Συναντήσεις με ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα του Ρεθύμνου, πραγματοποίησαν ο συντονιστής του τμήματος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φάνης Κουρεμπές και ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενοι από τους υποψήφιους βουλευτές Θοδωρή Δουλουμπέκη και Χρυσούλα Μανουσάκη. Αρχικά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο Περάματος με δημοτικούς συμβούλους, αγρότες και κτηνοτρόφους από τον δήμο Μυλοποτάμου και Ανωγείων, όπου συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και οι δυσμενείς επιπτώσεις από τη νέα ΚΑΠ. Ακολούθησε επίσκεψη στα γραφεία της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και σύσκεψη με τον πρόεδρο της Γ. Γλεντζάκη, μέλη του ΔΣ και εργαζόμενους, καθώς και με εκπροσώπους του Κτηνοτροφικού συλλόγου Ρεθύμνου, των μελισσοκόμων κ.λ.π.
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο,στην διάρκεια των συναντήσεων τονίστηκε η ανάγκη στήριξης των ανθρώπων της υπαίθρου που σήμερα δίνουν μάχη επιβίωσης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησης του κόστους παραγωγής και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της αγροτικής και ότι κοινή διαπίστωση είναι πως η νέα ΚΑΠ προβλέπει σοβαρή μείωση των άμεσων ενισχύσεων στην ελαιοκαλλιέργεια και στην κτηνοτροφία, ειδικά στην Κρήτη, και άρα αυξάνεται η αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και των ανθρώπων της υπαίθρου.
Ο κ.Κουρεμπές παρουσίασε τις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον πρωτογενή τομέα, που δίνουν έμφαση στην:
1) Αναθεώρηση του εφαρμοζόμενου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, προς όφελος των νέων γεωργών, των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, με ενίσχυση της κτηνοτροφίας, με στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές, με επένδυση στην αγροτική εκπαίδευση και την προώθηση της καινοτομίας και με ενδυνάμωση του επενδυτικού Πυλώνα ΙΙ, για τον πράσινο και ψηφιακό εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα.
2) Δραστική μείωση του κόστους παραγωγής με καταβολή του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων, την οριζόντια μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν, την ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας, τη μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή.
3) Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους με δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ελέγχων για την προστασία των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από νοθείες κ.λπ.
4) Ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ, με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού και αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης.
5) Οργανωτική αναδιάρθρωση και επαρκή στελέχωση του ΥΠΠΑΤ και των εποπτευόμενων οργανισμών του και πρόβλεψη δημιουργίας τοπικών γραφείων αγροτικής ανάπτυξης στην περιφέρεια.
6) Δημιουργία τράπεζας γης και αλλαγή του κληρονομικού δικαίου που αφορά την αγροτική γη και σε προγράμματα αναδασμών, για δημιουργία βιώσιμων εκμεταλλεύσεων και μείωση του κόστους παραγωγής.
Ο Α. Ξανθός,από την πλευρά του, τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ένα ισχυρό μέτωπο των αγροκτηνοτρόφων, της Αυτοδιοίκησης, των Συνεταιρισμών, των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων του Ρεθύμνου και της Κρήτης, για τη διεκδίκηση μέτρων αντισταθμιστικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα,με προτεραιότητα στην αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών των παραγωγών, στη μείωση του κόστους παραγωγής με γενικευμένη εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, στη δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών και στη διασύνδεση των εξαιρετικών τοπικών μας προϊόντων με τη μεταποιητική βιομηχανία και τον τουρισμό.