Τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος τίμησε το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου στα πλαίσια του προγράμματος Υποψήφιο Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου ως μέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η δράση – αφιέρωμα του 2ου ΕΠΑΛ ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας «Renee Molho- A Bookstore in six chapters», στην οποία παρουσιάζεται η ιστορία δύο Εβραίων κατοίκων της Θεσσαλονίκης, που κατάφεραν να επιβιώσουν χάρη σε έναν Ισπανό διπλωμάτη και σε κάποιες ελληνικές οικογένειες που τους φυγάδευσαν, κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και έτσι δεν μετέβηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία.
Στη συνέχεια, ακολούθησε ομιλία της κυρίας Ελευθερίου Ξένιας, επιστημονικής υπεύθυνης του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η κυρία Ελευθερίου αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1945 και στην απάνθρωπη συμπεριφορά του Ράιχ απέναντι στην Εβραϊκή Κοινότητα. Στην ομιλία της εστίασε στην ιστορία των Εβραίων της Κρήτης, όπου κατά τη γερμανική κατοχή προκειμένου να μεταβούν στο Άουσβιτς, επιβιβάστηκαν στο πλοίο Ταναΐς, το οποίο όμως βυθίστηκε και έτσι χάθηκαν πολλοί κρητικοί Εβραίοι. Επίσης κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε σε ιστορίες Εβραίων και πως διασώθηκαν από χριστιανούς στην Κρήτη, όπως η κ. Λίλιαν Καπόν. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, αναφέρθηκε στον ιστορικό ερευνητή κ. Νίκο Σταυρουλάκη και την μεγάλη προσφορά του, τόσο στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης όσο και την αναπαλαίωση της συναγωγής στα Χανιά.
Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση των μαθητών και η ευαισθητοποίηση τους σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες που βίωσαν 6 εκατομμύρια Εβραίοι και χάθηκαν στο ολοκαύτωμα, όπως και άλλες ομάδες πληθυσμού (Ρομά, ομοφυλόφιλοι, ΑΜΕΑ) και αμέτρητα άλλα θύματα της βαρβαρότητας των ναζί. Καλό είναι να μην ξεχνάμε αυτά τα θύματα και υποχρέωση όλων μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον με εδραιωμένα τα Ανθρώπινα δικαιώματα όπως ελευθερία και αξιοπρέπεια, σύμφωνα με τις αξίες που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μήνυμα Αντόνιο Γκουντέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ:«Ενθυμούμενοι το Ολοκαύτωμα, αναγνωρίζουμε τις απειλές για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπότητα και στη δική μας εποχή».