Παράσταση διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου πραγματοποίησαν πριν από λίγο οι εκπαιδευτικοί του Ρεθύμνου συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
Βασικό αίτημα των εκπαιδευτικών είναι να μπει ένας τέλος στην ομηρία των χιλιάδων νεοδιόριστων δασκάλων και καθηγητών ειδικής αγωγής που συμπλήρωσαν και συμπληρώνουν την προβλεπόμενη από τον νόμο διετία ως δόκιμοι νεοδιόριστοι και δεν έχουν μονιμοποιηθεί.
Σε αυτή τη φάση το πρόβλημα αφορά εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής που συμπλήρωσαν διετία διορισμού.
Όπως αναφέρει ο Γεώργιος Τρούλης, οργανωτικός γραμματέας Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, «μέχρι στιγμής σε κάθε θεσμική προσπάθεια από την πλευρά της ΔΟΕ για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα, βρίσκαμε συνεχώς τείχος. Ανέφεραν ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ο νόμος ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση αν θελήσουν να τον εφαρμόσουν με την αξιολογική διαδικασία, με κρίσεις στελεχών που επίκεινται και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, οι άνθρωποι αυτοί θα χάσουν ένα χρόνο από τη μονιμοποίηση. Εμείς αυτό το οποίο ζητάμε ως κλάδος, είναι να εφαρμοστεί αυτό που εφαρμόζονταν όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή με το κλείσιμο της διετίας άμεση μονιμοποίηση. Προφανώς, εάν η εκάστοτε ηγεσία του υπ. Παιδείας θέλει να εφαρμόσει ένα διαφορετικό μοντέλο, θα πρέπει να έχει μεταβατική περίοδο, στην οποία σύμφωνα με τα χρονικά περιθώρια να μπορέσει να το εφαρμόσει».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Χρήστος Σουρουλής, ανέφερε ότι συνολικά στη χώρα 4.500 εκπαιδευτικοί βρίσκονται στον «αέρα», καθώς όπως λέει οι διευθύνσεις εκπαίδευσης είτε δεν αποστέλλουν τα χαρτιά των εκπαιδευτικών προς μονιμοποίηση στο υπουργείο ή ακόμα και όσες τα στέλνουν δεν γίνονται δεκτά:
«Ζήτημα αιχμής είναι η μονιμοποίηση των συναδέλφων της ειδικής αγωγής, οι οποίοι προσελήφθησαν το 2020, έχει συμπληρωθεί η διετία τους ως δόκιμοι και πάνε για τριετία. Πλέον καταστρατηγεί τη μονιμότητα, καθώς το υπουργείο δεν τους μονιμοποιεί χωρίς, μάλιστα, να δίνει επίσημη αιτιολόγηση για τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Πρόκειται για τους νεοδιόριστους ειδικής αγωγής του 2020. Όταν προσλαμβάνεσαι είσαι για δυο χρόνια δόκιμος. Εάν δεν συντρέξει κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, αυτόματα στη διετία γίνεσαι μόνιμος. Είναι πρώτη φορά στα χρονικά που δεν έχει γίνει αυτό. Παίρνουν τα χαρτιά από τους διευθυντές, που λένε ότι ο συνάδελφος εκπλήρωσε ευδοκίμως τη θητεία του. Οι διευθύνσεις τους κηρύσσουν κανονικά μόνιμους. Κάποιες διευθύνσεις το έκαναν. Ωστόσο κάποιες διαρροές αναφέρουν ότι αυτές οι μομιοποιήσεις θα ανακληθούν. Το υπουργείο επισήμως δεν έχει ανακοινώσει τι ισχύει. Αυτό ξεκινάει από τις διευθύνσεις, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, να τηρήσουν τη μονιμότητα και να κινήσουν τις διαδικασίες και όχι να αθωώνουν το υπουργείο. Το υπουργείο, ουσιαστικά, αφήνει τις διευθύνσεις να γίνονται οι κακοί της υπόθεσης και το ίδιο νίπτει τας χείρας του. Οπότε, απευθυνόμαστε και στις διευθύνσεις. Παράλληλα, ζητάμε την άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων του 2020 – 2021 – 2022, αλλά ειδικά αυτό που συμβαίνει με του 2020 είναι σκάνδαλο» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ, Χρήστος Σουρουλής, ο οποίος αναφορικά με τα μισθολογικά αιτήματα πρόσθεσε ότι:
«Τα εισοδήματα των υπαλλήλων είναι πάρα πολύ χαμηλά σε σχέση με τον πληθωρισμό που υπάρχει, όπως και σε σχέση με όλες τις άλλες ανάγκες
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/βαθμιας Εκπαίδευσης, Στέλιος Ορφανουδάκης ανέφερε:
«Αυτή τη στιγμή το υπ. Παιδείας παρανομεί, καθώς όλοι αυτοί οι συνάδελφοι έχουν περάσει αυτήν τη δόκιμη περίοδο των δυο ετών. Έπρεπε βάσει νόμου να έχουν ήδη μονιμοποιηθεί, η απόφαση όμως αυτή εκκρεμεί. Έχουν δοθεί από το υπουργείο προφορικές εντολές στις διευθύνσεις της εκπαίδευσης να μην προχωρήσει η μονιμοποίηση των αδιόριστων συναδέλφων του 2020, καθώς θέλουν να εφαρμόσουν την αξιολόγηση του νόμου 4823 του 2021, που ψηφίστηκε ένα χρόνο μετά τον διορισμό τους. Ζητάμε την άμεση μονιμοποίησή τους και να σταματήσει το υπουργείο να έχει σε ομηρία τους 4.500 συναδέλφους μας και αυτούς που έπονται για τις επόμενες χρονιές του 2021 – 2022».