Είναι γνωστό ότι η δραστηριότητα του ιστορικού συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής δεν σταματάει αλλά αντιθέτως είναι αδιάκοπη και προπάντων δημιουργική. Εύστοχα επιλέγει εκλεκτές και ιδιαίτερες εξορμήσεις σε κάθε ευκαιρία, θέλοντας να ευχαριστήσει τα μέλη του τα οποία ακολουθούν πιστά.
Έτσι την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 πραγματοποίησε απογευματινή εξόρμηση στο μουσείο της Ακρόπολης, όπου επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στην έκθεση « Ένδυμα Ψυχής» , ενώ εν συνεχεία παρακολούθησαν την στάση των Δ΄ Χαιρετισμών της Παναγίας στον ιστορικό Ναό Αγίου Νικολάου (Ραγκαβά) στην Πλάκα.
Μία εξαιρετική ιδέα του προέδρου κυρίου Γ. Βλατακη, που υλοποιήθηκε φυσικά χωρίς την παρουσία του λόγω της αιφνίδιας απώλειας του πατέρα του.
Οι τριάντα πέντε συμμετέχοντες Ρεθεμνιώτες, λόγω περιορισμένου αριθμού ατόμων, γεύτηκαν μια εξαιρετική απογευματινή εξόρμηση. Η ξενάγηση στην έκθεση «Ένδυμα ψυχής» δημιούργησε ποικίλα συναισθήματα θαυμασμού και υπερηφάνειας. Τον όμιλο του συλλόγου μας υποδέχθηκε τιμητικώς ο διευθυντής του μουσείου της Ακρόπολης κύριος Νίκος Σταμπολίδης επίτιμο μέλος του συλλόγου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό ενώ την ξενάγηση πραγματοποίησε ο ίδιος ο φημισμένος φωτογράφος της έκθεσης κ. Βαγγέλης Κύρης προσωπικός φίλος του προέδρου μας. Οι τυχεροί συμμετέχοντες βίωσαν δηλαδή από τον ίδιο τον καλλιτέχνη την εξιστόρηση της δημιουργίας του μαζί με τον κύριο Ανατολ Γκεοργκίεφ που κέντησε τα αντίστοιχα φωτογραφικά εκθέματα σε καμβά.
Στην έκθεση φωτογραφία και κεντητική συνυπάρχουν αρμονικά και παρουσιάζουν εβδομήντα έργα των Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev με ενδυμασίες της Λαογραφικής Συλλογής του ΕΙΜ, φορεμένες από σημερινούς ανθρώπους, ηθοποιούς και μοντέλα. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ενδυμασίες που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα, τοπικές φορεσιές από την μητροπολιτική Ελλάδα, την νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη, την Κύπρο και τις «χαμένες πατρίδες» Στολές και ενδύματα που έχουν σχέση με ήρωες της επανάστασης του ’21, με επώνυμα και ανώνυμα πρόσωπα του 18ου και του 19ου αι. Η συνολική μεγάλη παρουσίαση φιλοξενείται σήμερα στο μουσείο Ακρόπολης και οφείλει την υλοποίησή της στο Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στο Εθνικό Ιστορικό μουσείο και στο Ιστορικό μουσείο Κρήτης για τις κρητικές ενδυμασίες αφού ορισμένα μόνον από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, έχουν δει το φως πέρυσι και φέτος σε εκθέσεις των καλλιτεχνών στην Καλαμάτα, την Ύδρα, τη Σύρο, την Κύπρο, την Κορέα (Σεούλ) και τελευταία στο μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη. Ο πρόεδρος μας κύριος Βλατάκης ήταν επίσημος προσκεκλημένος στην Αρχαία Ελεύθερνα πέρσι και έχει δημοσιεύσει τις σκέψεις του για αυτήν την εκπληκτική έκθεση.
Αφήνοντας τον θαυμάσιο χώρο του μουσείου της Ακρόπολης, μέσα από μία πληθώρα ωραίων εικόνων στην σκέψη όλων τόσο από τις εκπληκτικές φωτογραφίες όσο και από τα πλουμιστά απλικαρισμένα ξόμπλια της χρυσοκεντητικής, συνεχίζουμε τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου μπαίνοντας στην φημισμένη Πλάκα.
Ανταλλάσσοντας καθ’ οδόν συζητήσεις εντυπωσιασμού για αυτά που είδαμε χωρίς δε να το αντιληφθούμε φτάσαμε στον περικαλλή ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ραγκαβά. Ο ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά βρίσκεται βορειοανατολικά της Ακρόπολης και συγκεκριμένα επί της οδού Πρυτανείου, λίγο παρακάτω από την περιοχή Αναφιώτικα της Πλάκας. Η περιοχή αυτή στα βυζαντινά χρόνια, αποτελούσε την αριστοκρατικότερη συνοικία της πόλεως. Ο ναός κυριολεκτικά στηρίζεται στους πρόποδες του βράχου της Ακροπόλεως, αγναντεύοντας τον λόφο του Λυκαβηττού.
Ο σημερινός ναός χρονολογείται στον 11ο αιώνα μ.Χ., υπήρξε απλός τετρακίονος, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, ήταν δε ιδιωτικός. Ανηγέρθη από την σπουδαία βυζαντινή οικογένεια των «Ραγκαβάδων», που διέμενε τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κωνσταντινούπολη.
Επιπλέον, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου πιστεύεται ότι κατοικούσαν και εκκλησιάζοντο οι μετέπειτα αυτοκράτειρες Ειρήνη και Θεοφανώ, οι Αθηναίες, καθότι αποτελούσε το αριστοκρατικότερο τμήμα της πόλεως. Μνημονεύεται, τέλος, πως η πρώτη καμπάνα που τοποθετήθηκε σε εκκλησία των Αθηνών, μετά την Απελευθέρωση, ήταν εκείνη του Αγίου Νικολάου του Ραγκαβά. Αυτή πρώτη και μοναδική σήμανε το Πάσχα του Απριλίου του 1833, και στην παράδοση της Αθήνας στις 24 Μαΐου 1833.
Σε αυτόν το ιστορικό ναό παρακολουθήσαμε με κατάνυξη τους Δ΄ Χαιρετισμούς της Παναγίας από τον πατέρα Αλέξανδρο Καριώτογλου καθηγητή.
Ήταν ένα απίθανο απογευματινό από εκείνα που δεν θέλεις να τελειώσει και που μοναδικά επιμελήθηκε και υλοποίησε το ΔΣ του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής αφήνοντας μας μια γαλήνη στην ψυχή και την καρδιά μας, μακαρίζοντας τον που υπάρχει και ομορφαίνει τη ζωή μας και τον τόπο μας.
Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι»