Την απόκτηση ενός σπάνιου βιβλίου του 1688 του Ολλανδού ερευνητή O. Dapper, γνωστοποίησε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, αγοράζοντάς το σε δημοπρασία παλιών βιβλίων.
Τον τρόπο εντοπισμού και απόκτησης του βιβλίου, περιγράφει στο παρακάτω κείμενο η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη:
Με το ξεκίνημα του 2023, ένα δέμα βρέθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη μας. Στο περιεχόμενό του, σε άριστη κατάσταση, η πρώτη έκδοση ενός βιβλίου του 1688 (!), τυπωμένο στο Άμστερνταμ, με τίτλο που αναφέρεται σε «νησιά του Αρχιπελάγους μεταξύ των οποίων η Ρόδος, η Χίος, η Λήμνος, η Κύπρος, η Κρήτη, η Δήλος κ.ά.» του ερευνητή Ολλανδού ιατρού O. Dapper, με αμέτρητους χάρτες, γκραβούρες, χαλκογραφίες, κείμενα. Ένα βιβλίο 900 περίπου σελίδων, από τις οποίες, οι 99 αφιερωμένες στην Κρήτη, ανάμεσά τους φυσικά ένας μεγάλος αριθμός με αναφορές στο Βενετσιάνικο Ρέθυμνο.
Το βιβλίο εντόπισε σε γνωστό οίκο δημοπρασιών στην Αθήνα, ο αρχιτέκτονας Μάνος Τσάκωνας και από κει και μετά η επιμονή του στο να βρεθεί ο τρόπος να φτάσει στη Βιβλιοθήκη μας, αλλά και η τύχη, βοήθησαν ώστε να έρθει στην πόλη μας το παλαιότερό της πλέον βιβλίο με αναφορά στο Ρέθυμνο.
Ο κ. Τσάκωνας, με σημείωμά του, μας περιέγραψε:
«Όλα ξεκίνησαν σε μία δημοπρασία με παλιά βιβλία. Ως εικόνα, για την προβολή του συγκεκριμένου βιβλίου, ο οίκος δημοπρασιών είχε επιλέξει έναν Βενετσιάνικο χάρτη του Ρεθύμνου. Ήταν ένας από τους χάρτες-γκραβούρες που μεταξύ άλλων ο Δήμος Ρεθύμνης, σε ανατύπωση, έδινε ως δώρο στους επίσημους επισκέπτες της πόλης. Τον αναγνώρισα. Ο χάρτης αυτός είναι πολυδημοσιευμένος, λεπτομερής, γνωστός σε πολύ κόσμο από την έκδοση του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ. Στις δικές μας μάλιστα ανατυπώσεις ο συγκεκριμένος χάρτης ήταν από την δεύτερη έκδοση του 1703. Εδώ επρόκειτο για κάτι ακόμα πιο σπάνιο, επρόκειτο για την πρώτη έκδοση του 1688.
Εδώ ήταν το πρώτο σημάδι της τύχης. Από ολόκληρο το βιβλίο με τα 15 περίπου νησιά διάλεξαν ένα χάρτη με το Ρέθυμνο…
Τη μέρα της δημοπρασίας το συγκεκριμένο βιβλίο, με σημαντικό χρηματικό ποσό εκκίνησης, δεν «χτυπήθηκε». Δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος. Δεύτερο σημάδι της τύχης… Εκείνη τη στιγμή πίστεψα ότι ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που δεν έπρεπε να χαθεί. Επικοινώνησα μαζί τους και δέσμευσα στο όνομά μου το βιβλίο.
Σε λίγες μέρες βρέθηκα στην Αθήνα και το είδα από κοντά. Δερματόδετο, καθαρό, ευανάγνωστο, ετών 335… Όλα σε άριστη κατάσταση, σε εξαιρετικό χαρτί. Το θεώρησα ανεκτίμητης αξίας για το Ρέθυμνο.
Επιστρέφοντας επισκέφτηκα τη Βιβλιοθήκη μας. Διαπίστωσα ότι, αν το αποκτούσαμε, θα ήταν για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη μας το παλαιότερο βιβλίο, με εκτενή αναφορά στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο, όχι μόνο με κείμενο αλλά και με χάρτες. Θα ήταν το κόσμημά της.
Χρειάστηκαν πολλά τηλεφωνήματα, πολλές επικοινωνίες, πολλή υπομονή και επιμονή.
Δεν το λέω με υπερβολή. Αισθάνομαι συγκίνηση, αισθάνομαι ότι κάτι πρόσφερα, αισθάνομαι τεράστια χαρά που λίγες μέρες αργότερα, η ίδια η Βιβλιοθήκη μας το αγόρασε. Και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή μια και στις δημοπρασίες, σε περίπτωση που δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος, το δημοπρατούμενο αντικείμενο ή έργο, διατίθεται στην χαμηλότερη τιμή, στην τιμή εκκίνησης. Σίγουρα της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Στον πρόεδρο κ. Μιχάλη Τρούλη, στο συμβούλιο, σε όλους. Επιτρέψτε μου όμως να αναφερθώ ιδιαιτέρως, στις γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις, της κυρίας Μαριάννας Ρουκουνάκη. Υπήρξαν καθοριστικές για το αποτέλεσμα.
Οι Ρεθεμνιώτες, οι φίλοι της, ιστοριοδίφες και ερευνητές, μπορούν πλέον να το καμαρώσουν στην κοσμηματοθήκη της!».