Συνεχείς είναι οι διεκδικήσεις για τη χρηματοδότηση κατά κύριο λόγο των ΔΕΥΑ που έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά λόγω της ενεργειακής κρίσης που έχει διπλασιάσει τους λογαριασμούς ρεύματος των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και των δήμων που έχουν επίσης πληγεί από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Δήμοι και ΔΕΥΑ περιμένουν από τους αρμόδιους υπουργούς να λύσουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν ως προς την εκταμίευση των κονδυλίων, επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης και στήριξης των ΟΤΑ σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη χθεσινή συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της ΚΕΔΕ παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργος Μαρινάκης.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα είναι σοβαρό και οι υπουργοί καλούνται να το επιλύσουν προκειμένου να στηριχτεί η αυτοδιοίκηση. Όπως ανέφερε υπάρχουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες τόσο για τη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ μέσω από τις κρατικές ενισχύσεις όσο και για τη χρηματοδότηση των δήμων, όπου ο υπουργός Οικονομικών θέτει ως προϋπόθεση αποδείξεις από κάθε δήμο σχετικά με τις ενέργειες που έκαναν για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε:
«Συζητήσαμε θέματα που άπτονται του πολυνομοσχεδίου που είναι στη βουλή αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους δήμους και τις ΔΕΥΑ. Αυτό που θίχτηκε είναι το ζήτημα για τις ΔΕΥΑ, όπου προσπαθούμε να λύσουμε, το θέμα των ενισχύσεων (δηλαδή της χρηματοδότησης των ΔΕΥΑ από το κεντρικό κράτος). Είμαστε μεν σε καλό δρόμο αλλά απαιτείται ακόμα μία τεκμηρίωση από την ΚΕΜΚΕ (Η ΚεΜΚΕ αποτελεί την αρμόδια εθνική αρχή συντονισμού για τις κρατικές ενισχύσεις και το μοναδικό επίσημο σημείο επαφής για θέματα κρατικών ενισχύσεων τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς) για να δοθούν τα πρώτα 20 εκ. ευρώ. Υπάρχει ακόμα ένα πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών, το «Αξία» το οποίο αφορά και τις ΔΕΥΑ για δικαστικές αποφάσεις που εκεί χρειάζονται ακόμα διευκρινίσεις, γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία ούτε μεταξύ των υπουργών, ούτε και η ΚΕΔΕ, ούτε εγώ προσωπικά συμφωνώ με αυτή τη διάταξη, που αναφέρει ότι μπορούν να παίρνουν διαταγές πληρωμής οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ για να πληρώνουν αποφάσεις. Εμείς αυτό που λέμε είναι να υπάρχει ένας κουμπαράς και να πάνε τα χρήματα αυτά στις ΔΕΥΑ που δεν έχουν πάρει χρήματα σε αντίθεση με τους δήμους. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Πρέπει να δούμε τις τελικές αποφάσεις και πως αυτές θα διαμορφωθούν. Μέχρι στιγμής είναι 20 εκ ευρώ για τις ΔΕΥΑ, που θα τα κατανείμουν σύμφωνα με το παρατηρητήριο, – αναλόγως της επιβάρυνσης της κάθε ΔΕΥΑ να πάρει και ένα ανάλογο ποσό. Ένα άλλο κομμάτι είναι τα 20 εκ. ευρώ που είναι να δοθούν στους δήμους. Στο θέμα αυτό φέρνει αντιρρήσεις ο υπουργός Θ. Σκυλακακης επισημαίνοντας ότι δεν έχει δει εξοικονόμηση ενέργειας από πλευράς δήμων, ούτε στον οδοφωτισμό, ούτε στους λογαριασμούς ρεύματος. Θέτει λοιπόν ως αιρεσιμότητα ότι όποιοι δήμοι δεν έχουν κάνει μείωση κόστους να μη δικαιούνται να πάρουν χρήματα. Θα δούμε τώρα πως θα διατυπωθεί και αυτό. Σε γενικές γραμμές δεν είμαστε ικανοποιημένοι, ειδικά στο κομμάτι των ΔΕΥΑ νιώθουμε αδικημένοι. Γιατί και τα 50 εκ. ευρώ του προγράμματος
«Αξία» είναι πόροι της αυτοδιοίκησης και όχι του κράτους. Μόνο τα 20 εκ. ευρώ είναι χρήματα του και γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης ακόμα 20 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν ακούσαμε κάτι νέο και είδαμε πολλά προβλήματα στην εκταμίευση των χρημάτων. Συνεχίζεται η προσπάθεια και ο αγώνας προς αυτή την κατεύθυνση».
Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε , αφορά το άρθρο 58 – «Εκλογές δημοτικών αρχών – Κατάρτιση συνδυασμών – Υποβολή υποψηφιοτήτων – Τροποποίηση παρ. 1 και 11 άρθρου 15 ν. 4804/2021» – του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, με την ΚΕΔΕ να επιμένει πως η μείωση από 80% σε 60% των υποψηφίων στις δημοτικές κοινότητες είναι σε λάθος κατεύθυνση.
«Αυτό που φαίνεται στο νομοσχέδιο που μπαίνει τώρα στη βουλή είναι ότι μειώνουν στο 60% τους τοπικούς κάθε συνδυασμού από 80% που είναι σήμερα. Είναι μια παραχώρηση προς το ΚΚΕ όπως ρητά μας είπε ο υπουργός. Έτσι, οι πρόεδροι στις τοπικές κοινότητες άνω των 300 ατόμων θα ανήκουν στην πλειοψηφία του δημάρχου ανεξαρτήτως τι έχουν ψηφίσει στη συγκεκριμένη ΤΚ οι κάτοικοι» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, τονίστηκε ότι στο άρθρο 49 του νομοσχεδίου θα πρέπει να διαγραφεί η πρώτη παράγραφος και οι ομοειδείς δαπάνες να εγγράφονται σε ξεχωριστές πιστώσεις ανά δημοτική ενότητα στον προϋπολογισμό του δήμου, όπως ισχύει στις Περιφερειακές Ενότητες.
Αναφορικά με το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης, η πάγια θέση της ΚΕΔΕ παραμένει για άμεση σύσταση και σύγκληση ειδικής επιτροπής που θα εξακριβώνει τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων στο θέμα αυτό. Αναφορικά με τα έξοδα κάλυψης της ναυαγοσωστικής κάλυψης για το έτος 2022, συμφωνήθηκε να καταβληθεί το ποσό των 12 εκατ. ευρώ, το οποίο ωστόσο παραμένει ελάχιστο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.
Ζητήθηκε επίσης από τα αρμόδια υπουργεία να μην υπάρχουν περικοπές στις προσλήψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα που ζητάνε οι δήμοι.
Στη σύσκεψη από πλευράς Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συμμετείχαν: Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος ΚΕΔΕ – δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Κάρναβος, Β´ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Καφαντάρης, γενικός γραμματέας ΚΕΔΕ, Γιώργος Ιωακειμίδης, μέλος Δ.Σ. – επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» – δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιάννης Λυμπέρης, μέλος Δ.Σ. – επικεφαλής παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» – δήμαρχος Ήλιδας, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος – Μέλος Δ.Σ. – πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ΓιάννηςΤσιάμης, μέλος Δ.Σ. – δημοτικός σύμβουλος Ορχομενού, Δημήτρης Μπίρμπας, μέλος Δ.Σ. – δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω Γιώργης Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου – πρόεδρος ΕΔΕΥΑ (μέσω τηλεδιάσκεψης) Γιάννης Καραγιάννης, γενικός διευθυντής ΚΕΔΕ.