Τη βούληση της περιφέρειας να συνεχίσει να αξιοποιεί όλα τα χρησμοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να υλοποιεί έργα και δράσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Κρήτης με αναβάθμιση υποδομών και βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους επανέλαβε χθες από το Ρέθυμνο, όπου βρέθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο περιφερειάρχης, που έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου αναφέρθηκε στο ποσό των 564 εκ. ευρώ που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια την επόμενη προγραμματική περίοδο καλώντας για μια ακόμα φορά δήμους και φορείς να ωριμάσουν μελέτες, ώστε άμεσα να μπορεί να εντάσσονται έργα κάθε φορά που ανοίγονται χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Το πρόγραμμά μας για ολόκληρη την Κρήτη είναι 564 εκ. ευρώ, αλλά διεκδικούμε και πόρους από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων. Όλα μαζί συνθέτουν χρηματοδοτήσεις που δίνουν πραγματικά την ανάπτυξη, την εργασία, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Το κοινωνικό πρόσωπο της περιφέρειας αναδεικνύεται καθημερινά μέσα από μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις μέσα από τη συνεργασία, τη συνέργεια και τη συμπόρευση των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικά όλων των δήμων της Κρήτης». Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι τεράστιας σημασίας το γεγονός ότι μονό η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου υλοποιεί έργα συνολικού ύψους 133 εκ. ευρώ:
«Κλείνει ο χρόνο αυτός, έχουμε πολλά και σημαντικά έργα. Έχοντας 133 εκ. ευρώ για μια περιφερειακή ενότητα με αυτήν την υποστελέχωση είναι πάρα πολύ σημαντικό ποσό.
Επίσης θεωρώ και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Ρέθυμνο, ότι ήταν η μόνη πόλη που δεν είχε αρχαιολογικό μουσείο και τώρα με χρηματοδότηση προχωράει για να γίνει η μελέτη και μάλιστα, σε μια τηλεδιάσκεψη που είχαμε προχθές με την ηγεσία διαφόρων υπουργείων, αναφέρθηκε καταγεγραμμένο το μουσείο του Ρεθύμνου. Αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία, η συνέργεια και η συμπόρευση μεταξύ μας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο περιφερειάρχης Κρήτης στο νέο ΕΣΠΑ αναφερόμενος στο πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που αφορά στους τέσσερις μητροπολιτικούς δήμους του νησιού, με χρηματοδότηση 100 εκ. ευρώ επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ωρίμανσης μελετών. Οι πρώτες προσκλήσεις, όπως είπε θα ανοίξουν τον επόμενο μήνα:
«Έχουμε κάνει με τους τέσσερις δήμους των πρωτευουσών περιφερειακών ενοτήτων συναντήσεις, τα σχέδια είναι βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Για τον δήμο Ρεθύμνου έχει κάνει την πρόταση ο δήμος για έργα τα οποία αφορούν αισθητικές παρεμβάσεις, πολιτισμό. Τις προτάσεις τις κάνει ο δήμος. Η χρηματοδότηση για όλη την Κρήτη θα ξεπεράσει τα 100.000.000 ευρώ για τους τέσσερις δήμους, ποσά σημαντικά. Πρέπει να προχωρήσουν οι μελέτες, να ολοκληρωθούν και μέσα στον χρόνο να μπορέσουν να δημοπρατηθούν αυτά τα έργα. Είναι έργα που δίνουν μια άλλη ποιότητα ζωής στους κατοίκους. Την προηγούμενη περίοδο δεν ήταν το Ρέθυμνο και ο Αγ. Νικόλαος, ήταν μόνο το Ηράκλειο και τα Χανιά, όμως διεκδικήσαμε να μπουν και οι άλλοι δήμοι, οι δύο δήμοι του Ρεθύμνου και Αγ. Νικολάου και μέσα στον χρόνο θα έχουμε τις δημοπρατήσεις αυτών των έργων».
Συμπλήρωσε επίσης ότι: «Την προηγούμενη περίοδο, πάντα σε συνεργασία με τον δήμαρχο και την κ. Λιονή, κατασκευάσαμε πέντε σχολικά κτίρια, πολύ σημαντικά. Εδώ δίπλα μας το γυμνάσιο – λύκειο πολύ σημαντικό έργο. Θα ανοίξουν οι προσκλήσεις. Προτεραιότητα θα είναι η Α/Βάθμια εκπαίδευση για να μπορούμε να κάνουμε αυτά τα έργα. Θεωρώ ότι η απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ολοκληρωμένες μελέτες».
Ο Σταύρος Αρναουτάκης, ευχήθηκε καλή χρονιά σε αιρετούς και εργαζόμενους επισημαίνοντας τη συνέργια και την ενότητα που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια και έφερε, όπως είπε, σημαντικά αποτελέσματα με αναπτυξιακά έργα τόσο στο Ρέθυμνο όσο και σε ολόκληρη την Κρήτη:
«Από το 2019 μέχρι σήμερα ήταν η πιο δύσκολη περίοδος που είχαμε περάσει ως Περιφέρεια λόγω φυσικών καταστροφών, λόγω πανδημίας, λόγω πολλών πραγμάτων δύσκολών. Πρώτα θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες στο περιφερειακό συμβούλιο, τους δημάρχους. Πραγματικά είμαστε όλοι μια γροθιά. Όλα αυτά τα χρόνια και είναι μεγάλη τιμή για εμένα να συνεργάζομαι με όλους αυτούς τους ανθρώπους προς όφελος των πολιτών που θέλουμε να υπηρετούμε, να διακονούμε Σεβασμιώτατε και να μπορούμε να προσφέρουμε το καλύτερο. Βέβαια όλα δεν μπορούν να γίνουν. Τις δυσκολίες τις γνωρίζετε πολύ καλά. Είχαμε περάσει τα μνημόνια, είχαμε περάσει τα capital control κτλ. Κλείνει μια χρονιά για την περιφέρεια που δεν αφήνουμε ούτε 1 ευρώ μέσα από τη σωστή και χρηστή διοίκηση που κάνουμε. Έχουμε μια χρονιά που κλείνουμε το ΕΣΠΑ και προχωρούμε για να δημοπρατηθούν τα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου. Εδώ πρέπει να πω ότι είναι για πρώτη φορά που ο δήμος Ρεθύμνου μπαίνει στα σχέδια της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, μαζί με τις άλλες τρεις πόλεις της Κρήτης των περιφερειακών ενοτήτων -οι πρωτεύουσες- που θα έχουν ένα πρόγραμμα 100.000.000 ευρώ για τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία, η συνέργεια και η συμπόρευση μεταξύ μας».
Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στον προγραμματισμό έργων συμπλήρωσε: «Επιλύουμε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, το εργοστάσιο στο Αμάρι ολοκληρώνεται. Δεν ήρθε όμως έτσι. Ήταν μια προσπάθεια χρόνων της αυτοδιοίκησης του πρώτου και του δεύτερου βαθμού. Ο ΒΟΑΚ έχει ξεκινήσει από τον Αγ. Νικόλαο. Όλα τα χρόνια, όμως, όλοι μαζί είμαστε μια γροθιά. Τα διεκδικούμε από την κάθε κεντρική εξουσία να γίνει αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης. Ξεκίνησε πάρα τις καθυστερήσεις. Του χρόνου πιστεύω, αρχές του 2024, θα ξεκινά και από Χανιά να έρθει προς το Ηράκλειο, γιατί αυτό θα είναι με σύμβαση παραχώρησης. Προχωρούν όμως τα έργα αυτά και οι δημοπρατήσεις. Κατά την επίσκεψή μου προχθές στο υπουργείο είδα τη ροή των χρηματοδοτήσεων και πώς θα πάνε οι υπόλοιπες δημοπρατήσεις των έργων, αυτά που είναι από το ΕΣΠΑ, και επίσης, έργα που αφορούν την οδική ασφάλεια, που η Περιφέρειά μας θα πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσό για να κάνει το επαρχιακό δίκτυο που ξέρουμε όλοι σε τι χάλια είναι, εγγειοβελτιωτικά έργα και μια σειρά έργων».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αρναουτάκης στο θέμα του προσωπικού, το οποίο τέθηκε και από τον Σύλλογο Εργαζομένων της περιφέρειας και από την ΕΜΔΥΔΑΣ επισημαίνοντας πως:
«Συμφωνώ ότι χρειάζονται μόνιμες θέσεις εργασίας. Το διεκδικούμε από πλευράς της κεντρικής εξουσίας. Δυστυχώς όταν είχαμε έρθει στην περιφέρεια ήταν 1.100 συνεργάτες, σήμερα είναι 810, αντιλαμβανόμαστε ότι 300 άτομα λείπουν μέσα από έναν οργανισμό. Θέλουμε, λοιπόν, καλύτερες θέσεις εργασίας. Θέλουμε ικανοποιητικούς μισθούς. Θέλουμε να διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία και αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη είναι η πραγματική αποκέντρωση. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων. Δεν γίνεται να λέμε ένα πρωί παίρνουμε την αρμοδιότητα των ρεμάτων και των ποταμών χωρίς μια μελέτη, χωρίς ένα ευρώ. Δεν γίνεται να παίρνουμε ένα πρωί τη συντήρηση του ΒΟΑΚ χωρίς ένα ευρώ. Πού θα τα βρούμε; Αυτό πρέπει να το δει η κεντρική εξουσία και το λέω διαχρονικά. Δεν γίνεται να μην υπάρχει η αποκέντρωση, η καλύτερη κυβέρνηση να είναι, ο καλύτερος υπουργός, δεν μπορεί η πλατεία Συντάγματος ή οι άλλες πλατείες να διοικούν την Ελλάδα. Πρέπει να υπάρχει η πραγματική αποκέντρωση, οι άνθρωποι που βλέπουν καθημερινά, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που βλέπουν τον πολίτη κάθε μέρα και απολογούνται και όχι σε ένα κλειστό γραφείο ένας υπάλληλος ή ένας γραμματέας. Εμάς βλέπουν κάθε μέρα, εμείς απολογούμαστε σε όλη την Κρήτη είτε είναι μεγάλο, είτε μικρό το έργο. Όμως, είναι αισιόδοξα τα μηνύματα τα οποία έρχονται».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνεργασία αλλά και το έργο που επιτελούν οι λιγοστοί υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας σημειώνοντας μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της: «Πραγματικά ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλους τους υπαλλήλους. Μιλάμε για ηρωισμό. Η διεύθυνση Τεχνικών Έργων εκτελεί αυτήν την ώρα έργα της τάξης των 133 εκ. ευρώ και δεν είναι 12-13 άτομα. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες, τη διεύθυνση Οικονομικού – Διοικητικού, τη διεύθυνση Δημόσια Υγείας τη διεύθυνση Ανάπτυξης που είναι υπόδειγμα, το τμήμα Περιβάλλοντος που και εκεί υπηρετεί ένας άνθρωπος και τώρα έχει και έναν διοικητικό ακόμα, τη διεύθυνση Μεταφορών, στην οποία το προσωπικό είναι ελάχιστο και είναι η υπηρεσία αιχμής, η υπηρεσία η οποία έρχεται σε επαφή με πάρα πολλοί κόσμο και πολλές φορές υπάρχουν θέματα γιατί είναι πάρα πολύ λίγοι, τη διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, το τμήμα Τουρισμού, το τμήμα Πολιτικής Προστασία, γιατί είναι ένα τμήμα πρότυπο πολιτικής προστασίας για όλη την Κρήτη. Θερμές ευχαριστίες όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά».