Η συνεργασία, η συμμετοχικότητα και η κοινή δράση στην αναζήτηση λύσεων σε κοινά προβλήματα και σε τοπικό επίπεδο είναι ο μόνος δρόμος για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών των Βαλκανίων, όπως συμφώνησαν οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη διήμερη σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα όπου μάλιστα παρέλαβε την σκυτάλη της προεδρίας του Δικτύου ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης από τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Στην Σύνοδο συμμετείχαν περισσότεροι από 70 δήμαρχοι από την Ελλάδα και από άλλες Βαλκανικές χώρες. Το Ρέθυμνο είχε τη δική του παρουσία καθώς εκπροσωπήθηκε από τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη, ενώ εκπροσωπήθηκαν συνολικά 38 δήμοι της χώρας και συγκεκριμένα: Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Τρικκαίων, Πάτρας, Χαλκίδας, Καλαμάτας, Χανίων, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Κηφισιάς, Αγ. Δημητρίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κορυδαλλού, Παλλήνης, Βέροιας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Κορίνθου, Μυτιλήνης, Χίου, Κέρκυρας, Άργους – Μυκηνών, Ορεστιάδας, Λευκάδας, Καρπενησίου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Κιλελέρ, Ρόδου, Πέλλας, Αγρινίου, Αγίας Παρασκευής, Καβάλας και Αχαρνών.
Μεταξύ των δημάρχων από άλλες πόλεις Βαλκανικών χωρών που συμμετείχαν, ήταν οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης, Τιράνων, Σόφιας, Ζάγκρεμπ, Σεράγεβο, Ποντγκόριτσα κ.ά.
Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης έθεσε τους προγραμματικούς άξονες, το πολιτικό πλαίσιο, αλλά και την προτεραιότητά του εν όψει της Προεδρίας του για το 2023,που είναι:
1) Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
2) Οι έξυπνες πόλεις και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού
3) Η ενίσχυση των δίκαιων και συμπεριληπτικών, αλλά και ανεκτικών κοινωνιών
4) Η οικονομική συνεργασία και ανάπτυξη
5) Η ενδυνάμωση της τοπικής μας δημοκρατίας
6) Η σύσφιξη των πολιτιστικών δεσμών
Ο κ. Μπακογιάννης ανέδειξε ως κρίσιμο στοίχημα για την αποτελεσματικότητα του Δικτύου την υψηλή συμμετοχή μικρών και μεγάλων πόλεων της περιοχής και προανήγγειλε ότι θα δοθούν περισσότερα κίνητρα στα μέλη για την ενεργή συμμετοχή τους.
Ταυτόχρονα, έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη λειτουργικών σχέσεων και με άλλα δίκτυα, οργανισμούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το Δίκτυο C40 και το Eurocities, τονίζοντας ότι: «Είναι σημαντικές αυτές οι συνεργασίες διότι μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη εμβέλεια, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και επενδύσεις με κοινό παρανομαστή. Θα αυξήσουμε την αξία, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του Δικτύου μας. Και κυρίως, θα δώσουμε θεσμική διάσταση στη συνεργασία και τις συμπράξεις στα Βαλκάνια. Με πυξίδα την αποτελεσματικότητα θέλουμε να χτίσουμε και να συνεχίσουμε το σπουδαίο έργο της προεδρίας της Κωνσταντινούπολης. Αυτή διαμόρφωσε τη στρατηγική και έθεσε τους συγκεκριμένους άξονες συνεργασίας του Δικτύου μας. Όλοι μαζί τώρα, πρέπει να πάρουμε αυτές τις κοινές προτεραιότητες, και να τις πάμε ένα βήμα παρακάτω. Από τη συζήτηση στη δράση».
Ο κ. Μπακογιάννης, πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι οι προσπάθειες του Δικτύου δεν μπορεί παρά να έχουν στη βάση τους την οικονομική ανάπτυξη των πόλεων. «Όλα θα ήταν κενά λόγια, εάν δε στηρίζαμε και δεν υποστηρίζαμε την οικονομική ανάπτυξη των πόλεων μας», ανέφερε επισημαίνοντας ότι: «πρέπει να διερευνήσουμε την πολύ ουσιαστική πρόταση του Εκρέμ Ιμάμογλου για τη δυνατότητα δημιουργίας μίας κοινής Πράσινης Τράπεζας».
Κλείνοντας τις εργασίες της συνόδου, χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Αθηναίων υπενθύμισε τι είναι επί της ουσίας το Δίκτυο και ποια είναι η κινητήρια δύναμή του λέγοντας: «Είμαστε δίκτυο πόλεων, δίκτυο ανθρώπων. Αν βρούμε τους τρόπους να το εμπλουτίσουμε με την αστείρευτη ενέργεια και τον δυναμισμό των πολιτών μας θα πετύχουμε πολλαπλά». Εξειδικεύοντας τις επιδιώξεις του Β40, αναφέρθηκε στην ισχυροποίηση των δίκαιων και συμπεριληπτικών κοινωνιών και στην ενίσχυση της ανεκτικότητας με το βλέμμα στραμμένο στους ευάλωτους, υπογραμμίζοντας: «Όπως μοιραζόμαστε τη βαλκανική μας γη, θα μοιραστούμε γνώση, τεχνολογία, βέλτιστες πρακτικές, αλλά και λύσεις για να βελτιώνεται η ζωή των πολιτών μας. Στη διαχείριση της οικονομικής αβεβαιότητας και των ανισοτήτων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην ενίσχυση της ασφάλειας των πόλεων μας, στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, στην προστασία των επόμενων γενεών, στην ανάπτυξη. […] Προσωπικά, δεσμεύομαι τους επόμενους μήνες και κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου να επισκεφθώ κάθε δήμο-μέλος, για να συνεργαστούμε και να συνδιοργανώσουμε ωραίες εκδηλώσεις, να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες. Ζούμε στην εποχή των Δικτύων».