Την θετική ανταπόκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος στα αιτήματα των φορέων του Ρεθύμνου -περιφέρειας, δήμου Αγ. Βασιλείου και των βουλευτών του νομού- αλλά και διαβεβαιώσεις για την προστασία και την ανάδειξη του φοινικόδασους του Πρέβελη και του φαραγγιού του Κουρταλιώτη μέσα από σειρά δράσεων και παρεμβάσεων μετέφερε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος βρέθηκε στο δημαρχείο Σπηλίου.
Ο αρμόδιος υφυπουργός, στον οποίο είχαν ήδη απευθυνθεί ο φορείς του Ρεθύμνου και είχαν ήδη πραγματοποιηθεί σχετικές συναντήσεις στο υπουργείο, με την χθεσινή του επίσκεψη έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των διαδικασιών για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής ικανοποιώντας τα αιτήματα που του είχαν τεθεί, ενώ δεσμεύτηκε για την χρηματοδότηση της μελέτης ύψους 130.000 ευρώ, που αφορά στην πυρόσβεση της περιοχής.
Ειδικότερα, οι δράσεις που αφορούν στην προστασία και ανάδειξη της περιοχής είναι οι εξής:
- Ένταξη της περιοχής από το Κουρταλιώτικο Φαράγγι μέχρι τη Λίμνη Πρέβελη στο πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών δασών Antinero τόσο για την άνετη πρόσβαση των επισκεπτών αλλά κυρίως για την προστασία του δάσους από πυρκαγιές.
- Χρηματοδότηση μελέτης πυρόσβεσης προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή δεξαμενής, δίκτυο μεταφοράς νερού, τρεις πυροσβεστικές φωλιές, τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών και προμήθεια εξοπλισμού όπως τροχήλατη βενζιναντλία.
- Καθεστώς διαχείρισης βασισμένο στο μοντέλο του φαραγγιού της Σαμαριάς με ελεγχόμενη είσοδο και μικρό αντίτιμο (οι δημότες του δήμου Αγ. Βασιλείου, καθώς και οι δημότες των όμορων δήμων θα απαλλάσσονται), ώστε τα έσοδα να διατίθενται στη προστασία του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας αλλά και την ανάδειξη ενός μοναδικού φυσικού τοπίου. Ενώ αν υπάρχει οικονομικό πλεόνασμα αυτό θα διατίθεται στο Δήμο Αγίου Βασιλείου.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Σπηλίου παρουσία της αντιπεριφερειάρχη, Μαρίας Λιονή, του βουλευτή Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη, του προέδρου του ΟΦΥΠΕΚΑ, του περιφερειακού συμβούλου Νίκου Κακογιαννάκη, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, προέδρων τοπικών κοινοτήτων του Δ.Σ., του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων του νομού Ρεθύμνου καθώς και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο της περιοχής. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, ο γραμματέας και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς και εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ Ρεθύμνου.
Γ. Αμυράς: Έχουμε έτοιμο σχέδιο και δεσμευμένους πόρους
Σε σχετικές δηλώσεις του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι υπάρχει το σχέδιο και τα χρήματα και οι δράσεις μπορούν να μπουν σε τροχιά υλοποίησης τονίζοντας ότι: «Εμείς, στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχουμε έτοιμο σχέδιο. Έχουμε και τη χρηματοδότηση, έχουμε πόρους δεσμευμένους, έτσι ώστε αυτό που πετύχαμε με το φαράγγι της Σαμαριάς, που φέτος είχαμε ιστορικό ρεκόρ επισκεψιμότητας με όρους βιωσιμότητας και διαχείρισης αειφόρας, το ίδιο θα κάνουμε και εδώ. Εμάς μας ενδιαφέρει να προκρίνουμε αυτό που η τοπική κοινότητα θέλει. Το σχέδιο περιλαμβάνει πρώτα από όλα την προστασία κάθε φυσικού ενδιαφέροντος, περιλαμβάνονται οι αναδασώσεις, περίφραξη του φαραγγιού στα σημεία όπου απουσιάζει. Θα εντάξουμε όλη την περιοχή στο πρόγραμμα anti-nero, δηλαδή στο πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών και αντιπυρικών σχεδίων, έτσι ώστε να δέσουμε την προστασία και έναντι κινδύνου φωτιάς. Επίσης, θα συζητήσουμε με την τοπική κοινότητα, με την κοινωνία των πολιτών και βεβαίως με την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση τη δυνατότητα εισιτηρίου εισόδου, πολύ μικρού, του οποίου όλα τα έσοδα θα πηγαίνουν εδώ στο φαράγγι και στον δήμο, δηλαδή θα είναι ανταποδοτικό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπει μια τάξη και θα υπάρχει ο σεβασμός τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, των αξιοθέατων και των μνημείων της φύσης όσον αφορά την επισκεψιμότητα.
Εμείς ούτως ή άλλως έχουμε δεσμευμένους πόρους από το σχέδιο δράσης του οργανισμού για το Φυσικό Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, γιατί μιλάμε για προστατευόμενες περιοχές και έτσι θα πορευθούμε.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση, ξέρουμε ότι ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση, περιμένω τα αποτελέσματά της, να εντρυφήσω σε αυτά και με πνεύμα θέλησης και ανοιχτής συνεργασίας θα τα προχωρήσουμε όλα, γιατί μας ενδιαφέρει εξαιρετικά αυτό το μέρος της Κρήτης, που έχει και από άποψη βιοποικιλότητας εξαιρετικά μεγάλη σημασία και από άποψη, βεβαίως, τουρισμού.
Εμένα μου αρέσουν τα γρήγορα πράγματα, αλλά όχι τα βιαστικά. Θέλω ταχύτητα, αλλά θέλω και την λεπτομέρεια να είναι προσεγμένη. Εάν είναι έτοιμη η τοπική κοινότητα, βεβαίως και εμείς θα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτούς τους πολύ γρήγορους χρόνους, δηλαδή για το καλοκαίρι».
Ικανοποίηση από τους φορείς του Ρεθύμνου
Την ικανοποίηση του για τη δρομολόγηση των διαδικασιών προστασίας και ανάδειξης της περιοχής του νότου εξέφρασε με δηλώσεις του ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τονίζοντας πως: «Με την παρουσία του υπουργού ολοκληρώνεται μια διαδικασία που είχαμε ξεκινήσει όλοι οι τοπικοί φορείς σε συνεργασία με τον δήμο και την αντιπεριφέρεια. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το τεράστιας σημασίας, από όλες τις απόψεις, δάσος του Πρέβελη. Είναι τεράστιας σημασίας λόγω της βιοποικιλότητας και της ομορφιάς του. Νομίζω ότι η παρουσία του υπουργού εδώ αποδεικνύει, όχι μόνο το έμπρακτο ενδιαφέρον του, αλλά και το γεγονός ότι όταν γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς πολιτείας, έχουμε το αποτέλεσμα το οποίο θέλουμε και εμείς οι τοπικοί φορείς, όπως και η τοπική κοινωνία».
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, τόνισε ότι μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2010, όπου χτύπησε το ηχηρό καμπανάκι του κίνδυνου για την περιοχή αυτή, τέθηκε υπό την προστασία του δασαρχείου και της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει μια σοβαρή μέριμνα για αυτό και πλέον προχωρά ένας συνολικός σχεδιασμός για την περιοχή»:
«Μαζί με τους βουλευτές του νομού, σύσσωμοι πήγαμε στον αρμόδιο υπουργό κ. Αμυρά, ο οποίος με τους συνεργάτες του, τους ανθρώπους του ΟΦΥΠΕΚΑ τους καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γιατί τα ώτα ήταν ευήκοα, αντέδρασαν γρήγορα για να γίνει αυτός ο σχεδιασμός που θέλει όλη η περιοχή και όλοι οι κάτοικοι. Έχει γίνει και ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους φορείς και με τους κατοίκους. Αναμένουν όλοι να διασώσουμε και να διατηρήσουμε αυτόν τον φυσικό πλούτο που υπάρχει στην περιοχή μας, που δεν ανήκει βέβαια μόνο σε εμάς τους κατοίκους, αλλά και σε όλους τους επισκέπτες που έρχονται στην Κρήτη και στην περιοχή εδώ».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, τόνισε ότι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας βαίνει προς οριστική λύση επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως ο υφυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά σε όλες τις προτάσεις του. Ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει από πόρους του υπουργείου το έργο που προβλέπει η μελέτη πυρόσβεσης και συμφώνησε με την πρόταση του δημάρχου να ενταχθούν στο πρόγραμμα Antinero και τα δάση του Αγίου Ιωάννη και του Κισσού:
«Πραγματικά ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε στον δήμο Αγ. Βασιλείου, ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας πιστεύω πως βαίνει προς λύση. Είχαμε μια πολύ πετυχημένη διαβούλευση τις προηγούμενες μέρες και κατέληξε στο να κινηθούμε σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι να ενταχθούμε στο πρόγραμμα Anti-Nero, το οποίο θα καθαρίσει όλη την περιοχή και θα βλέπουμε την περιοχή του Κουρταλιώτικου φαραγγιού με το φοινικόδασος ένα ενιαίο σύνολο. Θα γίνει λοιπόν ο καθαρισμός της περιοχής αυτής. Ο δεύτερος άξονας που θα κινηθούμε είναι η πυροπροστασία. Ήδη υπάρχει μια έτοιμη μελέτη 130.000 ευρώ, που λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα για το φοινικόδασος. Έχει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και τώρα πιστεύω ότι θα βρούμε χρηματοδότηση είτε από το υπουργείο, είτε από την περιφέρεια. Ο τρίτος άξονας που θέλουμε να κινηθούμε είναι το μοντέλο της Σαμαριάς. Αυτό μας ενδιαφέρει και σε αυτό ομοφωνούμε όλοι, πρέπει οπωσδήποτε να μπει ένα μικρό αντίτιμο στην περιοχή, το οποίο θα είναι ανταποδοτικό και θα πηγαίνει στη φύλαξη και στον καθαρισμό της περιοχής. Ειλικρινά όλοι οι φορείς στην πετυχημένη αυτή διαβούλευση έβγαλαν αυτό το αποτέλεσμα, οι δύο βουλευτές και όλοι οι φορείς. Πραγματικά τους ευχαριστώ πάρα πολύ, διότι υπάρχει μια ομοφωνία στην περιοχή μας. Βέβαια, ο δήμος Αγ. Βασιλείου πλέον έχει ξεφύγει από τα καθιερωμένα και όλοι μαζί προχωρούμε, γι’ αυτό έχουμε και αυτά τα αποτελέσματα. Βέβαια πρέπει να ευχαριστήσω, εκτός τους δύο βουλευτές του Ρεθύμνου, την αντιπεριφερειάρχη κ. Λιονή και τον κ. Αρναουτάκη που πραγματικά βοήθησαν προς αυτήν την κατεύθυνση».
Μετά την σύσκεψη ακολούθησε επίσκεψη του υφυπουργού κ. Αμυρά στην περιοχή του Πρέβελη, όπου τον συνόδευσε η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή και ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης.