Στις αρχές Απριλίου η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία προσέφυγαν από κοινού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να αγοράσει από αυτές τη συσσωρευμένη ποσότητα ουκρανικών σιτηρών και αλεύρων «για ανθρωπιστικούς λόγους», ενώ παράλληλα παραπονέθηκαν ότι οι τιμές των δικών τους αντίστοιχων προϊόντων μειώνονται, ενώ οι τιμές των λιπασμάτων και της ενέργειας συνεχώς αυξάνονται.
Πίσω από αυτήν την ήπια και ευγενική για την ώρα απαίτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρύβεται η αυξανόμενη δυσφορία των αγροτών των χωρών αυτών, οι οποίοι βλέπουν να καταρρέουν τα εισοδήματα τους από τα ανταγωνιστικά στις τιμές ουκρανικά σιτηρά, ενώ παραλλήλως αυξάνεται η δημόσια δυσφορία για την κάκιστη ποιότητα των ουκρανικών σιτηρών.
Το πρόβλημα ξεκίνησε από την Πολωνία, μια από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες χώρες στο Κίεβο, όταν το ίδιο το υπουργείο Γεωργίας της Πολωνίας δημοσίως εξέφρασε αμφιβολίες για την κακή ποιότητα των ουκρανικών σιτηρών στην Ευρώπη. Προηγουμένως ο πολωνικός τύπος είχε αναφέρει ότι οι μεγαλύτεροι αλευρόμυλοι της χώρας υποχρεώθηκαν να καύσου ως καύσιμη ύλη ουκρανικά σιτηρά που δεν είχαν περάσει τους ελέγχους τροφίμων. Για να χρησιμοποιηθούν σιτηρά ως καύσιμη ύλη θα πρέπει να έχουν αναπτύξει μύκητες, ή να έχουν καταστεί επικίνδυνα λόγω κακής αποθήκευσης.
Στις αρχές Απριλίου, οι αρχές της Σλοβακίας απαγόρευσαν την επεξεργασία και πώληση ουκρανικών σιτηρών και αλεύρων που είχαν παραχθεί στο εσωτερικό της χώρας. Το σλοβακικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι βρήκε το μάξιμουμ των ποσοτήτων από απαγορευμένα φυτοφάρμακα. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρεται ότι στους 1,5 χιλιάδες τόνους ουκρανικών σιτηρών για άλεσμα ανιχνεύθηκε η παρουσία φυτοφαρμάκου που απαγορεύεται στη ΕΕ και έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία. Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται σε έρευνα τριών διαφορετικών επίσημων εργαστηρίων. Η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι στο προσεχές διάστημα θα πάρει δείγματα από όλες τις ποσότητες ουκρανικών σιτηρών και αλεύρων που βρίσκονται στην Σλοβακία.
Αυτός είναι ο κομψός τρόπος για να καταγγελθεί το κοινό μυστικό των ουκρανικών σιτηρών, που δεν είναι άλλο από την υποχρεωτική χρήση του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου Round Up της αμερικανικής εταιρείας Monsanto, η οποία σε χρόνο ρεκόρ την προηγούμενη δεκαετία της «αμερικανοκρατούμενης» Ουκρανικής Δημοκρατίας, απέκτησε τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμες με σιτηρά στη χώρα αυτή.
Η απαγόρευση του κατηγορούμενου στις ΗΠΑ και άλλες χώρες φυτοφαρμάκου Round Up ως καρκινογόνου είναι ένα από τα τελευταία «οχυρά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις ΗΠΑ.
Τον περασμένο Μάρτιο οι αγρότες από την Ρουμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Σλοβακία παραπονέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη χάσει 417 εκατομμύρια ευρώ λόγω των μαζικών εισαγωγών φτηνής ποιότητας και τιμής ουκρανικών σιτηρών σ’ αυτές τις χώρες.
Το πρόβλημα με τα ουκρανικά σιτηρά και τις εξαγωγές τους από τη Μαύρη Θάλασσας ήταν εξ αρχής μεγάλο και δύσκολο. Και τούτο διότι μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών προορίζονταν κυρίως για τις φτωχές χώρες του κόσμου, ειδικά της Αφρικής, για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος του λοιμού.
Βεβαίως ευθύς εξ αρχής, «οι άρχοντες του κόσμου» στη Δύση γνώριζαν ότι τα ουκρανικά σιτηρά είναι γεμάτα δηλητηριώδη φυτοφάρμακα, που όμως «ταιριάζουν» στους πεινασμένους αυτού του κόσμου.
Φυσικά, κανείς δεν θα διαμαρτυρόταν, αν τα ουκρανικά σιτηρά δεν «ξεστράτιζαν» προς την Ανατολική Ευρώπη, ζημιώνοντας πολλαπλώς τους τοπικούς αγρότες…
* Η Κύρα Αδάμ είναι δημοσιογράφος