Αφορμή για τις σκέψεις που ακολουθούν είναι το γνωστό παιδαριώδες σκίτσο που δείχνει τα βήματα που ακολούθησε ο πίθηκος μέχρι να εξελιχθεί σε άνθρωπο. Το σκίτσο δείχνει τη μορφή του πιθήκου, το ανάστημά του, όπως από κυρτό γίνεται ευθυτενές. Στο τελευταίο στάδιο υπάρχει η μορφή του ανθρώπου ως εξελιγμένου πιθήκου, ο οποίος διακρίνεται από τον πριν από αυτόν ανθρωποειδή πίθηκο στην κόμμωση! Κατά τα άλλα είναι ένας πίθηκος που δεν διαφέρει σε τίποτε από τον προηγούμενο! Τέτοια είναι η ιδέα της απεικόνισης!
Σύμφωνα με τη θεωρία της εξελίξεως των ειδών ο άνθρωπος είναι εξελιγμένος πίθηκος! Είναι ο άνθρωπος εξελιγμένος πίθηκος; Είναι δηλαδή το είδος του ανθρώπου ένα είδος πιθήκου, το οποίο έγινε άνθρωπος , ενώ άλλα είδη πιθήκων δεν έγιναν άνθρωποι και παραμένουν πίθηκοι; Η θεωρία δεν εξηγεί πώς μερικοί πίθηκοι έγιναν άνθρωποι και μερικοί έμειναν πίθηκοι!
Ένα από τα συστατικά στοιχεία της αλήθειας είναι η καθολικότητα. Για να είναι μια θεωρία αληθινή πρέπει να ισχύει παντού. Όταν μια θεωρία , όπως αυτή του Δαρβίνου, δεν ισχύει σε όλα τα είδη, δεν είναι αληθινή, Η θεωρία αυτή πάσχει, διότι δεν έχει, όπως προελέχθη, καθολική ισχύ.
Ο πίθηκος εξελίχθηκε ως πίθηκος κι ο άνθρωπος εξελίχθηκε ως άνθρωπος. Και στο είδος των πιθήκων και στο είδος των ανθρώπων συνέβη το ίδιο. Το ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι οι οποίοι δεν εξελίχθηκαν ως άνθρωποι και παραμένουν αρχέγονοι συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι το ίδιο συμβαίνει και στους πιθήκους.
Αν και οι πίθηκοι , όπως δείχνουν τελευταίες επιστημονικές έρευνες, όταν κάποιοι πίθηκοι εξελίσσονται σε κάποιον τομέα, εξελίσσονται ταυτοχρόνως όλοι οι πίθηκοι στη γη. Ειδικοί επιστήμονες μελετούσαν τη συμπεριφορά κάποιων πιθήκων. Όλοι οι πίθηκοι σε όλα τα μέρη της γης έτρωγαν τις πατάτες χωρίς να τις καθαρίζουν από τα χώματα. Όταν κάποιοι ανακάλυψαν ότι μπορούν να τις καθαρίζουν από τα χώματα, χρησιμοποιώντας κάποιο ξυλαράκι, όλοι οι πίθηκοι της γης έμαθαν να τρώνε τις πατάτες αφού τις καθαρίσουν από τα χώματα!
Αυτό σημαίνει ότι στο κάθε είδος τα μέλη του συνδέονται με κάποια μυστική επικοινωνία. Σαν να είναι τα είδη οργανισμοί. Βέβαια αυτή η ιδέα είναι εντελώς αντίθετη με την υλιστική άποψη, ότι τα είδη είναι μηχανές και όχι οργανισμοί.
Η αλήθεια ότι το κάθε είδος είναι οργανισμός σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξελιχθεί κανείς έξω από το είδος του. Παράδειγμα οι μέλισσες. Όταν παρεκκλίνουν από τον οργανισμό στον οποίο ανήκουν πεθαίνουν. Τα μυρμήγκια το ίδιο. Το μυρμήγκι όταν θέλει να χαθεί βγάζει φτερά, λέει η γνωστή παροιμία.
Τα είδη περιφρουρούν την ύπαρξή τους και δεν συγχωρούν την παρέκκλιση από αυτά. Παράδειγμα τα υβρίδια, στα οποία σταματάει η περαιτέρω παρέκκλιση από το είδος.