Με θετικό πρόσημο σε ότι αφορά την κίνηση ολοκληρώθηκε το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου για τον νομό Ρεθύμνου. Η τουριστική σεζόν άνοιξε νωρίτερα από άλλες χρονιές με τις πληρότητες να είναι αυξημένες μεν σε σχέση με πέρυσι, σίγουρα όμως σε χαμηλά επίπεδα, καθώς κυμάνθηκαν στο 50% για τα ξενοδοχεία που είχαν ανοίξει, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις ανά διαστήματα κάποια έφτασαν και το 65-70%. Η παρουσία των επισκεπτών ειδικά την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών αλλά και των Ορθοδόξων ήταν εμφανής ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου καταγράφεται μαι μικρή πτώση, «κοιλιά» καθιερωμένη μετά το Πάσχα, όπως τη χαρακτηρίζουν οι τουριστικοί παράγοντες.
Ωστόσο ήδη από το επόμενο δεκαήμερο η τουριστική κίνηση ενισχύεται σημαντικά μιας και αυξάνει ο αριθμός των προγραμματισμένων πτήσεων.
Η Κρήτη και το Ρέθυμνο ειδικότερα, διατηρούν και φέτος σε υψηλά επίπεδα τη δημοφιλία τους ειδικά στις παραδοσιακές αγορές της Γερμανίας της Αγγλίας και της Σκανδιναβίας, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμαίνονται οι κρατήσεις από Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία καθώς και από νέες αγορές όπως είναι οι ανατολικές χώρες και η Αμερική.
Ο στόχος για τη φετινή σεζόν για τους επιχειρηματίες του κλάδου είναι να φτάσουν και γιατί όχι να ξεπεράσουν σε αφίξεις εκείνες του 2022. Με δεδομένα ότι φέτος υπήρξε μαι αύξηση στις τιμές των συμβολαίων με τους τουρ οπερέϊτορς από 8 έως και 10% εκτιμάται ότι σίγουρα θα καταγραφεί και αύξηση των εισπράξεων. Ωστόσο με δεδομένο τι το κύμα ακρίβειας παραμένει ειδικά σε πρώτες ύλες δεν μπορεί προς το παρόν τουλάχιστον να εκτιμηθεί το κέρδος για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Σε σχετικές δηλώσείς του στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «Το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, περιμέναμε κάτι καλύτερο που δεν ήρθε. Όμως σίγουρα η κίνηση ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Δυστυχώς τα αεροπλάνα κατεβαίνουν με πολλές κενές θέσεις και ο κόσμος ήταν λιγότερος από αυτόν που είχαμε αρχικά εκτιμήσει για το δίμηνο. Ούτως ή άλλως τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο τα ξενοδοχεία ήταν πέρυσι γεμάτα, έτσι θα είναι και φέτος εκτός απροόπτου. Κάθε μέρα ζούμε διαφορετικά πράγματα. Έχουν μείνει ελάχιστα ξενοδοχεία που δεν έχουν ανοίξει, τα οποία θα ανοίξουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Η κίνηση θα ενισχυθεί σημαντικά μετά τις 15 Μαΐου. Προς το παρόν η κίνηση είναι μικρή και αυτή την περίοδο έχουμε την καθιερωμένη «κοιλιά» μετά το Πάσχα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης πρόσθεσε ότι: «Οι αφίξεις το πρώτο τρίμηνο ήταν περισσότερες σε σχέση με πέρυσι. Υπήρξε μεγάλη αύξηση στα αεροδρόμια της Κρήτης. Ειδικότερα, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε αύξηση +45 χιλ./+483% ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 54 χιλ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 12 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +4 χιλ./+46,9%. Στο Ρέθυμνο η κίνηση ενισχύεται την εβδομάδα 13-20 Μαΐου. Αυτή τη στιγμή οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι χαμηλές και μέχρι τα μέσα Μαΐου κυμαίνονται στα 40%-50%. Από τα μέσα Μαΐου ξεκινάει καλά, μεγαλώνουν πολύ οι πληρότητες, γιατί ξεκινάνε και οι Σκανδιναβοί με πλήρες πρόγραμμα, όπως και οι ανατολικές χώρες. Πιστεύουμε ότι το τετράμηνο (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβρη) θα έχουμε πάρα πολύ κόσμο. Από όλες τις παραδοσιακές μας αγορές βλέπουμε πολύ καλά νούμερα και ενίσχυση, όπως και οι νέες αγορές πηγαίνουν καλά. Έχουν προστεθεί και πτήσεις. Η Aegean έχει βάλει εξτρά πτήσεις στα Χανιά. Έχουμε ενίσχυση πτήσεων, από τη Γαλλία, τη Σκανδιναβία. Βλέπουμε ενίσχυση πτήσεων και προγραμματισμού. Οι νέες αγορές που βλέπουμε ότι ξεκίνησαν μετά τον κορονοϊό και πηγαίνουν καλά είναι Ρουμανία, η Ελβετία που επανάκαμψε, το Καζακστάν που είναι μικρή αγορά ανεβαίνει, η Αμερική. Από την Ιταλία έχουμε αύξηση. Η Γαλλία πάει πάρα πολύ καλά, όπως και η Πολωνία που είναι σταθερή αξία. Δεν έχουμε απώλειες από κάποια αγορά, εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία που είναι ακόμη παγωμένες, που το καλύψαμε το κενό επιτυχώς. Τα νούμερα του 2019 θα τα ξεπεράσουμε, στόχος είναι να ξεπεράσουμε του 2022 και τις διεθνείς αφίξεις κατά 4%-5%».
Σύμφωνα με τον κ. Μπερέτη οι επιχειρηματίες ποντάρουν και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ενώ η σεζόν φαίνεται πως θα έχει διάρκεια μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου.
Αναφορικά με τις τουριστικές εισπράξεις όπως είπε αυτές σίγουρα θα είναι αυξημένες με δεδομένο ότι φέτος στα συμβόλαια έχουν προβλεφθεί αυξήσεις έως και 10%: «Τα συμβόλαια και όλο το τουριστικό πακέτο έχουν αυξηθεί κατά μεσοσταθμικά 8%-10%, γεγονός που δεν δείχνει να έχει επηρεάσει τις κρατήσεις. Τα εισιτήρια έχουν ανέβει περίπου 20%. Το κάλο είναι ότι βλέπουμε τους λογαριασμούς ρεύματος να πέφτουν και επιδοτούνται περισσότερο. Παρόλα αυτά το εργατικό κόστος είναι αυξημένο όπως και οι πρώτες ύλες και τα τρόφιμα που παραμένουν στα ύψη. Όμως, είναι δεδομένο ότι οι εισπράξεις θα είναι παραπάνω. Εκτιμούμε ότι θα έχουμε αύξηση στις αφίξεις πιο ακριβά τα πακέτα (8%-10%) όπως ανακοίνωσε και ο ΣΕΤΕ και με αυτά τα δεδομένα τα έσοδα θα είναι πολύ παραπάνω» τόνισε ο κ. Μπερέτης.
Ήδη, όπως είπε έχουν ξεκινήσει να υπογράφονται συμβόλαια το 2024. Οι τιμές των πακέτων είναι στα ίδια επίπεδα με τα φετινά, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Μπερέτης, φέτος υπήρξε αρκετά μεγάλη αύξηση λόγω της υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και των γενικότερων ανατιμήσεων. «Ίσως υπάρξουν πολύ μικρές αυξήσεις, όμως δε έχουμε μπει ακόμη στη διαδικασία ολοκλήρωσης συμβολαίων, έχουμε κάνει ένα 2% για του χρόνου. Από ό,τι μιλάμε με ιδιοκτήτες και ξενοδοχεία η τάση είναι να παραμείνουν τα ίδια ή να αυξηθούν πολύ λίγο εάν αυξηθούν. Πάντως δεν υπάρχει λόγος να αυξηθούν παραπάνω, καθώς θα υπάρχουν οι προμήθειες (π.χ. τρόφιμα) από πριν. Ίσως υπάρξουν μικρές αυξήσεις τύπου 5%» είπε.
Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού
Παραμένει κυρίαρχο το πρόβλημα της έλλειψης του εργατικού δυναμικού στον τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε τοπικό επίπεδο από τις 2.000 και πλέον κενές θέσεις έχουν καλυφθεί οι χίλιες. Και μπορεί προς το παρόν λόγω και των χαμηλών πληροτήτων το πρόβλημα να μην είναι εμφανές, υπό την έννοια ότι δεν επηρεάζει τη λειτουργία μιας ξενοδοχειακής μονάδας, όμως σε ένα μήνα αν δεν έχει αντιμετωπιστεί θα υπάρχει πρόβλημα.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων γίνεται προσπάθεια κάλυψης των κενών θέσεων με εργαζομένους από τη βόρεια Ελλάδα, όμως και κει υπάρχει το πρόβλημα κάλυψης της στέγασής τους, αφού αφενός τα διαθέσιμα δωμάτια προσωπικού στα ξενοδοχεία είναι περιορισμένα και αφετέρου δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σπιτιών. Σε ότι αφορά τις μετακλήσεις προσωπικού από τρίτες χώρες αυτές φαίνεται πως αργούν πολύ ακόμα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Μ. Τσακαλάκης, ανέφερε:
«Σχετικά με το προσωπικό, οι θέσεις δεν έχουν καλυφθεί ακόμη. Υπάρχουν αρκετές κενές. Κάναμε τη μεγάλη προσπάθεια, δώσαμε αρκετή αύξηση μισθών για να προσελκύσουμε εργαζόμενους. Έχουμε πρόβλημα στην εύρεση σπιτιών για να τους στεγάσουμε. Δεν υπάρχει Κρητικός που να θέλει δουλειά στον τουρισμό και να μην έχει. Επομένως είμαστε αναγκασμένοι να φέρουμε κόσμο πρώτα από τη βόρεια Ελλάδα, από την υπόλοιπη χώρα. Όμως αυτούς κάπου πρέπει να βρούμε να τους παρέχουμε στέγη. Αυτό το πρόβλημα δεν το είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και τα δωμάτια προσωπικού που έχει το κάθε ξενοδοχείο είναι περιορισμένα. Δεν μπορούμε να στεγάσουμε μεγάλο νούμερο και γι’ αυτό ψάχνουμε στην εκτός ξενοδοχείου αγορά. Λόγω airbnb δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια. Οπότε τώρα αρχίζουμε και ψάχνουμε και, στα χωριά για όσους έχουν μέσο μετακίνησης. Και αυτό αποτελεί βέβαια ένα επιπλέον κόστος. Για το προσωπικό από τις Τρίτες Χώρες αναφέραμε τα προβλήματα και στο υπόμνημα που δώσαμε στον πρωθυπουργό, ότι δηλαδή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και θα πρέπει να γίνει πιο απλή ούτως ώστε να μπορούμε να τρέχουμε γρήγορα. Δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής τίποτα. Όσοι είχαν προγραμματίσει με αίτηση από καιρό, δηλαδή από πέρυσι, αυτοί έφεραν κάποιους εργαζόμενους. Από την άλλη όσοι προγραμμάτισαν φέτος δεν υπάρχει περίπτωση να φέρουν κανέναν. Στα ξενοδοχεία τα κενά θα είναι γύρω στα 1.000. Μέχρι στιγμής το πρόβλημα δεν φαίνεται διότι η πληρότητα είναι χαμηλή. Όταν η πληρότητα αυξηθεί, τότε θα φανεί το θέμα και πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί».
Μέχρι τέλος Ιουλίου διακοπές με επιταγές 2022-2023
Μέχρι τέλος Ιουνίου θα μπορούν να πραγματοποιήσουν διακοπές σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων της ΔΥΠΑ, οι κάτοχοι επιταγών κοινωνικού τουρισμού 2022-2023.
Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, οι δικαιούχοι επιταγών που δεν θα ενεργοποιήσουν την επιταγή τους έως τις 31 Ιουλίου 2023 δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα δύο προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, των περιόδων 2023-2024 και 2024-2025.
Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.
Σε ποια νησιά ισχύουν οι 10 διανυκτερεύσεις
Ειδικά σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.
Το ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού προβλέπει μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα, αλλά και αυξημένες τιμές επιδότησης για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν.