Αυτή την στιγμή ΗΠΑ και νατοϊκές χώρες σπρώχνουν η μια την άλλη να αποφασίσουν την αποστολή δικών τους βαρέων αρμάτων στην Ουκρανία. Η φιλοπόλεμη Βρετανία έχει ήδη ανακοινώσει την αποστολή 14 αρμάτων Challenger-2 στην Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε μονομερώς ότι στέλνει την πρώτη φουρνιά γαλλικών ελαφρών αρμάτων.
Η επιτακτική ανάγκη να σταλούν δυτικά βαρέα άρματα στην Ουκρανία έχει προκύψει από τη βεβαιότητα ότι η Μόσχα θα εξαπολύσει εκτεταμένη εαρινή επίθεση, την οποία οι αποδεκατισμένες ΕΔ της Ουκρανίας δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν συνολικά. Τη βεβαιότητα αυτή εκφράζουν πλέον δημοσίως πολλοί Αμερικανοί, όπως πρώην ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις και ο πρώην ΥΕΘΑ Γκέιτζ, αλλά και ο νυν Αμερικανός αρχηγός του γενικού Επιτελείου Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος δημοσίως ανέφερε ότι η «κατάσταση στο Κίεβο είναι πάρα, πάρα πολύ δύσκολη» και ειδικά οι δύο πρώην Αμερικανοί υπουργοί ζητούν επειγόντως «σημαντική αύξηση σε στρατιωτικό υλικό και δυνατότητες στην Ουκρανία..».
Το ίδιο αίτημα εξέφρασε δημοσίως και ο γ. γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτεμπεργκ.
Η Πολωνία σέρνει το χορό ζητώντας από τους νατοϊκούς συμμάχους να αποφασίσουν -αφού συγκροτήσουν «διεθνή συμμαχία κρατών»- να αποστείλουν τα γερμανικής κατασκευής βαρέα άρματα LEOPARD που διαθέτουν, στην Ουκρανία για βοήθεια των ουκρανικών ΕΔ.
Η Ουκρανία έχει ήδη ζητήσει από τους δυτικούς φίλους της 300 βαρέα άρματα μάχης.
Έτσι στο στόχαστρο μπαίνουν οι νατοϊκές ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν τα γερμανικά άρματα μάχης, ήτοι Γερμανία, Πολωνία, Δανία, Φιλανδία, Ισπανία και Ελλάδα. Με τη Φιλανδία να δείχνει πρόθυμη κατ’ αρχήν να στείλει τέτοιου είδους άρματά της στο μέτωπο.
Το βάρος των αποφάσεων πέφτει πάνω στη Γερμανία με τον καγκελάριο Σολτς να πρέπει να πάρει δύο ειδών αποφάσεις.
Να δώσει την άδεια επανεξαγωγής των γερμανικής κατασκευής οπλικών συστημάτων, χωρίς την οποία δεν μπορεί χώρα που διαθέτει LEOPARD να τα προωθήσει στην Ουκρανία.
Και δεύτερον να αποφασίσει το ίδιο το Βερολίνο να διαθέσει τα δικά του άρματα LEOPARD στην Ουκρανία.
Παρά τις έντονες πιέσεις της Ουάσιγκτον, Μπάιντεν και Σολτς στις 5 Ιανουαρίου συναποφάσισαν μόνον την αποστολή ελαφρών αρμάτων μάχης, τα γερμανικά MARDER και τα αμερικανικά BRADLEY, αλλά και να επιβεβαιώσουν την αποστολή από μιας συστοιχίας PATRIOT στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πάντως δυσκολεύεται αυτή τη στιγμή να απελευθερώσει τα δικά της βαρέα άρματα ABRAMS στην Ουκρανία, πιέζοντας το Βερολίνο να κάνει αυτό το πρώτο βήμα.
Το Βερολίνο είναι πάντα σκεπτικό στις φωνές που θέλουν πλήρη εμπλοκή των δυτικών δυνάμεων στο μέτωπο της Ουκρανίας, δηλαδή την κατά μέτωπο σύγκρουση με τη Ρωσσία, φοβούμενος ρωσσικό πυρηνικό χτύπημα.
Για την ώρα το Βερολίνο κρατά καθυστερήσεις, επιμένοντας ότι δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από χώρα να «απελευθερώσει» την αποστολή γερμανικών αρμάτων στην Ουκρανία.
Αφήνει έτσι περιθώριο ελιγμών και πιέσεων προς τις ευρωπαϊκές νατοϊκές χώρες που διαθέτουν τα βαρέα γερμανικά άρματα να συστήσουν «διεθνή συμμαχία κρατών» για την αποστολή των LEOPARD στην Ουκρανία. Η Πολωνία ωστόσο δείχνει να βιάζεται, καθώς ζήτησε ήδη από την γερμανική κυβέρνηση να της δώσει την άδεια να «απελευθερώσει» στη Ουκρανία τα πρώτα 2 LEOPARD και να αρχίσει την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτικών.
Το επόμενο διάστημα θα φανεί η προοπτική δημιουργίας της «διεθνούς συμμαχίας» για τα LEOPARD. Αργά ή γρήγορα το αίτημα θα χτυπήσει και την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, σε μια πολύ δύσκολη προεκλογική περίοδο. Με δεδομένη την κατ’ αρχήν αρνητική στάση της αντιπολίτευσης στην αποστολή οποιουδήποτε ελληνικού στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, το ενδεχόμενο να ζητηθούν βαρέα άρματα από την Ελλάδα, είναι κάτι που θα θέλει η κυβέρνηση να απομακρύνει μέχρι το καλοκαίρι.
* Η Κύρα Αδάμ είναι δημοσιογράφος