Ξεκίνησε δειλά δειλά η πιλοτική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου, η οποία αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Ιούνιο, οπότε και θα υποδεχτεί τα απορρίμματα όλων των δήμων του νομού. Πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα που θα χρησιμοποιεί φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους για την διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ μεγάλη καινοτομία είναι ότι πλέον θα συλλέγονται και βιοαπόβλητα (δηλαδή τα υπολείμματα των τροφών), τα οποία θα κομποστοποιούνται στο ΧΥΤΑ. Σχετική ενημερωτική εκδήλωση που είχε ως θέμα τη «Διαχείριση των βιοαποβλήτων στην περιφέρεια Κρήτης» πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον» στο Ρέθυμνο. Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι υποδομές και τα αναμενόμενα οφέλη από τη λειτουργία της νέας μονάδας και του ΧΥΤΥ Αμαρίου, ενώ έγινε ενημέρωση για τις σχεδιαζόμενες δράσεις χωριστής συλλογής και επεξεργασίας βιοαποβλήτων.
Η νέα μονάδα του Αμαρίου έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 35.000 τόνων συμμείκτων απορριμμάτων και 7.000 τόνων βιοαποβλήτων ετησίως.
Το νέο σχέδιο διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στην περιφέρεια Κρήτης παρουσίασε στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης η κυρία Ιωάννα Γιακουμάκη, μηχανολόγος του ενιαίου συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων Κρήτης, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ΜΕΑ Αμαρίου είναι η πρώτη ολοκληρωμένη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που καλύπτει όλο τον νομό Ρεθύμνου, δηλαδή τη δυναμικότητα των απορριμμάτων που παράγονται σε όλο τον νομό Ρεθύμνου. Θα περιλαμβάνει τμήμα υποδοχής και επεξεργασίας συμμείκτων απορριμμάτων και διακριτή γραμμή βιοαποβλήτων. Είμαστε τυχεροί στην Π.Ε. Ρεθύμνου που έχουμε ολοκληρωμένες αυτές τις υποδομές. Στην επεξεργασία των συμμείκτων θα υπάρχει τεράστια διαφορά -σε σχέση με σήμερα- γιατί τα απορρίμματα θα εισέρχονται σε μια μονάδα πλήρως αυτοματοποιημένη και σύγχρονη, όπου θα γίνεται διαλογή με σύγχρονα μέσα και στη συνέχεια θα γίνεται κομποστοποίηση του οργανικού τμήματος από το οποίο πολύ σημαντικό είναι ότι θα παράγεται βιοαέριο που θα δίνει ηλεκτρική ενέργεια. Πιστεύουμε ότι η μονάδα θα είναι σε πλήρη κλίμακα σε μερικούς μήνες. Είμαστε σε δοκιμαστική λειτουργία, έχει ξεκινήσει και γίνονται κάποιες ρυθμίσεις στα μηχανήματα τώρα. Ακόμη δεν έχει εισέλθει μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων, κάνουμε σταδιακή φόρτιση. Θεωρούμε ότι σε 2 με 3 μήνες, τον Ιούνιο, θα είμαστε σε θέση να λέμε ότι είμαστε σε πλήρης φόρτιση. Θα μπορούμε να επεξεργαζόμαστε πλήρως και το σύμμεικτο, αλλά και το οργανικό. Οπότε, θα έχουμε ένα θετικό οικολογικό αποτύπωμα. Θα έχουμε στη γειτονιά μας τον καφέ κάδο, από όπου θα μαζεύεται διακριτά το βιοαπόβλητο και θα κατευθύνεται στη μονάδα του Αμαρίου. Το προ-διαλεγμένο οργανικό θα υφίσταται επεξεργασία, συγκεκριμένα κομποστοποίηση και θα παράγεται κόσμποστ που θα διατίθεται στη γεωργία. Οι δήμοι του νομού θα πρέπει τώρα να πάρουν το «τιμόνι», για να αρχίσουνε να μαζέψουν και να οργανώσουν τη συλλογή των βιοαποβλήτων, έτσι ώστε να πάρουμε εμείς τη σειρά και να επεξεργαστούμε αυτό το απόβλητο».
Στον χαιρετισμό του στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης αναφέρθηκε στη σημασία της αλλαγής αντιλήψεων και νοοτροπιών, τονίζοντας παράλληλα πως «ο ρυπαίνων πληρώνει»:
«Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι ημερίδες. Προχθές κουβεντιάζοντας με έναν πολίτη άκουσα τη λέξη «σκουπίδια». Αυτή η λέξη μας παραπέμπει σε άλλες αντιλήψεις, σε άλλες νοοτροπίες και σε άλλες εποχές. Τώρα μιλάμε για απορρίμματα, βιοαπόβλητα, σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας. Με συντονισμένες προσπάθειες, ιδιαίτερα της Περιφέρειας, του ΕΣΔΑΚ, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης του πρώτου βαθμού, θεωρώ ότι είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που υποδεχόμαστε σε λίγο καιρό στην περιοχή του δήμου Αμαρίου (στα όρια του δήμου Ρεθύμνης) μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας. Πρέπει να αλλάξουμε τελείως αντίληψη και φιλοσοφία και όλοι μαζί πρέπει να οργανώσουμε την κοινωνία, αλλά και την παιδεία της κοινωνίας ώστε να αντιληφθούν ότι αυτό που λέμε έτσι απλοϊκά «ο ρυπαίνων πληρώνει». Δεν είναι οικονομικό μόνο το θέμα, αλλά περιβαλλοντολογικό. Είναι θέμα αειφορίας, είναι θέμα εάν αυτός ο πλανήτης μπορεί ακόμη να μας σηκώνει και να μας ανέχεται με τον τρόπο που του συμπεριφερόμαστε. Όλα αυτά τα θέματα απασχολούν και την επιστήμη, την πολιτική και τις κοινωνίες. Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα είμαστε ικανοποιημένοι από τις εξαιρετικές εισηγήσεις ανθρώπων που έχουν εμπειρία, γνώση και διαχειρίζονται υπεύθυνα τα θέματα αυτά. Μπορεί να λέμε ότι οι μεγάλοι συμβουλεύουν τα παιδιά, αλλά θέματα περιβάλλοντος, νοοτροπιών και συγχρόνων αντιλήψεων σε συγκεκριμένα θέματα, ιδιαίτερα στην ανακύκλωση, στην καθαριότητα και στα βιοαπόβλητα, μάλλον τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν στους γονείς πώς να συμπεριφέρονται. Να είστε όλο καλά, καλή δύναμη, κάθε καλό και κάθε επιτυχία να έχουμε σήμερα και κάθε μέρα στους στόχους που βάζουμε».
Ξεκινά η τοποθέτηση των καφέ κάδων για τα βιοπόβλητα στο Ρέθυμνο
Απαραίτητοι για τη συλλογή και στη συνέχεια την επεξεργασία με κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων είναι οι ειδικοί καφέ κάδοι. Ο δήμος Ρεθύμνου έχει ήδη προμηθευτεί συνολικά 1.000 κάδους των 10 λίτρων, που είναι για τα νοικοκυριά και 100 κάδους των 1.100 λίτρων οι μεγάλοι οι γνωστοί, που θα είναι καφέ χρώματος. Οι μικροί κάδοι, όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου Ρεθύμνου, Νικολέτα Γκολφινοπούλου, θα μοιραστούν στους πολίτες το προσεχές διάστημα και θα ακολουθήσει σχετική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την χρήση τους.
Σε σχετικές δηλώσεις της η Νικολέτα Γκολφινοπούλου ανέφερε:
«Στα πλαίσια του εθνικού σχεδιασμού, του περιφερειακού σχεδιασμού για την Κρήτη, του τοπικού σχεδίου διαχείρισης για τον δήμο Ρεθύμνου, έχουμε κάνει τον σχεδιασμό μας, ο οποίος βασίζεται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Αυτά που έχουμε σχεδιάσει να γίνουν άμεσα είναι η διαχείριση των βιοαποβλήτων με την τοποθέτηση των καφέ κάδων που θα μπουν στη ζωή μας, όπου οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα καλούνται να συλλέγουν χωριστά τα οργανικά τους απόβλητα για να οδηγηθούν προς επεξεργασία στη μονάδα στο Αμάρι.
Φυσικά είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση των πολιτών, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα, λίγο πριν τη λειτουργία του προγράμματος. Έχουμε ήδη προμηθευτεί τους κάδους και αναμένουμε την προμήθεια δύο επιπλέον απορριμματοφόρων ειδικά για τη συλλογή των βιοαποβλήτων. Επίσης, είμαστε σε αναμονή για κάποιους ειδικούς κομποστοποιητές για να γίνεται επιτόπια κομποστοποίηση σε κάποιες περιοχές».
Όπως εξήγησε η κυρία Γκολφινοπούλου στον καφέ κάδο ανακυκλώνονται τα απόβλητα κουζίνας, «ό,τι έχουμε από την επεξεργασία του φαγητού, όχι μόνο οι δημότες, αλλά και οι επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, η μεγάλη παραγωγή όπως σούπερ μάρκετ, όλοι όσοι παράγουν φυτικά απόβλητα και βέβαια θα μπορούν να τοποθετούν και μικρές ποσότητες από γκαζόν, από κλαδέματα, γιατί όλο αυτό οδηγούνται προς επεξεργασία. Όλα αυτά αποτελούν τα βιοαπόβλητα. Μπορούν να μπουν σε σακούλες βιοαποδομήσιμες ή χάρτινες ή χύμα. Δεν θα ξεκινήσει το πρόγραμμα για όλη την έκταση του δήμου, αλλά θα γίνει σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη, στο Ατσιπόπουλο και στο παραλιακό μέτωπο προς Άδελε και Πηγή, οπότε έχουμε προμηθευτεί προς το παρόν και θα τοποθετηθούν 1.000 μεγάλοι κάδοι των 140 λίτρων, που θα βρίσκονται κοντά στις επιχειρήσεις ή σε σημεία που δεν μπορούν να μπουν μεγάλοι, όπως και καδάκια μικρά» ανέφερε και πρόσθεσε ότι: «Τα οργανικά απόβλητα αποτελούν το 40% όλου του συνόλου των απορριμμάτων μας. Είναι πάρα πολλά σε αναλογία. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να τα διαχωρίσουμε. Από τη μια οδηγούμαστε προς προϊόντα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και από την άλλη μειώνουμε τις ποσότητες που οδηγούνται προς ταφή, το οποίο -εκτός από το περιβαλλοντικό κόστος- έχει και οικονομικό κόστος στον πολίτη, γιατί πληρώνει την ταφή. Όσα λιγότερα θάψουμε, τόσο εξοικονομούμε χρήματα και σαν δημότες».
Σημειώνεται ότι στον δήμο Ρεθύμνου γίνεται ήδη συλλογή των σύμμεικτων απορριμμάτων στους πράσινους κάδους, της ανακύκλωσης πλαστικού, χαρτιού και μετάλλου στους μπλε κάδους, στους κίτρινους κάδους συλλέγεται γυαλί, των κοινών απορριμμάτων στους πράσινους κάδους. Υπάρχουν και οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης για τις συσκευασίες από χαρτί, στους κόκκινους κάδους γίνεται συλλογή των παπουτσιών και ρούχων (σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να γίνουν μωβ) και γίνεται και ανακύκλωση των τηγανέλαιων.
Παράλληλα γίνεται συλλογή και ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και μπαταριών «και διάφορα άλλα μικροαπορρίμματα ή μεγάλα σε όγκο, όπως στρώματα κ.λπ. τα οποία προς το παρόν γίνονται με διαχείριση από την υπηρεσία. Όταν δημιουργηθούν τα πράσινα σημεία οι δημότες θα μπορούν να εναποθέτουν εκεί και τα ογκώδη απόβλητά τους, αλλά και να διαχωρίζουν τον μπλε κάδο ανά ρεύμα, δηλαδή χωριστά το χαρτί, χωριστά το πλαστικό, χωριστά το μέταλλο. Επίσης, σκοπεύουμε να φτιάξουμε γωνίες ανακύκλωσης οι οποίες θα έχουν όλα αυτά τα ρεύματα σε χωριστούς κάδους, δηλαδή αλλού θα βάζουμε το χαρτί/χαρτόνι οι οποίοι θα είναι κίτρινοι κάδοι. Ο μπλε θα είναι μόνο για το πλαστικό και το μέταλλο. Το γυαλί θα είναι χωριστά. Το καφέ για τα βιοαπόβλητα και ο πράσινος για τα κοινά σκουπίδια. Οι γωνίες ανακύκλωσης θα είναι σε πλατείες, σε κοινόχρηστους χώρους. Θα είναι συστοιχίες μεγάλων κάδων» σημείωσε η κυρία Γκολφινοπούλου.