Με Ρεθεμνιώτικες αποχρώσεις της παραδοσιακής κρητικής αρχοντιάς, έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι»,στην διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν τρεις σημαντικές προσωπικότητες του Ρεθύμνου που με το έργο και το ήθος τους τίμησαν τον τόπο τους:την Αγάπη Χαλκιαδάκη-Γαλενιανού, π. δικαστή-Σύμβουλο του ΣτΕ,τον Μπάμπη Πραματευτάκη, μουσικοσυνθέτη, και τον Γιάννη Παπαδάκη -Μεντζικώφ, ζωγράφο-ενδυματολόγο.
Για μια ακόμα χρονιά, με τον άριστο συντονισμό του προέδρου του Συλλόγου κ. Γεωργίου Βλατάκη και τη δημιουργική συμμετοχή των μελών του Δ.Σ, Ελένης Λιαναντωνάκη, Λένας Σταμαθιουδάκη, Ελένης Τζιφάκη, Όλγας Κουμεντάκη, Κωνσταντίνας Κλειδή, Μανόλη Καλλονάκη και Μίλτου Κλειδή οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες της Αθήνας φάνηκαν συνεπείς στο ραντεβού τους και στο πολυτελές περιβάλλον του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» αναβίωσαν σκηνές παραδοσιακής Ρεθεμνιώτικης βεγγέρας.
Έντονη και φέτος η παρουσία αρχών και φορέων όπως του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου, του υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη και της οικογένείας του, των βουλευτών κ.κ. Όλγας Κεφαλογιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη, της αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνης κας Μαρίας Λιονή, του αντιδημάρχου κ. Στέλιου Σπανουδάκη, που εκπροσώπησε τον απουσιάζοντα λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη, του ακαδημαϊκού κ. Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, του γενικού διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης κ. Νίκου Σταμπολίδη, του κ. Νίκου και της κας Μάρης Δασκαλαντωνάκη και πολλών ακόμα επίλεκτων μελών της κρητικής παροικίας του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδι κ. Γιώργος Βλατάκης στο ζεστό από στήθους καλωσόρισμά του, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ευχήθηκε χαρακτηριστικά «Αυτό το έτος να ξαναγίνουμε παιδιά, πιο καλοί, πιο αγνοί, πιο ταπεινοί, όπως εκείνα. Ας δώσουμε βάση στην αξία της οικογένειας. Μας το ζητάει άλλωστε και ο ίδιος ο Θεός μας. Ευλογημένο και ελληνοφόρο, με ασάλευτη υγεία το νέο έτος 2023, σε όλες τις οικογένειές σας».
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος, κληθείς να ευλογήσει την πίτα, έζησε και μια συγκινητική αναβίωση πανάρχαιου κρητικού εθίμου, όταν γίνεται υποδοχή του νέου Δεσπότη. Εκτός από την παραδοσιακή πετσέτα, του παρουσιάστηκε πλακούντας και μέλι. Εκείνος έκοψε με το κρητικό μαχαίρι ένα κομμάτι πλακούντα (άρτου) από την κορυφή με τη σφραγίδα, το βούτηξε στο μέλι και το έφαγε. Έτσι για μια ακόμα φορά έλαβε τα εύσημα ο πρόεδρος κ. Βλατάκης, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αναβίωση των εθίμων του τόπου μας.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος αφού εξήρε την σημαντική δράση του ιστορικού σωματείου στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας μας είπε μεταξύ άλλων:«Απόψε έχω την ιδιαίτερη τιμή και ευλογία, ευρισκόμενος το πρώτον εν τω μέσω ημών σε αυτήν την όμορφη εκδήλωση που πλέον είναι θεσμός του συλλόγου των Ρεθεμνίων της Αττικής «Το Αρκάδι», για την ευλογία και την κοπή της αγιοβασιλόπιτας. Ευρίσκομαι κοντά σας με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και μεταφέρω σε όλους του εκλεκτούς παρόντες της ομηγύρεως, στον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και σε όλα τα εκλεκτά μέλη του ιστορικού συλλόγου «Το Αρκάδι», την πατριαρχική ευχή και ευλογία. Την ολόθυμη πατρική ευαρέσκεια του Πατρός και Πατριάρχη πάντων ημών κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ως γνωστών αγαπά, αναγνωρίζει και τιμά τον σύλλογο με το πολύπτυχο, πολύμορφο και καρποβριθές έργο του, προκειμένου να διαφυλάσσεται η παράδοση, η ιστορία και να λιτανεύεται από γενεά σε γενεά η πρεπιά της Κρήτης. Μάλιστα, όπως γνωρίζετε, ο Παναγιώτατος Οικομενικός μας Πατριάρχης, τυγχάνει επίτιμον μέλος του Συλλόγου». Και ο προκαθήμενος της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων κατέληξε λέγοντας:
«Θέλω να παρακαλέσω την αγάπη όλων σας απόψε, εισερχόμενος στις θύρες των καρδιών σας, να έχετε πάντα όπως το πράττετε στον νου σας, στην καρδιά σας και στην προσευχή σας τη γενέτειρά σας. Να έρχεστε κοντά μας και εν σώματι».
Στη συνέχεια κόπηκε η πίτα υπό τους ήχους της μπάντας της Φιλαρμονικής του δήμου Αθηναίων και ακολούθησε η βράβευση των τιμωμένων της βραδιάς Αγάπης Χαλκιαδάκη-Γαλενιανού, Μπάμπη Πραματευτάκη και Γιάννη Παπαδάκη -Μεντζικώφ.
Μια άξια λειτουργός της Δικαιοσύνης
Και φέτος οι επιλογές των τιμηθέντων χαιρετίστηκαν με ικανοποίηση δεδομένου ότι αποτελούν προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους.
Στο πρόσωπο της κας Αγάπης Χαλκιαδάκη-Γαλενιανού τιμήθηκε μια άξια εκπρόσωπος του Δικαστικού Σώματος που επί 37 χρόνια υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το έργο της Δικαιοσύνης. Μια ξεχωριστή Ρεθεμνιώτισσα που σύμφωνα με επιφανείς συναδέλφους της αποτελεί «μια συγκροτημένη προσωπικότητα που τη διακρίνουν, καθαρή νομική σκέψη και ανοικτοί ορίζοντες στις προκλήσεις των καιρών. Μια θαρραλέα γυναίκα στην υπεράσπιση των απόψεών της, λιτή και ανεπιτήδευτη στη συμπεριφορά της».
Με έκδηλη συγκίνηση η τιμώμενη, αφού έλαβε το μετάλλιό της και την περγαμηνή από το βουλευτή κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη είπε μεταξύ άλλων:
«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, αισθάνομαι βαθιά τιμή και συγκίνηση. Χάρη στη σημερινή εκδήλωση εγώ επιστρέφω στις ρίζες μου, στον γενέθλιο τόπο των γονιών μου. Επιστρέφω στην παιδική και φοιτητική μου ηλικία στο Ρέθυμνο, τότε που το Ρέθυμνο για εμένα ήταν μια αγκαλιά. Η γη γλυκύτητας και αγάπης. Ο τόπος της οικογένειάς μου. Είναι πάντα ζωντανές μέσα μου οι αναμνήσεις από τις βόλτες στην προκυμαία, στη Φορτέτζα, οι μυρωδιές από τα μανουσάκια και από τα γιασεμιά, οι γεύσεις του Σκαρτσιλάκη, του Νικολαΐδη και του Κανακάκη, το φρέσκο γιαούρτι στο στενό ανάμεσα στη Μεγάλη Παναγία και τη λεωφόρο, όπου πηγαίναμε με τον παππού μου τον δάσκαλο Γιώργη Ζανουδάκη, αυτήν τη σπουδαία μορφή του παλαιού Ρεθύμνου.
Οι παππούδες στις Ατσιπάδες, οι μεγάλες οικογένειες των γονιών μου, οι Χαλκιαδάκιδες και οι Ζανουδάκιδες στις οποίες ανάμεσα μεγάλωσα. Το Ρέθυμνο, όπου πάντα επέστρεφαν οι γονείς μου από τον δικό μου γενέθλιο τόπο το Ηράκλειο, υπήρξε το κέντρο των βιοτικών τους δραστηριοτήτων. Γονείς, στους οποίους σήμερα ανάμεσα στους συμπατριώτες τους, θέλω να αποτίσω φόρο τιμής για την ανατροφή και τη διαμόρφωσή μου, στον Στέλιο Χαλκιαδάκη, τον εκδότη και βιβλιοπώλη με την μακρά ιστορία και προσφορά στον εκδοτικό και εμπορικό κόσμο. Στην Ελένη Ζανουδάκη, τη μουσικό που ξεκίνησε από το ωδείο Ρεθύμνου για να φτάσει στο δίπλωμα του εθνικού ωδείου στην Αθήνα. Επιτρέψτε μου δύο λόγια για την πορεία μου. Ανήκω στους τυχερούς που το επάγγελμά τους ήταν σκοπός ζωής. Δημιουργεί κορυφαία αισθήματα για εμάς τους δικαστές, η συνειδητοποίηση ότι χάρη στο δικό μας εφόρου τάχθομαι, η κοινωνία μπορεί να λειτουργεί. Επιλύουμε διαφορές, κάποιες φορές οξείες και μεγάλες, με κανόνες που θεσπίστηκαν δημοκρατικά και αυτή η λύση, σωστή ή λάθος, είναι η μοναδική προϋπόθεση για το επόμενο βήμα για όλους μας, κοινωνία και πολιτεία. Πορεύτηκα 37 χρόνια στην ελληνική δικαιοσύνη, 31 στα δικαστήρια της ουσίας και 6 στην κορυφή, στο συμβούλιο της Επικρατείας, με συμπυκνωμένες μοναδικές εμπειρίες. Όχι μόνο για την επίλυση διαφορών, αλλά και για την πραγμάτωση του οράματος για δικαιοσύνη σύγχρονη, ευρωπαϊκή, μηχανο-οργανωμένη που ουσιαστικά αξιολογούμε. Αποχώρησα πριν από 7 μήνες με βαθύ αίσθημα πληρότητας. Σε αυτήν την πορεία είχα άξιους συνοδοιπόρους, αλλά δεν θα είχε χτιστεί χωρίς την βαθιά και ουσιαστική στήριξη της οικογένειάς μου, του άντρα μου Τίτου Γαλενιανού, των δύο παιδιών μας του Μανώλη και της Όλιας και των δικών τους οικογενειών των πέντε εγγόνων που τώρα απολαμβάνουμε. Αυτή είναι η πορεία στην οποία η Κρήτη, οι ρίζες, είναι πάντα σημείο αναφοράς και επιστροφής».
Τιμή στους επιφανείς όλης της Κρήτης
Στη συνέχεια τιμήθηκε ο κ. Γιάννης Μεντζικώφ επιφανής ζωγράφος – σκηνογράφος με τις διεθνείς επιτυχίες που μπορεί να κατάγεται από τα Χανιά, αλλά η φιλοσοφία του συλλόγου «Αρκάδι» είναι να τιμάται εκείνος που προβάλει με το έργο του ευρύτερα την Κρήτη.
Ο κ. Μεντζικώφ, αφού έλαβε τις τιμητικές διακρίσεις από τη βουλευτή κ. Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε με συγκίνηση στα παιδικά του χρόνια στην Κρήτη και στις επιρροές του από τις τοπικές παραδόσεις.
Μια πολύτιμη προσφορά στη μουσική και στον πολιτισμό
Τέλος ήρθε η σειρά του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μπάμπη Πραματευτάκη να λάβει τις τιμητικές του διακρίσεις που του απένειμε η αντιπεριφερειάρχης κα Μαρία Λιονή.
Ευχαριστώντας για την τιμή που του έγινε ο πολυσήμαντος δημιουργός είπε μεταξύ άλλων:
«Έχοντας μάθει να μιλώ με νότες, αισθάνομαι κάπως αμήχανος, αναζητώντας τις λέξεις, που μπορούν να εκφράσουν το συναίσθημα αυτής της στιγμής.
Ξέρετε, δεν είναι μικρό πράγμα, να σε αναγνωρίζει στην όποια σου δεξιότητα και να σε επαινεί ο τόπος σου. Αυτό, θέλω να το τονίσω, γιατί ο σύλλογος που μου έκανε τη μεγάλη αυτή τιμή απόψε, είναι ο τόπος μου, το Ρέθυμνο της καρδιάς μου, της καρδιάς σας. Και χαίρομαι που με αναγνωρίζει ο φορέας που με την άξια ηγεσία του, αναβιώνει μέσα από τις εκδηλώσεις του, την πόλη των Γραμμάτων και Τεχνών σε κάθε ευκαιρία.
Ειλικρινά καταθέτω στην αγάπη σας, ότι κάθε μου ταπεινή προσπάθεια, απορρέει πρώτα από μια εσωτερική ανάγκη να υπηρετήσω την τέχνη, που με τρέφει ψυχικά, από τον καιρό που κατάλαβα τον εαυτό μου κι αφετέρου να εκφράζω μέσα, από τις ταπεινές δημιουργίες μου, όσα θα μπορούσαν να υμνήσουν το Ρέθυμνο, την ιστορία του, και να αναδείξουν τις έντεχνες γραφές των ανθρώπων του, που μας κληροδότησαν ένα θησαυρό πνευματικής δημιουργίας.
Πλησιάζοντας σε μια φάση απολογισμού ζωής, που μου υπαγορεύει η βιολογική μου ηλικία, αισθάνομαι ότι καλώς έπραξα, που υπάκουα πάντα στην καρδιά και άφηνα το συναίσθημα να με παρασύρει. Γιατί έτσι κατάφερα να απολαμβάνω σήμερα τα θεία δώρα της οικογένειά μου, που δημιούργησα με την αιώνια μούσα μου, τη σύντροφό μου για μισό αιώνα, μόνιμο αποδέκτη του πρώτου ακούσματος και συνοδοιπόρο σε κάθε μου προσπάθεια, σε κάθε μου καλλιτεχνική πρωτοβουλία.
Και δεν σας κρύβω τη συγκίνηση να βρίσκονται απόψε ανάμεσά μας εκτός από τη Βάγια μου, τα παιδιά μου Σέβη και Μιχάλης και οι εγγονές μου Ελένη και Άννα. Παππούδες και γιαγιάδες νομίζω ότι θα καταλάβετε και θα δικαιολογήσετε τη συναισθηματική μου φόρτιση αυτή τη στιγμή.
Επιστρέφοντας στην πόλη μου, όπως ήταν η επιλογή μου, είχα το περιθώριο να προτείνω σκέψεις που κυοφορήθηκαν σε καιρούς που συνεργαζόμουν με μεγάλες μορφές του τόπου μας, θεμελιωτές και στυλοβάτες της πολιτιστικής ζωής, όπως ο Πολύβιος Τσάκωνας, ο Δημήτρης Δαφέρμος, ο Μανόλης Βογιατζάκης, ο Μανός Αστρινός και τόσοι άλλοι.
Οι προτάσεις μου είτε με την Πειραματική Συμφωνική Ορχήστρα, είτε με την ανάπτυξη του χορωδιακού τραγουδιού, είτε με την ανάδειξη ιστορικών στιγμών μέσα από την τέχνη, κεφάλαιο που μοιράστηκα με την συνεργάτιδά μου επί σειρά ετών Εύα Λαδιά, πιστεύω ότι κάτι άφησαν, κάτι πρόσθεσαν στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι για τη μεγάλη αυτή τιμή και να ευχηθώ μαζί σας να μοιραστώ και άλλες δημιουργίες μελλοντικά, γιατί νομίζω πως μόνον όταν κάποιος δημιουργεί πραγματικά ζει».
Τιμή και ενθάρρυνση στους νέους επιστήμονες
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα αντάξιο της βραδιάς. Την παραδοσιακή νότα έδωσε το συγκρότημα «Κρήτες» του Γ. Πετράκη με εξαιρετική παρουσία, ενώ το έντεχνο τραγούδι υποστήριξαν με επιτυχία ο τενόρος Νίκος Κουτρουμπάς και η σοπράνο Ρέα Βουδούρη με τη συνοδεία στο πιάνο της Ελένης Μπελιμπασάκη ερμηνεύοντας με ιδιαίτερη εκφραστικότητα τραγούδια Χατζηδάκη και Πραματευτάκη.
Από τις ιδιαίτερες στιγμές της εκδήλωσης ήταν και η απονομή τιμητικών διακρίσεων στους Ρεθεμνιώτες μαθητές που αρίστευσαν στις εισαγωγικές εξετάσεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Τα τιμώμενα παιδιά ήταν: Φώτιος Τσάκωνας του Μάνου (Νομική Αθηνών), Στελλιάνα Κουλούλια του Γεωργίου (εγγονή του αείμνηστου Μιχάλη Καυκαλά) (Ψυχολογία Αθηνών), Στέφανος Γεωργόπουλος του Γεωργίου (Νομική Αθηνών), Νικόλαος Τζιφάκης (Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Παναγιώτης Βαμβακάς του Αποστόλου (Οινολογία Αθηνών), Κωνσταντίνος Κρεβετζάκης του Θωμά (Μαθηματικό Πανεπιστημίου Πατρών), Εμμανουήλ Μακρής του Νικολάου (Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά).
Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά που έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους παρισταμένους να διαπιστώσουν ακόμα μια φορά τη συνοχή, τον παλμό, και τη δυναμική του συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής που κάνει διαρκώς περήφανο το Ρέθυμνο και τις παραδοσιακές αξίες του.