Την άμεση και επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των υποδομών πρόσβασης και αναβάθμισης δικτύων ύδρευσης -αποχέτευσης και οδοποιίας ζητά από τον δήμο τον Επιμελητήριο
Μόλις οχτώ επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στη δημοτική ενότητα Αρκαδίου.
Η απουσία οικονομικών κινήτρων από πλευράς πολιτείας και, κυρίως, χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι ελάχιστες εκείνες που έχουν αναπτύξει εκεί τη δραστηριότητά τους, δεκαπέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του.
Το θέμα τέθηκε το πρωί της Πέμπτης στον πρωθυπουργό σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ρεθύμνου, Γιώργος Γιακουμάκης.
Όπως αναφέρεται και στο υπόμνημα που δόθηκε στον πρωθυπουργό από τη διοίκηση του Επιμελητηρίου, μεγάλο αγκάθι για την αποτελεσματική λειτουργία του ΒΙΟΠΑ Ρεθύμνου είναι και η απουσία έργων υποδομής. Οδικό δίκτυο, υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης κρίνονται ζωτικής σημασίας για να μπορέσει το Βιοτεχνικό Πάρκο να εξελιχθεί και να επιτελέσει αποτελεσματικά και απρόσκοπτα τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο υπόμνημα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό: «Όλα τα βασικά έργα υποδομής του ΒΙΟΠΑ Ρεθύμνου ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2009. Μετά από μία δεκαπενταετία από την κατασκευή των έργων υποδομής του ΒΙΟΠΑ υπάρχει ανάγκη βελτίωσης και αναβάθμισης τόσο των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης, της οδοποιίας, αλλά και του κτιριακού συγκροτήματος κοινοχρήστων εξυπηρετήσεων.
Ως την πλέον σημαντική των αναγκαίων παρεμβάσεων αναβάθμισης του ΒΙΟΠΑ, θεωρείται η επαρκής σύνδεση του με το εθνικό οδικό δίκτυο. Ένας κόμβος σύνδεσης με τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης Β.Ο.Α.Κ. στην περιοχή Άδελε-Πηγής είναι ο πλέον ουσιώδης όρος για την ανάπτυξή του.
Ταυτόχρονα, αποτελεί για μας υψηλή προτεραιότητα, το να υπάρξουν προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων για τη μετεγκατάστασή τους στα ΒΙΟΠΑ.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα συμπληρωματικά να προσθέσω την ανάγκη επίσπευσης της υλοποίησης των τοπικών χωρικών σχεδίων χρήσεων γης, της ενεργοποίησης των ΣΧΟΑΠ, τη δημιουργία του παρακαμπτήριου της πόλης οδικού άξονα και της οδοποιίας που να αξίζει στο Ρέθυμνο του 2024, αλλά και την επέκταση του σχεδίου πόλεως του Ρεθύμνου».
Ο κ. Γιακουμάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τονίζει ότι για το επιμελητήριο το Βιοτεχνικό Πάρκο αποτελεί προτεραιότητα, για αυτό και μαζί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διεκδικούν από την κυβέρνηση για τη μεταστέγαση των επιχειρήσεων, περιμένουν και από τον δήμο Ρεθύμνου, έστω και τώρα, να ενισχύσει το ΒΙΟΠΑ με έργα και παρεμβάσεις όπως είναι, μεταξύ άλλων, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού: «Για εμάς στο επιμελητήριο βασική προτεραιότητα είναι το ΒΙΟΠΑ και η αποτελεσματική λειτουργία των επιχειρήσεων στον χώρο αυτό.
Δυστυχώς, ο δήμος Ρεθύμνου δεν έχει στηρίξει το Βιοτεχνικό Πάρκο. Δεν βλέπουμε διάθεση υποστήριξης. Ο δήμος είχε υποχρέωση να υδροδοτήσει το πάρκο. Δεν έγινε ποτέ. Ούτε ο τότε δήμος Αρκαδίου ούτε ο σημερινός δήμος Ρεθύμνου. Ζητάμε δίκτυα για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Έχουμε επανειλημμένως κάνει σχετικές συναντήσεις στον δήμο δίχως ανταπόκριση. Κάναμε τη γεώτρηση στο ΒΙΟΠΑ και υδρεύεται από κει όλη η περιοχή. Όπως και τον δρόμο, κάναμε -με εξαγορά δυο οικοπέδων -για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο Βιοτεχνικό Πάρκο, που ήταν κολλημένο όταν ανέλαβα εγώ το 2006. Παράλληλά, χρειάζεται να υπάρξει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να διευκολύνει τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων, γιατί τα κεφάλαια που απαιτούνται είναι πάρα πολλά. Στα Χανιά και το Ηράκλειο, δεν υπάρχει βιοτεχνικός χώρος να πάνε να εγκατασταθούν. Εδώ έχουμε ένα βιοτεχνικό πάρκο που όμως δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να αναλάβουν το κόστος της μετεγκατάστασης. Ζητάμε κάθε φορά και από κάθε υπουργό ανάπτυξης και οικονομίας, να βγει ένας νόμος για να μπορέσουν να εγκατασταθούν οι επιχειρήσεις».