Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Αγωγής Υγείας και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων το EN.E.E.ΓΥ.Λ. Ρεθύμνου (Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ρεθύμνου), πέρασε ένα όμορφο πρωινό την Τετάρτη 4 Απριλίου του 2023, στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας. Το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας ιδρύθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, και στεγάζεται στο τριώροφο νεοκλασικό κτίριο του 1933, γνωστό ως «Αρχοντικό Μανουσάκη» στο χωριό Αργυρούπολη στον Νομό Ρεθύμνης. Η επίσκεψη στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας ήταν μια καλή αρχή για να συζητήσουμε τις διατροφικές συνήθειες που έχουμε αλλά και αυτές που θα ήταν καλό να υιοθετήσουμε. Συνταγές που κρύβουν μια τελετουργία και είναι συνδεδεμένες με κάποιο εποχικό προϊόν. Οι μαθητές μας έμαθαν με ένα παιγνιώδη τρόπο, ότι η παραδοσιακή κρητική διατροφή ήταν η διατροφή των κατοίκων του νησιού μας, της Κρήτης, στα παλαιότερα χρόνια και ήταν αυτή που, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής τους, τους χάριζε υγεία και μακροζωία.
Είναι πολύ σημαντικό να ενταχθεί η ανάπτυξη της αντίληψης ενός υγιεινού προτύπου διατροφής, το οποίο θα θωρακίζει τα παιδιά ενάντια σε επίκτητες αρρώστιες, στην παχυσαρκία και στο διαβήτη όπως και για την αξία του Κρητικού προτύπου διατροφής. Ενδιαφέρουσα φυσικά ήταν και η γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων όπως ελαιόλαδο με ρίγανη και ψωμί και φυσικά ο ενθουσιασμός των παιδιών έγινε ακόμα μεγαλύτερος όταν ξεκίνησαν να φτιάχνουν με την καθοδήγηση της υπεύθυνης του Κέντρου Γαστρονομίας αφράτα Ελαιόψωμα. Τα παιδιά δούλεψαν με μεγάλο ζήλο και η χαρά ήταν ζωγραφισμένη στα προσωπάκια τους.
Ευχαριστούμε το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας για την ζεστή φιλοξενία και την άψογη παρουσίαση. Θα ξανάρθουμε σίγουρα!
Η όμορφη και φιλόξενη ατμόσφαιρα συνεχίστηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Creta Carob στην Αργυρούπολη. Ο ιδρυτής της εταιρείας κ. Ηλίας Μανούσακας παρουσίασε το χαρούπι..το «Κρητικό χρυσάφι».
Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ποικιλία προϊόντων που έχουν ως βάση το χαρούπι. Τα χαρούπια είναι μια απίστευτα πλούσια πηγή τροφής και είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας, έχουν ωραία γλυκιά γεύση με χαμηλά λιπαρά.
Στη συνέχεια πληροφορήθηκαν τον τρόπο επεξεργασίας και μεταποίησης του χαρουπιού και την πληθώρα προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας (χαρουπάλευρο, σιρόπι χαρουπιού, αλεσμένο χαρούπι για τσάι, υποκατάστατο του καφέ και του κακάο από επεξεργασμένη σκόνη χαρουπιού, παξιμάδια, θρεπτικές μπάρες, κριτσίνια, μακαρόνια, και προϊόντα καλλωπισμού).
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ηλία Μανούσακα για την φιλοξενία και την άψογη παρουσίαση… «Ξεχασμένοι θησαυροί όπως το χαρούπι υπάρχουν πολλοί, αρκεί να ενδιαφερθούμε να τους ψάξουμε…».
Από το EN.E.E.ΓΥ.Λ. Ρεθύμνου