Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού του Πλακιά στον δήμο Αγίου Βασιλείου, όπου σύμφωνα με την ενημέρωση του δημάρχου, Γιάννη Ταταράκη, αυτός θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τον Απρίλιο και σε κανονική λειτουργία στα μέσα του καλοκαιριού.
Το τελευταίο υποέργο που ολοκληρώνεται, αφορά στην «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων ευρύτερης περιοχής Πλακιά Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης», είναι συνολικού προϋπολογισμού 4.533.650 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του ΕΠ «Κρήτη 2014-2020» και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ύστερα από σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου.
Πρόκειται για το 3ο υποέργο του έργου «Συλλογής, Επεξεργασίας και Διάθεσης των Λυμάτων των οικισμών Ασώματος, Λευκόγεια, Μαριού, Μύρθιος, Σελλιά και Πλακιά». Τα 2 υποέργα που αφορούν τα εσωτερικά και εξωτερικά δίκτυα συλλογής των οικισμών με προϋπολογισμό 9.416.824€ έχουν ολοκληρωθεί.
Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει:
- την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού σύμφωνα με την Οριστική Μελέτη και τις Τεχνικές Προδιαγραφές του έργου και τους τελευταίους εγκεκριμένους κανονισμούς,
- τα έργα καθαρισμού και επεξεργασίας αποβλήτων, με τη θέση σε αποδοτική λειτουργία και τις δοκιμές ολοκλήρωσης,
- περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας του συστήματος σε συνθήκες αιχμής για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών με τη σχετική παρακαταθήκη ανταλλακτικών για το εν λόγω χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία Οριστικής Παραλαβής,
- υποχρέωση έκδοσης από τη μεριά του αναδόχου όλων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, χωρίς επιπλέον αμοιβή.
Επίσης, στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνεται και κάθε εργασία ή προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, η οποία είναι αναγκαία για την ολοκληρωμένη κατασκευή, την άρτια και αποδοτική λειτουργία του Έργου, έστω και αν δεν αναφέρεται ρητά στα Τεύχη Δημοπράτησης.
Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων θα λειτουργεί με τη μέθοδο της ενεργού ιλύος με βιοαντιδραστήρα μεμβρανών, ενώ ο σχεδιασμός έχει πραγματοποιηθεί για την εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής του Πλακιά για την 20ετία (Α’ φάση). Ο σχεδιασμός και η επιλογή που έχει γίνει θα έχει την προοπτική και τη δυνατότητα εύκολης μελλοντικής επέκτασης αν αυτό απαιτηθεί. Αν μετά το πέρας του ορίζοντα σχεδιασμού προκύψει η ανάγκη επέκτασης της εγκατάστασης, αυτή θα πρέπει από σήμερα να καταστεί εφικτή και εύκολη, με το σωστό σχεδιασμό και την επιλογή των κατάλληλων μέσων.
Τονίζεται πως το σύνολο των υποδομών μελετώνται και σχεδιάζονται με γνώμονα και τις επεκτάσεις που θα απαιτηθούν και στην Β’ φάση (40ετία).
Αναλυτικότερα τα χωριά που θα εξυπηρετήσει ο νέος βιολογικός του Πλακιά είναι οι κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές της ενδοχώρας του Ρεθύμνου και μάλιστα πρόκειται για τους οικισμούς, Ασώματος, Λευκόγεια, Μαριού, Μύρθιος και Δαμνόνι στα ανατολικά, η περιοχή της Σούδας και ο οικισμός των Σελλίων στα δυτικά, καθώς και η παραθαλάσσια οικοδομική ενότητα του Πλακιά.
Πρόκειται για ένα αναγκαίο έργο που προστατεύει την δημόσια υγεία αλλά και το φυσικό περιβάλλον σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή, σημειώνει ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι
«Μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου βιολογικού θα έχουμε ποσοστό κάλυψης του 95% του πληθυσμού της δημοτικής ενότητας Φοίνικα. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος».
Σημειώνεται ότι η κατασκευή της σύγχρονης μονάδας του βιολογικού καθαρισμού του Πλακιά θα εξυπηρετήσει την ευρύτερη περιοχή της Γυαλιάς και θα καλύπτει τις ανάγκες πάνω από δώδεκα χιλιάδων ατόμων. Το σύγχρονο αυτό έργο θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει την ευρύτερη περιοχή, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Προχωρούν οι εργασίες ανάπλασης στον Πλακιά
Εν τω μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες που αφορούν στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Πλακιά, έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη» 2014-2020 και της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (OXE) με προϋπολογισμό 1.780.000 ευρώ και επιπλέον 626.787,73 ευρώ για την υπογειοποίηση των καλωδίων από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Οι μελέτες του έργου αφορούν:
- Κατασκευή νέου εγχάρακτου ασφαλτοτάπητα στην κεντρική οδική αρτηρία του οικισμού.
- Κατασκευή νέων πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομου.
- Κατασκευή πεζόδρομου κατά μήκος της ακτογραμμής εντός οικισμού Πλακιά.
- Ανάπλαση χώρων του παλιού λιμένα.
- Κατασκευή θέσεων στάθμευσης οχημάτων (ΙΧ, ταξί, λεωφορεία) και στάσεις.
- Παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (όδευση τυφλών, ράμπες κλπ.).
- Ηλεκτροφωτισμός και αναβάθμιση υποδομών ομβρίων.
Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής του Πλακιά. «Σε λίγους μήνες ο Πλακιάς θα έχει αναβαθμιστεί και θα έχει αλλάξει όψη για την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και των εκατοντάδων επισκεπτών μας. Το έργο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ολοκλήρωση του Περιφερειακού, ο οποίος θα αποσυμφορήσει τον παραλιακό δρόμο. Παράλληλα, η υπογειοποίηση των καλωδίων είναι μια απαραίτητη υποδομή για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και σύγχρονης αισθητικής παρέμβασης» ανέφερε ο κ. Ταταράκης.