Αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση της δωρεάς πολίτη, που επιθυμία του είναι να παραμείνει ανώνυμος,του υπερσύγχρονου εξοπλισμού επιφανειακής παρακολούθησης του ασθενούς (Surface Guidance Radiation Therapy – SGRT) στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ).Το SGRT αποτελεί το πρώτο μηχάνημα που τοποθετείται σε δημόσιο νοσοκομείο σε όλη την Ελλάδα. Το πρώτο τοποθετήθηκε μόλις λίγους μήνες πριν, σε ιδιωτικό κέντρο της Αθήνας.
Τη σημασία της δωρεάς περιγράφει ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Καθηγητής κ. Γεώργιος Χαλκιαδάκης,η Διευθύντρια του Τμήματος Ακτινοθεραπείας, Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Μαρία Τόλια, ο Αναπλ. Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής κ. Μιχαήλ Μαζωνάκης και ο Ακτινοφυσικός Ιατρικής κ. Ιωάννης Στρατάκης,σύμφωνα με τους οποίους:
Το νέο σύστημα SGRT σε συνδυασμό με τα τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα ακτινοβολίας, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αποτελούν ένα ιδανικό σύστημα που βελτιώνει θεαματικά όχι μόνο την ικανοποίηση των ασθενών αλλά και την ποιότητα της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας. Για την πρόσβαση στις συγκεκριμένες υπηρεσίες, ο ασθενής δε θα έχει καμία οικονομική επιβάρυνση.
H τεχνολογία SGRT επιτρέπει την ανίχνευση της θέσης του ασθενούς, πριν και κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας. Μέσω της τεχνικής της οπτικής – χωρίς ιοντίζουσα ακτινοβολία – επιτρέπεται η παρακολούθηση της επιφάνειας του δέρματος του ανθρώπου, σε πραγματικό χρόνο, με ακρίβεια της τάξης των δέκατων του χιλιοστού.
Τα κύρια πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:
Α) Mεγαλύτερη ασφάλεια κατά την διάρκεια της θεραπείας, καθώς πιθανές κινήσεις του ασθενούς γίνονται αυτόματα αντιληπτές από το σύστημα και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση αυτό διακόπτει και συνεχίζει αυτόματα την ακτινοβόληση.
Β) Ελάττωση της διάρκειας της κάθε ακτινοθεραπευτικής συνεδρίας, λόγω μείωσης του χρόνου τοποθέτησης του ασθενούς προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση.
Γ) Εκμηδένιση των πιθανών μελλοντικών επιπτώσεων από την ακτινοβόληση γύρω γειτονικών οργάνων όπως π.χ. καρδιάς και αγγείων κατά την ακτινοθεραπεία του αριστερού μαστού, πνεύμονα (που είναι από τις πιο συχνές κακοήθειες στην Ελλάδα), καθώς επιτρέπει την χρήση της τεχνικής DIBH με την οποία η ακτινοβόληση λαμβάνει χώρα όταν το θωρακικό τοίχωμα απομακρύνεται από την καρδιά, σε βαθιά εισπνοή.
Δ) Περιορισμός της χρήσης μόνιμων τατουάζ κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης και θεραπείας του ασθενούς.
Σε δήλωση της,η Διευθύντρια του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του ΠΑΓΝΗ,Αναπλ. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης,Μαρία Τόλια,αναφέρει:
«Το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΠΑΓΝΗ σε συνεργασία με το προσωπικό του Τμήματος Ακτινοθεραπείας (ιατρούς και τεχνολόγους) έχει αναλάβει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του καινοτόμου συστήματος χορήγησης ακτινοθεραπείας με ταυτόχρονο έλεγχο της κίνησης του ασθενούς. Οι Ακτινοφυσικοί Ιατρικής μεταφέρουν τα δεδομένα των πλάνων ακτινοθεραπείας των ασθενών στο νέο σύστημα, τα οποία απαιτούνται για την εφαρμογή της μεθόδου SGRT στην κλινική πρακτική. Είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της ποιότητας της καθημερινής λειτουργίας του νέου συστήματος καθώς και την περιοδική βαθμονόμηση του.
Επιθυμία του ευεργέτη, είναι να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Οφείλουμε βαθιά ευγνωμοσύνη στο δωρητή, καθώς και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διότι ο συνδυασμός αυτών των πολυδάπανων φιλανθρωπικών έργων, αναβαθμίζει την ιατρική περίθαλψη, την ποιότητα (ακρίβεια στη στόχευση του καρκίνου), καθώς και τη θεραπευτική έκβαση όλων των ογκολογικών ασθενών (αύξηση επιβίωσης, μείωση παρενεργειών).
Ευχαριστούμε θερμά το Υπ. Υγείας, Υπ. Οικονομικών, τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, τη Διοίκηση, την Ιατρική Υπηρεσία, το ΔΣ, το Τμήμα Βιοϊατρικής (ειδικά τον κο Γεώργιο Στρατάκη), το Διοικητικό προσωπικό του ΠΑΓΝΗ (ιδιαίτερα την κα Μαρία Βασιλάκη), την HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability) και ειδικά τον κο Μιχαήλ Βασιλάκη, διότι με την πολύτιμη βοήθειά τους, ολοκληρώθηκε ταχύτατα η έγκριση και διασφαλίστηκε η εύρυθμη λειτουργία του. Θερμές ευχαριστίες επίσης στο Εργαστήριο Ιατρικής Απεικόνισης με Διευθυντή τον Καθηγητή κ. Απόστολο Καραντάνα και σε όλα τα μέλη του Ογκολογικού Συμβουλίου του ΠΑΓΝΗ, με Πρόεδρο τον Καθηγητή κ. Δημήτριο Μαυρουδή, που χάρη στη δική τους καθημερινή συνεισφορά, καταφέρνουμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ογκολογικής φροντίδας».
Σημειώνεται ότι το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ),αποτελεί το μοναδικό δημόσιο ίδρυμα σε ολόκληρη την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Καθημερινά εξυπηρετεί τουλάχιστον 110-120 ογκολογικούς ασθενείς.