Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ-συμπαραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της ΕΡΤ και της Long Run Productions, «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στις 20:00, στο «Σπίτι Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και τη Long Run Productions, με την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνου.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας 1913-1923 ξεκινώντας με τον απόηχο των βαλκανικών πολέμων και καταλήγοντας στην υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Η ιστορία ξετυλίγεται με ροή και συνέχεια, δίνοντας στον θεατή μια ξεκάθαρη, επιτέλους, εικόνα της περιόδου, ενώ αναδεικνύει με εμπεριστατωμένο τρόπο τα κίνητρα που ώθησαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον αγώνα για τη Μικρά Ασία.
Ο άμεσος λόγος Ελλήνων και ξένων ιστορικών, νομικών και πολιτικών επιστημόνων, η αφήγηση, η δραματοποίηση με κυρίαρχο το πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι εικόνες και τα φιλμ αρχείου με σπάνιο έως και άγνωστο αρχειακό υλικό από διεθνείς πηγές, κρατούν για 85 λεπτά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, απαντούν σε ερωτήματα και δημιουργούν έντονα συναισθήματα, κάτι σπάνιο για φιλμ αυτού του είδους. Σε αυτό συμβάλλει και η μουσική επένδυση με κορυφαία στιγμή αποσπάσματα από τις σουίτες για τσέλο του Μπαχ σε κρητική λύρα από τον Γιώργο Καλούδη.
Ένα ντοκιμαντέρ αληθινό μάθημα ιστορίας.
Η ταινία είναι βασισμένη στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» του Νικόλαου Παπαδάκη-Παπαδή.
Το σενάριο υπογράφει ο Απόστολος Καρακάσης και τη σκηνοθεσία ο Νίκος Νταγιαντάς.
Σύμβουλος παραγωγής η Άρτεμις Κλίτση.
Στον ρόλο του Βενιζέλου εμφανίζεται ο Γιώργος Δάμπασης, ενώ αφηγητής είναι ο Αλέξανδρος Λογοθέτης.
Επιστημονικοί σύμβουλοι της ταινίας είναι οι Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη,ομότιμη ερευνήτρια Ακαδημίας Αθηνών, επιστημονική σύμβουλος Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Γιώργος Κουκουράκης,πολιτικός επιστήμονας, Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»και Μανόλης Κούμας,επίκουρος καθηγητής Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Αθηνών,οι οποίοι επίσης συμμετέχουν στην ταινία.
Για την ταινία αξιοποιήθηκε σπάνιο υλικό από αρχεία του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της ΕΡΤ, του Μουσείου Μπενάκη, του ΕΛΙΑ, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, του Πολεμικού Μουσείο Αθηνών, καθώς και από σημαντικά διεθνή αρχεία όπως τοImperial War Museum, τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, Εθνικά Αρχεία της Μεγάλης Βρετανίας, Αρχεία Εθνικής Άμυνας Γαλλίας (ECPAD)κ.ά.
Παράλληλα, πληθώρα κορυφαίων Ελλήνων και ξένων ιστορικών και ειδικών επιστημόνων συμμετέχει προκειμένου να συγκροτήσει ιστορικό το πλαίσιο της εποχής. Οπως για παράδειγμα ο Ρόντρικ Μπίτον (επίτιμος καθηγητής King’s College Λονδίνου, πρόεδρος Βρετανικής Σχολής Αθηνών) ή ο Σερ Μάικλ Λιούιν Σμιθ (ιστορικός, πρώην πρέσβης) ο Νίκος Αλιβιζάτος (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών) ή ο Τάσος Σακελλαρόπουλος (υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη).
Λίγα λόγια για την ταινία
Στη διάρκεια μιας ταραγμένης δεκαετίας (1912-1922), με τον χάρτη της Ευρώπης να αναδιατάσσεται και το γεωπολιτικό σκηνικό να αλλάζει δραματικά, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αντιλαμβάνεται ότι η μοναδική επιλογή για να προστατεύσει τους Έλληνες της Μικράς Ασίας από το άγριο κύμα των διωγμών που υφίστανται από τους Τούρκους είναι μία στρατιωτική επέμβαση. Η εκστρατεία στη Μικρά Ασία είναι για τον Βενιζέλο η έκφραση μιας πολυδιάστατης στρατηγικής σε διπλωματικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Μέσα από τεράστιες δυσκολίες και ανατροπές θα καταφέρει τελικά να αγγίξει την πραγμάτωση της Μεγάλης Ιδέας, αλλά πλέον φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός δεν τον εμπιστεύεται και τον εξοστρακίζει. Εξόριστος παρακολουθεί από μακριά, με αγωνία και συντριβή, την καταστροφή των ελληνικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας. Κι όταν κληθεί ξανά από την ηττημένη Ελλάδα ως ο καταλληλότερος να διαπραγματευτεί τους όρους της ειρήνης, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει μία βιώσιμη σταθερότητα που θα επιτρέψει σε όλους τους Έλληνες μία καινούργια αρχή.
Μέσα από δραματοποιημένες σκηνές, σπάνιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα γεγονότα της εποχής εμβαθύνοντας στις στρατηγικές επιλογές του Βενιζέλου. Η ταινία δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν ακόμη, έναν αιώνα μετά, την κοινή γνώμη και φωτίζει την πορεία ενός χαρισματικού πολιτικού, ο οποίος τόλμησε να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, ο απόηχος των οποίων φτάνει έως τις μέρες μας.