Με δεδομένες τις επιπτώσεις τη κλιματικής αλλαγής και την παρατεταμένη ανομβρία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί σημαντικά οι υδάτινοι πόροι, το πρόβλημα της λειψυδρίας εν όψει καλοκαιριού είναι ορατό για την Κρήτη και τον νομό Ρεθύμνου ειδικότερα.
Ήδη τα στοιχεία από τις πηγές υδροδότησης του μητροπολιτικού δήμου – λίμνη Κουρνά και πηγές Αργυρούπολης είναι ανησυχητικά και παραπέμπουν σε εποχές όπου ο μητροπολιτικός δήμος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα.
Ήδη άλλωστε την περασμένη εβδομάδα με έγγραφό της η Διεύθυνση υδάτων της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου, καλώντας τους φορείς διαχείρισης υδάτων να προβούν στη λήψη προληπτικών μέτρων με βασικό γνώμονα την ορθολογική διαχείριση νερού. Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είναι αποκαλυπτικά και έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους αυτοδιοικητικούς, αλλά και στους φορείς διαχείρισης υδάτων.
Σύμφωνα με αυτά οι βροχοπτώσεις έχουν περιοριστεί σε ποσοστό 50-60% κάτω του μέσου όρου ενώ όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η αρμόδια διεύθυνση, το τρέχον υδρολογικό έτος αποτελεί το πρώτο έτος με μειωμένες βροχοπτώσεις, μετά από ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων υγρών υδρολογικών ετών. Οι δε βροχοπτώσεις που έχουν, έως σήμερα, σημειωθεί προσομοιάζουν με εκείνες του υδρολογικού έτους 2017-2018, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα πλέον ξηρά υδρολογικά έτη της τελευταίας τριακονταετίας.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου εγκαίρως να υπάρξει μέριμνα ο μεν Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έχει ξεκινήσει τον έλεγχο στις εγκαταστάσεις του, προκειμένου να ελεγχθούν τα συστήματα για τυχόν διαρροές και από την άλλη η ΔΕΥΑΡ ετοιμάζει ένα δεύτερο διυλιστήριο προκειμένου να λαμβάνει νερό από το Φράγμα Ποταμών.
Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των στελεχών της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου και του ΟΑΚ προκειμένου από κοινού να μεριμνήσουν ώστε να περιοριστεί ο όποιος κίνδυνος αφορά στην έλλειψη νερού.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος η εικόνα είναι ανησυχητική καθώς κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει τι θα γίνει την καλοκαιρινή περίοδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ανάγκες θα είναι κατά πολύ αυξημένες.
«Αυτήν τη στιγμή από τη η λίμνη του Κουρνά, ο ΟΑΚ δίνει στη ΔΕΥΑΡ 13.000 – 14.000 κυβικά την ημέρα από τη μεριά της Αργυρούπολης και του Κουρνά. Το υπόλοιπο το συμπληρώνουν από γεωτρήσεις κ.λπ. Το καλοκαίρι δεν θα μπορούμε να δίνουμε πάνω από 8.000 κυβικά από την Αργυρούπολη και τον Κουρνά. Το πρόβλημα είναι διπλό, καθώς και εμείς δεν μπορούμε να πάμε πάνω από τα 8.000 κυβικά και το δεύτερο είναι ότι δεν ξέρουμε εάν θα τα έχουμε τα 8.000 κυβικά για να τα δίνουμε το καλοκαίρι» είπε και πρόσθεσε ότι: «Είναι οξύμωρο να λέμε στον κόσμο να κάνει καλή διαχείριση του νερού και να μην έχουμε κάνει εμείς προσπάθεια να μειώσουμε τις διαρροές μας κ.λπ. Πρέπει να γίνει πιο καλή διαχείριση και από τους φορείς. Δεν είναι μόνο ο τελικός καταναλωτής, αλλά και εμείς πρέπει να κοιτάξουμε τις εγκαταστάσεις μας. Να μην έχουμε διαρροές στη μεταφορά και να μην έχουμε ζημιές που να διαιωνίζονται η οποία είναι τεράστια σπατάλη. Στον ΟΑΚ έχει δοθεί εντολή για έλεγχο προληπτικό στις εγκαταστάσεις, όπως και στα αντλιοστάσια ως προετοιμασία για το καλοκαίρι».