Πριν από οκτώ χρόνια είδε το φως ένα νέο-υπερσύχρονο λεξικό, με το όνομα: «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής γλώσσας». Δημιουργός του είναι το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας, η Ακαδημία Αθηνών, η οποία ανέθεσε την ευθύνη της σύνταξης-επιμέλειας-έκδοσης στον γνωστό μας καθηγητή Γλωσσολογίας Χριστόφορο Χαραλαμπάκη.
Ο γλωσσολόγος ήταν ο καταλληλότερος ειδικός επιστήμονας για την ανάληψη ενός τέτοιου άθλου, και ο χαμηλών τόνων, χαλκέντερος, δημιουργικός και πασίγνωστος στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλον τον κόσμο από τις δημοσιεύσεις του, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης ολοκληρώνοντας αυτό το λεξικό πέτυχε δύο άθλους: να κάμει το όνειρο που είχε από φοιτητής πραγματικότητα, αλλά και να ανταποκριθεί με επιστημονική επάρκεια στο καθήκον που του επιφόρτισε η Ακαδημία Αθηνών. Για την πολύχρονη εργασία του δεν πήρε ούτε 1 ευρώ.
Χρειάστηκε επίπονη εργασία δεκαπέντε ετών για να τιθασευτεί το άπειρο υλικό της γλώσσας μας με πρωτογενή έρευνα και χρήση 120.000 λέξεων και φράσεων που υπάρχουν στην ηλεκτρονική βάση της Ακαδημίας Αθηνών. Στο λεξικό αναπτύσσονται 75.000 λήμματα-λέξεις, για τα οποία δίδονται στοιχεία λεξικογραφικά, απαραίτητα για την κατανόησή τους.
Για κάθε λέξη-λήμμα γίνεται η συλλαβιστική αποτύπωσή της, σημειώνεται τι μέρος του λόγου είναι, πως τονιζόταν με την παλαιότερη γραφή (πολυτονικό σύστημα), ποιες σημασίες πήρε στην πορεία της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ποια είναι τα συνώνυμα και ποια τα αντίθετά της, ποια η αντίστοιχη λέξη στα αγγλικά και άλλες νεολατινικές γλώσσες.
Είναι απόλαυση να ανατρέχει κάποιος στο εναρμονισμένο με την τελευταία λέξη της επιστημονικής έρευνας λεξικό, επειδή βλέπει σε λίγες γραμμές την ιστορία κάθε λέξης, στη διαχρονική χρήση της ως πνευματικού υλικού επικοινωνίας και εξέλιξης.
Το λεξικό έχει τη μοναδική καινοτομία ότι περιλαμβάνει τις εκατοντάδες των λέξεων που η τεχνολογική έκρηξη έβαλε στη γλώσσα μας και στη ζωή μας τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ακόμη και τους 5.000 περίπου νεολογισμούς, οι οποίοι δείχνουν, εκτός των άλλων, τον πνευματικό πλούτο των νεοελλήνων, οι οποίοι τους δημιούργησαν.
Νομίζω ότι είναι τιμή για όλη την Κρήτη το ότι ένας ακούραστος επιστήμονας της γλώσσας μας, ο Λασιθιώτης Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να χωρέσει τον ωκεανό σε ένα ποτήρι, δηλαδή να δώσει για όλους τους Έλληνες, και όσους θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα, ένα υπερσύγχρονο «εργαλείο»-λεξικό, ιδιαίτερα χρήσιμο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και για κάθε σπίτι.
Πριν από λίγες μέρες (9 Φεβρουαρίου, ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας) η Ακαδημία Αθηνών (ή Ακαδημία των Αθανάτων) έκαμε ένα σημαντικό δώρο στους Έλληνες και σε όλους που ενδιαφέρονται και μελετούν την Ελληνική γλώσσα: πρόσφερε δωρεάν σε όλους την ηλεκτρονική έκδοση του πολύτιμου Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας που δημιούργησε ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης.
Ηλεκτρονικός σύνδεσμος: https://christikolexiko.academyofathens.gr/
Πριν από λίγους μήνες η Ακαδημία Αθηνών δέχθηκε στους κόλπους της τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, στην έδρα της Γλωσσολογίας, έδρα που δημιούργησε και κατείχε ο Γεώργιος Ν. Χατζηδάκις, ο θεμελιωτής της επιστήμης της Γλωσσολογίας στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η θέση αυτή ήταν κενή επί 80 χρόνια. Τώρα η θέση αυτή δόθηκε στον αξιολογικά καλύτερο Γλωσσολόγο. Πανάξιος!
* Ο Θεόδωρος Πελαντάκης είναι φιλόλογος