Τεράστιες είναι οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στο μεγάλο για το Ρέθυμνο έργο κατασκευής των αρδευτικών δικτύων στα ανατολικά της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύμβαση του έργου που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2020 προέβλεπε χρόνο παράδοσης του έργου τους 18 μήνες. Ήδη έχουν παρέλθει δυο χρόνια και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε κατά το ήμισυ. Δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της τεράστιας καθυστέρησης, ωστόσο φαίνεται πως ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης δεν φέρει ευθύνη.
Οι ρυθμοί είναι πολλοί αργοί, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ούτε τον Μάιο, οπότε και λήγει η νέα παράταση όπου έχει δοθεί στον ανάδοχο αυτό θα ολοκληρωθεί.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής υδραυλικών έργων του Ο.Α.Κ., Βαγγέλης Μαμαγκάκης, το έργο, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί στο κομμάτι των αρδευτικών δικτύων σε Μισίρια, Ξηρό Χωριό, Γιαννούδι, Αλμπάν Μετόχι. Οι εργασίες έχουν διακοπεί ξανά αυτή την περίοδο, καθώς ο ανάδοχος δεν έχει σωλήνες να τοποθετήσει: «το έργο έχει σταματήσει και πάλι. Ο ανάδοχος μας ενημέρωσε ότι όσους σωλήνες είχε τους έβαλε και τώρα περιμένει πάλι νέους. Το έργο πάει σημειωτόν και φτάνουμε στο κομμάτι της Λούτρας – Χαμαλεύρι. Μόλις έρθουν οι σωλήνες θα γίνει η σύνδεση. Ελπίζουμε μέχρι το Πάσχα να έχουν έρθει οι σωλήνες και να έχουν τελειώσει. Είναι δύσκολα τα πράγματα με αυτό το έργο. Υπάρχει τεράστια καθυστέρηση και το έργο παρότι έχει περάσει τόσος καιρός έχει εκτελεστεί κατά το ήμισυ» ανέφερε στα«Ρ.Ν.» ο κ. Μαμαγκάκης.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 4.8 εκ. ευρώ.
Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκος 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το Φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου, που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.
Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μισίρια, καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.
Τέλος Φλεβάρη λήγει η προθεσμία για τις προσφορές στο έργο του διυλιστηρίου
Εν τω μεταξύ έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν προθεσμία να καταθέσουν προσφορές οι ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι για το έργο: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού». Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 22,744,480 ευρώ και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα του ΥΠ.ΑΝ., «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από το «Ταμείο Συνοχής», στο οποίο ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, καταφέρνει για πρώτη φορά να εντάξει κάποιο έργο του ως «δικαιούχος».
Κύριος του έργου θα είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Φορέας κατασκευής έργου θα είναι επίσης ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ενώ Προϊσταμένη Αρχή θα είναι το Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. και Διευθύνουσα και Επιβλέπουσα Υπηρεσία η Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ.
Ο τόπος εκτέλεσης του έργου είναι στη θέση Λουτράκι εκτός οικισμού Πρασσών Δήμου Ρεθύμνης.
Όπως αναφέρεται στην συνοπτική διακήρυξη του έργου, το αντικείμενο των δημοπρατούμενων έργων κατασκευής της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού και των υδραγωγείων προσαγωγής και διανομής περιλαμβάνει: την εκπόνηση της οριστικής μελέτης, της μελέτης εφαρμογής και κάθε είδους συμπληρωματικής μελέτης και έρευνας, την κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, την θέση σε αποδοτική λειτουργία και την δοκιμαστική λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα έξι μηνών, την κανονική λειτουργία του έργου για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 42 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η υδροδότηση των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, καθώς ημερησίως η ποσότητα νερού θα φτάνει τα 30.000 κμ. με δυνατότητα να ανέλθει και στα 45.000 κμ.
Σήμερα οι ποσότητες που φτάνουν από τη λίμνη του Κουρνά και την Αργυρούπολη φτάνουν τις 15.000 κμ. Παράλληλα, στην είσοδο του διυλιστηρίου προβλέπεται η κατασκευή υδροστρόβιλου που εξασφαλίζει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και φθηνό νερό για τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., γιατί η επεξεργασία θα γίνεται με φυσική ροή.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη ο Ο.Α.Κ. έχει ολοκληρώσει και τη μελέτη για την άρδευση περιοχών του δήμου Αμαρίου ανάντη του Φράγματος Ποταμών σε Βολιώνες, Παντάνασσα, Πατσό και Αγία Φωτεινή. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί η μελέτη στον δήμο Αμαρίου και στη συνέχεια θα αναζητηθεί χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση του έργου που ανέρχεται στα 5 περίπου εκατομμύρια ευρώ.