Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ήδη από σήμερα το έργο που αφορά στην τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη του σπηλαίου Γερανίου. Ένα έργο που έχει σχεδιαστεί εδώ και αρκετά χρόνια με στόχο να αναδειχτεί ο πλούσιος αρχαιολογικός θησαυρός του σπηλαίου αλλά κυρίως αυτό να καταστεί επισκέψιμο.
Το έργο εξασφάλισε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) της περιφέρειας συνολικού προϋπολογισμού 214.000 ευρώ.
Η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο και σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση στην τεχνική υπηρεσία με τον ανάδοχο αλλά και τους αρχαιολόγους που θα αναλάβουν τις ανασκαφές και την επίβλεψη του έργου για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο υποέργα:
– Κατασκευαστικό έργο με τον ομώνυμο τίτλο, με το ποσό των 213.999,99€
– Επίβλεψη Αρχαιολογίας σπηλαιολογίας, με το ποσό των 39.360,00€
Αντικείμενο του έργου είναι:
- Η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του σπηλαίου για την άνετη προσπέλαση των επισκεπτών από τον δευτερεύοντα ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς το σπήλαιο.
- Η διαμόρφωση της εισόδου με θολωτή στοά από σκυρόδεμα. (Η είσοδος θα γίνει στο υψόμετρο του σημερινού ανοίγματος και της υπάρχουσας εισόδου).
- Η διαμόρφωση οριοθετημένου διαδρόμου για την κίνηση των επισκεπτών μέσα στο σπήλαιο. Στο ίδιο μήκος αμέσως μετά την είσοδο, διαμορφώνεται καλύτερα η υπάρχουσα κλίμακα με επαρκές πλάτος, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί και μηχανοκίνητο κάθισμα για ΑΜΕΑ στον χειρολισθήρα του κιγκλιδώματος.
Ειδικότερα οι αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
– συστηματική περισυλλογή των διάσπαρτων επιφανειακών ευρημάτων σε όλη την έκταση του σπηλαίου και ειδικότερα στα σημεία που θα γίνουν οι επεμβάσεις ανάδειξης.
– καθαρισμό και ανάδειξη των τομών της παλαιότερης ανασκαφής.
– επίβλεψη των εκσκαφικών εργασιών στις περιοχές που θα γίνουν τα τεχνικά έργα και περαιτέρω ανασκαφική επέμβαση μικρής έκτασης, αν κριθεί αναγκαίο.
– φωτογραφική τεκμηρίωση, καταγραφή, σχεδίαση, μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων που τυχόν θα προκύψουν.
– τεκμηρίωση της ανασκαφικής έρευνας (εποπτικό υλικό, έκδοση πληροφοριακού τεύχους, πινακίδες με ενημερωτικό υλικό στην είσοδο και στις θέσεις αποκάλυψης των αρχαιολογικών ευρημάτων, δημιουργία ιστοσελίδας στον κόμβο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»)
– επίβλεψη των τεχνικών εργασιών διαμόρφωσης του σπηλαίου και του περιβάλλοντος χώρου.