Αυξημένες κατά 25-30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι οι φετινές τουριστικές κρατήσεις στο Ρέθυμνο με τα πρώτα μηνύματα να είναι ενθαρρυντικό για την πορεία του τουρισμού στον νομό το 2023.
Στις 31 Ιανουαρίου έληξε το πρώτο μεγάλο πακέτο των Early Bookings (κρατήσεις που γίνονται πολύ νωρίς) για το μαζικό μοντέλο του ελληνικού τουρισμού και ήδη παρατηρείται πολύ καλή ροή από κρατήσεις από την αγορά της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας ενώ με χαμηλότερες ταχύτητες κινούνται οι κρατήσεις από την Γερμανία.
Η μεγάλη πρόκληση για τους επιχειρηματίες του νομού και ο στόχος για το επόμενο τρίμηνο είναι να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση στις αρχές της σεζόν δηλαδή στο δίμηνο Απριλίου – Μαΐου όπου η εικόνα όπως κάθε χρόνο δεν είναι καλή. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους και τους πράκτορες του νομού αποτελεί μεγάλο ζητούμενο η αύξηση των κρατήσεων, τόσο στις αρχές όσο και στα τέλη της σεζόν με δεδομένο ότι το στοίχημα είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου. Οι μήνες αιχμής θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα κυλήσουν με υψηλές πληρότητες για αυτό και πλέον όλη η προσπάθεια έχει στραφεί στα άκρα της σεζόν. Ωστόσο ο προβληματισμός είναι μεγάλος καθώς σε περίπτωση που χρειαστεί στο πλαίσιο της προσέλκυσης πελατών θα δοθούν εκπτώσεις για τη συγκεκριμένη περίοδο, κάτι που χαρακτηρίζεται ασύμφορου για τους επιχειρηματίες.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές των τουριστικών πακέτων που προσφέρουν τα ελληνικά ξενοδοχεία για το 2023, αυτές είναι αυξημένες κατά 10%, ποσοστά που καλύπτουν ίσα-ίσα τον τιμάριθμο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλη Τσακαλάκη, με δεδομένες τις συνθήκες ο κλάδος των ξενοδόχων είναι ικανοποιημένος από την πορεία των τουριστικών κρατήσεων. Τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, όπως είπε, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στην πλειοψηφία τους θα ανοίξουν στο τέλος Απριλίου και πολύ λίγες μονάδες θα λειτουργήσουν από το τέλος Μαρτίου, οπότε και ξεκινούν οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο Μανόλης Τσακαλάκης ανέφερε:
«Εκτιμούμε ότι η σεζόν θα εξελιχτεί στα επίπεδα του 2022. Αυτό που θέλαμε είναι να ξεκινούσε η σεζόν δυναμικά από τον Απρίλιο. Δεν έχει τη δυναμική που θα θέλαμε τον Απρίλιο και ελπίζουμε και ευελπιστούμε η εικόνα αυτή να αλλάξει. Οι μήνες αιχμής Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος ήταν και πέρυσι καλά. Όμως αυτό που θέλουμε είναι να δουλεύουμε καλά πέντε μήνες. Θα βλέπαμε έκρηξη κρατήσεων το 2023, όμως με το ενεργειακό κόστος και με τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη με την αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων υπάρχει φρένο. Η μεγαλύτερη τροφοδότρια χώρα του κρητικού τουρισμού είναι οι Γερμανοί, ωστόσο γίνονται συστάσεις στους κατοίκους της από τις αρχές της χώρας για εξοικονόμηση ενέργειας και περικοπές κάτι που επηρεάζει την τάση για ταξίδια, καθώς οι Γερμανοί ενδέχεται να περιμένουν μέχρι τον επόμενο μήνα για να αποφασίσουν αν θα κάνουν διακοπές. Από την άλλη δεν ξέρουμε τι θα περικόψουν. Αν θα περιορίσουν τις μέρες των διακοπών τους, αν θα επιλέξουν ξενοδοχεία μικρότερης κατηγορίας ή οτιδήποτε άλλο. Το πρόβλημα μας είναι ότι στην περίπτωση των κρατήσεων «τελευταίας στιγμής» ίσως υποχρεωθούμε να κάνουμε και εκπτώσεις. Αν αυτό συμβεί σημαίνει επί της ουσίας ότι η αύξηση που βάλαμε φέτος για να καλύψουμε μέρος του ενεργειακού κόστους και της γενικότερης ακρίβειας πάει περίπατο».
Ο κ. Τσακαλάκης τόνισε πως το πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού παραμένει και τη φετινή σεζόν: «Το πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού παραμένει και είναι σοβαρό. Δεν λύνεται παρά το γεγονός ότι υπεγράφη αύξηση 10,5% στη συλλογική σύμβαση εργασίας της ΠΟΞ, όμως την αύξηση αυτή τη δίναμε και πέρυσι και πάλι δεν βρίσκαμε προσωπικό. Όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι το πρόβλημα δεν είναι ο μισθός. Η προσπάθεια που γίνεται για επέκταση της σεζόν συνεπάγεται ότι οι ξενοδόχοι θα μπορούν να διατηρήσουν προσωπικού για επτά μήνες, όποτε (η επέκταση της σεζόν) είναι επ’ ωφελεία και των εργαζομένων» είπε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Στράτος Μπερέτης τόνισε πως η πορεία των κρατήσεων είναι ικανοποιητική και υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι η σεζόν θα κινηθεί στα επίπεδα του 2022: «Είμαστε ικανοποιημένοι καθώς κρατήσεις μπαίνουν από όλες τις αγορές και μάλιστα είμαστε 25-30% παραπάνω σε σχέση με τις κρατήσεις της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Υπάρχει μια διστακτικότητα από τη γερμανική αγορά γιατί περιμένουν να τελειώσει ο χειμώνας, όμως οι άλλες αγορές, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Πολωνοί κινούνται με καλούς ρυθμούς σε ότι αφορά τις κρατήσεις. Το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου δεν είναι πολύ ζωηρό όμως εκτιμούμε ότι θα αλλάξει το τοπίο με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Τα πρώτα τσάρτερ ξεκινούν 25 Μαρτίου ωστόσο στις αρχές Απριλίου θα ενισχυθεί η κίνηση στην πόλη με δεδομένο ότι στις 9 Απριλίου είναι το Πάσχα των Καθολικών. Από τη άλλη ο προγραμματισμός των τουρ οπερέιτορς είναι αυξημένος, θα έχουμε πτήσεις από τη Ισλανδία. Η Ryanair επίσης έχει αυξήσει τις πτήσεις της, οπότε θεωρώ ότι όλα τα μηνύματα είναι θετικά και θα πιάσουμε τα νούμερα του 2022. Λαμβάνοντας υπόψη τον προγραμματισμό των τουρ οπερέιτορς και τις κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, όλα συνηγορούν για μια σεζόν αντίστοιχη με την περσινή».
Στις πρώτες προτιμήσεις των Ευρωπαίων παραμένει η χώρα
Παράλληλα, περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι διατιθέμενοι να κάνουν φέτος ένα ταξίδι από ότι πέρυσι και για τον σκοπό αυτό έχουν αλλάξει και συνήθειες. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC) το 77% των Ευρωπαίων σκοπεύουν να κάνουν ένα ταξίδι κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023. Αυτό αντιπροσωπεύει μια απότομη αύξηση 16% σε σύγκριση με τα στοιχεία του περασμένου έτους.
Παράλληλα η Ελλάδα παραμένει στην πέμπτη θέση μεταξύ των δέκα δημοφιλέστερων προορισμών για τους Ευρωπαίους τουρίστες, με την Κροατία να πλησιάζει «επικίνδυνα» που βρίσκεται στην έκτη θέση.
Οι ταξιδιώτες δείχνουν επίσης μια αυξανόμενη επιθυμία να ταξιδέψουν εκτός της χώρας τους, με το 63% των ερωτηθέντων να προτιμούν πλέον τα διεθνή ταξίδια εντός της Ευρώπης. Αυτό αντιπροσωπεύει διψήφια αύξηση 13% σε μόλις ένα χρόνο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο προγραμματισμένος προϋπολογισμός των διακοπών τους παραμένει αμετάβλητος, δείχνοντας αποφασιστικότητα να ταξιδέψουν παρά την οικονομική αβεβαιότητα. Αυξημένο κατά 6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το 37% των Ευρωπαίων θα συνεχίσει να ξοδεύει μεταξύ 1.000-2.000 ευρώ ανά άτομο ανά ταξίδι για τις επόμενες διακοπές του. Ένα επιπλέον 19% θα ξοδέψει περισσότερα, ξεπερνώντας το όριο των 2.000 ευρώ.
Από όλους τους Ευρωπαίους οι Πολωνοί είναι πιο ενθουσιώδεις για ταξίδια (83,2% δηλώνουν ότι θα ταξιδέψουν τους επόμενους έξι μήνες) και ακολουθούν οι Ιταλοί (80,4%) Ισπανοί (79,2%) και Βρετανοί και Γερμανοί με 79,1%.
Οι Ευρωπαίοι ηλικίας 35 ετών και άνω έχουν μεγαλύτερη επιθυμία να ταξιδέψουν τους επόμενους μήνες σε σχέση με τους νεότερους ομολόγους τους, οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ταξιδιωτικής αβεβαιότητας.
Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (66%) προγραμματίζει ταξίδια από τον Μάρτιο και μετά.
Το ενδιαφέρον για επίσκεψη σε μη γειτονικούς προορισμούς αυξάνεται σημαντικά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.