Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου Ρεθύμνου, η 2η συνάντηση για το εργαστήριο αξιολόγησης μελλοντικών σεναρίων για τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Moving (Αξιοποίηση ορεινών περιοχών δια μέσου της διασυνδεσιμότητας και της Πράσινης Ανάπτυξης 2020-2024) του προγράμματος Horizon 2020, στο οποίο η Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετέχουν ως εταίροι.
Στη συνάντηση οι συμμετέχοντες από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό και τον παραγωγικό τομέα της Κρήτης είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά. Στο εργαστήριο συμμετείχαν οι εξής:
Η κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης, ο κ. Κυριάκος Κώτσογλου, αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης e-Gov της Περιφέρειας Κρήτης, η κ. Ευθυμία Βυδάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, ο κ. Βασίλειος Δαφέρμος – Αγγελάκης, πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών νομού Ηρακλείου, ο κ. Ηλίας Μανούσακας, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της επιχείρησης Creta Carob, ο κ. Κώστας Καράτζης, παραγωγός και μεταποιητής χαρουπιού, η κ. Αμαλία Ταβλαδωράκη, υπεύθυνη Τμήματος Ανάπτυξης Υπαίθρου Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, ο κ. Γεώργιος Γαβαλάς, γεωπόνος που συνεργάζεται με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ο κ. Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας «Μύλοι Κρήτης» και ο κ. Ηλίας Μελισσουργός, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Ζωοτροφές Κρήτης.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τέσσερα (4) μελλοντικά σενάρια σύμφωνα με τους βασικούς άξονες, που διαμορφώθηκαν μετά από την ανταλλαγή απόψεων με τους εμπλεκόμενους και τη μελέτη των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων του προγράμματος. Μετά από συζήτηση πάνω στα σενάρια αυτά προσδιορίστηκε από κοινού το ρεαλιστικά επιθυμητό σενάριο για το έτος 2050. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός γύρω από τα τέσσερα (4) μελλοντικά σενάρια και την υφιστάμενη κατάσταση. Οι συμμετέχοντες προσπάθησαν μέσω ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων να εκφράσουν το όραμά τους για την Κρήτη του 2050, αναφορικά με την ανάπτυξη του νησιού συναρτήσει των αξιών όσων διαβιούν και βιοπορίζονται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, να εντοπίσουν αδυναμίες και σημεία προβληματισμού, ώστε να οδηγηθούν τελικά σε επιλογές στρατηγικών και στοχευμένων παρεμβάσεων για την επίτευξη του επιθυμητού σεναρίου.
Απομένει μία (1) τελευταία συνάντηση με την «ομάδα προοπτικής» με τελικό στόχο την καθοδήγηση και προετοιμασία δημόσιων πολιτικών που θα υποστηρίξουν καλύτερα την προσαρμογή και την ανθεκτικότητα των περιοχών και των κατοίκων της ορεινής και ημιορεινής Κρήτης το 2050, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στο μήνα Απρίλιο.