Αίτημα να συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο το θέμα του εργοστασίου απορριμμάτων στο Αμάρι αλλά και το ζήτημα της κατασκευής των δυο λιμνοδεξαμενών σε Γερακάρι και Ελένες στο πλαίσιο του έργου του φράγματος του πλατύ ποταμού, κατέθεσαν στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αμαρίου κ. Γαλάτιο Μοσχονά, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Κουτελιδάκης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Νικόλαος Μαρκίδης και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μενέλαος Φραγκιουδάκης.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:
«Μετά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο (14/03/2023) του θέματος «Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» και τις ενστάσεις και παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν, παρακαλούμε όπως στην Ημερήσια Διάταξη του επόμενου συμβουλίου να συμπεριλάβετε για συζήτηση το θέμα «Εργοστάσιο Απορριμμάτων» για τον εξής λόγο.
Το έργο της κατασκευής του εργοστασίου στον χώρο του ΧΥΤΑ-Αμαρίου ολοκληρώνεται και ξεκινά η λειτουργία του, ωστόσο ερωτήματα πλανούνται, που έχουν σχέση με το μέλλον της εταιρείας του δήμου «Αμάρι ΜΑΕ-ΟΤΑ» και των εργαζομένων.
Αγνοούμε το νέο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας του δήμου, που μέχρι σήμερα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ και λαμβάνει από τους δήμους το χρηματικό αντίτιμο της εναπόθεσης.
Τι ακριβώς τελικά έχει συμφωνηθεί μεταξύ δήμου και Ενιαίου Συνδέσμου Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) δεν γνωρίζουμε και ασφαλώς ούτε οι κάτοικοι, που θα κληθούν για πρώτη φορά να καταβάλλουν τέλη μεταφοράς και ταφής απορριμμάτων.
Γνωρίζετε ασφαλώς ότι με παλαιότερη συμφωνία είχαμε πλήρη απαλλαγή τελών , τη στιγμή που ο ΧΥΤΑ-Αμαρίου φιλοξενεί τα απορρίμματα όλων των άλλων δήμων του νομού, λύνοντας ένα χρόνιο και δυσεπίλυτο ζήτημα υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος των περιοχών τους.
Αν έχει διασφαλιστεί σήμερα το μέλλον όλων των εργαζομένων της εταιρείας και με ποιο τρόπο, αν η εταιρεία του δήμου συμμετέχει στη διαλογή των απορριμμάτων, αν συνεχιστεί η ίδια ταμιακή πολιτική και διατηρηθεί το ύψος των οικονομικών της Εταιρείας , αποτελούν αναπάντητα ερωτήματα.
Ευελπιστούμε ο δήμαρχος που είναι και ο μόνος αιρετός του δήμου που συμμετέχει στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), όπου παίρνονται οι σχετικές αποφάσεις, να συμφωνήσει να συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο τα παραπάνω, (πράγμα που από καιρό έπρεπε να είχε γίνει) για να ληφθούν συλλογικά αποφάσεις, που να προασπίσουν τα συμφέροντα και τα κεκτημένα της περιοχής.
Επίσης παρακαλούμε να συμπεριλάβετε και το θέμα «Νερά του Πλατύ» για τον εξής λόγο.
Έχει περάσει καιρός από την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (25/10 /22) για τα νερά του Πλατύ (που έγινε ύστερα από απαίτηση του 1/3 των δημοτικών συμβούλων) και συγκεκριμένα για ότι έχει σχέση με την κατασκευή των δυο (2) λιμνοδεξαμενών στην περιοχή του Γερακαρίου και για τη μεγάλη κλίμακα του φράγματος Πλατύ που θα κατακλύσει τις εκτάσεις των τριών (3) πλησίον κοινοτήτων.
Η διαβεβαίωση του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο ήταν ότι υπάρχουν τα χρήματα για τις μελέτες των λιμνοδεξαμενών και θα δημοπρατηθούν άμεσα και για το θέμα της χωρητικότητας του φράγματος, ότι θα επισκεφθεί και θα θέσει το θέμα στον περιφερειάρχη Κρήτης.
Ωστόσο σήμερα μετά από σχεδόν έξι (6) μήνες διαπιστώνεται, ότι ούτε ένα (1) ευρώ για τις οριστικές μελέτες των δυο (2) λιμνοδεξαμενών δεν υπάρχει και όσο για το αποτέλεσμα της συνάντησης στην περιφέρεια δεν έχουμε καμία ενημέρωση.
Είναι γνωστό ότι υπάρχει συναίνεση από όλους μας, μέρος των νερών του Πλατύ που ολοκληρωτικά εκβάλουν από το Αμάρι, να αξιοποιηθούν και από τον γειτονικό νομό Ηρακλείου, υπό των όρο να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της περιοχής με την εκτέλεση των απαραίτητων έργων.
Το έργο όμως των δυο (2) λιμνοδεξαμενών για την κάλυψη των αναγκών μας όχι μόνο δεν χρηματοδοτείται και δεν προχωρεί, αλλά διαχωρίστηκε απαράδεκτα και από την κατασκευή του μεγάλου φράγματος του Πλατύ για τις ανάγκες της Μεσαράς, παρά τη συμφωνία που υπήρχε για ενιαία εκτέλεση (πακέτο) όλων των προβλεπόμενων έργων της αξιοποίησης των νερών της Λεκάνης του Πλατύ.
Με τον διαχωρισμό αυτό, που συναίνεσε δυστυχώς αυθαίρετα η Δημοτική Αρχή πέρα από κάθε λογική, είναι ολοφάνερος ο κίνδυνος κανένα αρδευτικό έργο να μην εκτελεστεί στο Αμάρι, αφού αποδυναμώνεται πλέον η διαπραγματευτική μας θέση.
Το φράγμα του Πλατύ έχει πλήρεις και ολοκληρωμένες μελέτες και τη στιγμή που αποδεσμεύεται από τα υπόλοιπα έργα επισπεύδεται η δημοπράτησή του κάτω από την πίεση των γειτόνων.
Ενώ για τις δυο (2) λιμνοδεξαμενές που (σκόπιμα;) έχει καθυστερήσει η ωρίμανσή τους, θα απαιτηθούν 4-5 εκατ. για τις οριστικές μελέτες και πλέον των 20 εκατ. για την κατασκευή τους και η πίεση προς την πολιτεία από την πλευρά μόνο πλέον του Αμαρίου δεν θα είναι αρκετή για την πραγματοποίηση των έργων, που θα μείνουν στα αζήτητα.
Με κατάληξη οι τεράστιες ποσότητες των νερών του Πλατύ και με τις ευλογίες μας να περάσουν οριστικά στον γειτονικό Νομό και η Περιοχή του Αμαρίου από την οποία εκβάλουν τα νερά να μείνει χωρίς αρδευτικά έργα άνυδρη ,πράγμα αδιανόητο και εγκληματικό.