Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Δίκτυο Αλκοολογίας Κρήτης διοργανώνουν επιστημονική Ημερίδα, με θέμα: «Τα προβλήματα από το αλκοόλ και η σύγχρονη αντιμετώπισή τους».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, κατά τις ώρες 09:00-16.00.
Το επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια συζήτησης και εισηγήσεις από ομιλητές κύρους τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και από το Ε.Σ.Υ., οι οποίοι πλαισιώνονται από έμπειρους επαγγελματίες υγείας που εκπροσωπούν κοινοτικές δομές. Πρόκειται για διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, με υψηλής απόδοσης ιατροκοινωνικό έργο, οι οποίοι αποτελούν εχέγγυο για την επιτυχία της εκδήλωσης.
Παράλληλα, θα διεξαχθεί εκπαιδευτικό Workshop για Επαγγελματίες Υγείας που θα αφορά στην ταξινόμηση – τυπολογία Lesch, ένα χρήσιμο κλινικό εργαλείο για την εξατομικευμένη θεραπεία του ασθενή με διαταραχή χρήσης αλκοόλ.
Η Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή φιλοδοξούν να προσφέρουν μία υψηλού επιπέδου επιστημονική εκδήλωση, ανοιχτή προς κάθε επαγγελματία υγείας, φορέα και στελέχη κοινωνικής πολιτικής, φοιτητές και σπουδαστές αλλά και το ευρύ κοινό, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από πλευράς των επιτροπών θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχημένη διοργάνωση, έτσι ώστε οι εμπειρίες και οι γνώσεις που θα αποκομίσουμε να μας συντροφεύουν θετικά τα επόμενα χρόνια.
Σε ενημερωτικό σημείωμά τους, οι διοργανωτές της ημερίδας αναφέρουν τα παρακάτω:
«Το αλκοόλ αποτελεί τον έβδομο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο και αναπηρίες, ενώ 107 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές χρήσης αλκοόλ, παγκοσμίως. Η κατανάλωση του αλκοόλ ποικίλει ανάλογα με την πολιτισμική συμπεριφορά και τείνει να είναι υψηλότερη σε χώρες υψηλού εισοδήματος.
Το αλκοόλ αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για τουλάχιστον 200 παθήσεις όπως, κίρρωση του ήπατος, χρόνια παγκρεατίτιδα, καρκίνους, καρδιαγγειακές νόσους, ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές.
Συχνά, παράλληλα με την πάθηση που σχετίζεται με το αλκοόλ συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις: το ένα τρίτο των ατόμων με διαταραχή χρήσης αλκοόλ πάσχει από τουλάχιστον μία επιπλέον συνοδό πάθηση. Δυστυχώς, μόνον ένας στους πέντε ασθενείς με πρόβλημα από το αλκοόλ θα ζητήσει βοήθεια.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι με την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το αλκοόλ θα πρέπει να ασχοληθούν διαφορετικές ειδικότητες επαγγελματιών υγείας. Επιπλέον όμως είναι απαραίτητη και η ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, του εργασιακού περιβάλλοντος και η δράση των ομάδων αυτοβοήθειας. Είναι γνωστό ότι οι διαταραχές χρήσης αλκοόλ, εκτός από την σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, επηρεάζουν και τις σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους, την απόδοση στην εργασία και την γενικότερη συμπεριφορά. Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικές συμπεριφορές, παραμέληση ευθυνών και ρόλων, βίαιες και κακοποιητικές τάσεις έως και θανατηφόρα ατυχήματα.
Η αιτιολογία της διαταραχής χρήσης αλκοόλ είναι πολυπαραγοντική. Για την αποτελεσματική της αντιμετώπιση θα πρέπει να γνωρίζουμε το βιοψυχοκοινωνικό προφίλ του κάθε ασθενούς.
Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι ένα ζητούμενο στις διαταραχές χρήσης αλκοόλ. Επομένως, τα συστήματα ταξινόμησης ξεχωριστών τύπων ασθενών είναι απαραίτητα για να είναι αποτελεσματική η παρέμβασή μας.
Με την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και όσων ασχολούνται με τα προβλήματα από το αλκοόλ στην τυπολογία Lesch, επιδιώκεται η διαμόρφωση μιας κοινής γλώσσας επικοινωνίας, με σκοπό την συντονισμένη δράση υπέρ των ασθενών. Παράλληλα, η ενδυνάμωση και η ανάπτυξη στην τοπική κοινότητα ενός προστατευτικού και υποστηρικτικού δικτύου, του Δικτύου Αλκοολογίας, θα αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες στα άτομα και τις οικογένειες με προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ».