Η απουσία κατάλληλων χώρων και κυρίως η οικονομική αδυναμία του δήμου και η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος για επαγγελματικό λύκειο βάζει φρένο στη λειτουργία 3ου ΕΠΑΛ στο Ρέθυμνο, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά.
Αυτό αναφέρθηκε χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, το οποίο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της πρότασης της Δ/νσης Β/θμιας εκπαίδευσης, η οποία αφορούσε στην ίδρυση 3ου Επαγγελτικού Λυκείου για το Σχολικό Έτος 2025-2026 με την ονομασία «3ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου», με εκτιμώμενη δύναμη 200 μαθητών/τριών, το οποίο προτείνεται να στεγαστεί σε χώρους που θα διατεθούν από το 4ο ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου για τα θεωρητικά μαθήματα, ενώ τα εργαστηριακά μαθήματα θα πραγματοποιούνται στην κτηριακή υποδομή του Ε.Κ. Ρεθύμνου στα Περιβόλια.
Σύμφωνα με την πρόταση στο 3ο ΕΠΑΛ θα μπορούσαν να λειτουργούν οι παρακάτω Τομείς:
Α) Τομέας Μηχανολογίας
Β) Τομέας Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας
Επίσης, στην ως άνω σχολική μονάδα προτείνεται να λειτουργούν οι παρακάτω Ειδικότητες:
1) Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
2) Τεχνικός Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
3) Αισθητικής Τέχνης
4) Κομμωτικής Τέχνης
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε χθες από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας, Νεκτάριο Παπαδογιάννη, οι υφιστάμενοι κενοί χώροι του 4ου ΓΕΛ δεν είναι επαρκείς για τη στέγαση του νεοϊδρυόμενου 3ου ΕΠΑΛ αφενός και αφετέρου η ασφυκτική προθεσμία 13/12/2024 για την παροχή των σχετικών βεβαιώσεων από πλευράς δήμου, κατέστησε αδύνατη τη θετική γνωμοδότηση.
Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο αναγνώρισε το στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει στην επαγγελματική εκπαίδευση στον νομό, συνέπεια της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού που επιλέγουν την τεχνική εκπαίδευση, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο γεγονός ότι τα στα σχολεία του μητροπολιτικού δήμου φοιτούν μαθητές άλλων δήμων οι οποίοι διαθέτουν σχολεία επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το ζήτημα αυτό είναι γνωστό εδώ και χρονιά. Ωστόσο, η απουσία περιορισμών στις εγγραφές ανάλογα με τον τόπο κατοικίας έχει οδηγήσει σε μια ασφυκτική κατάσταση όπου οι σχολικές μονάδες του Ρεθύμνου είναι υπερπλήρεις, τη στιγμή που τα επαγγελματικά σχολεία των υπόλοιπων δήμων έχουν κενές θέσεις. Αυτό είναι ένα θέμα που, όπως τονίστηκε, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία των δήμων του νομού.
Ανέφικτη η πρόταση της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης
Ανέφικτη χαρακτήρισε την πρόταση της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας, Ν. Παπαδογιάννης, τονίζοντας πως: «Παρά το γεγονός ότι το σχετικό αίτημα κατατέθηκε πολύ πρόσφατα από την Δ/νση Δευτ/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου, το Τμήμα Παιδείας του δήμου Ρεθύμνης είναι καταρχήν θετικό για ίδρυση 3ου ΕΠΑΛ στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου στην περιοχή ανατολικά της πόλεως του Ρεθύμνου αφού η αναγκαιότητα είναι παραπάνω από προφανής. Θεωρεί όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση από πλευράς δήμου για τη στέγαση του εν λόγω σχολείου όταν ο δήμος θα έχει βρει τον κατάλληλο χώρο και φυσικά τότε θα μπορεί να δώσει και τις απαραίτητες βεβαιώσεις σύμφωνα με τα πρότυπα έγγραφα του υπουργείου. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεσος διαθέσιμος χώρος και δεν μπορεί ο δήμος Ρεθύμνης να ανταποκριθεί στη σφικτή προθεσμία μέχρι 13/12/2024. Η πρόταση της ΔΙΔΕ Ρεθύμνου για συστέγαση στο κτήριο του 4ου ΓΕΛ δεν είναι εφικτή καθώς στον συγκεκριμένο χώρο είναι διαθέσιμες μόνο τρείς μικρές αίθουσες των 30 τ.μ. που δεν μπορούν προφανώς να στεγάσουν τα γενικά μαθήματα Επαγγελματικού Λυκείου 200 μαθητών. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι το 4ο ΓΕΛ είναι ένα σχολείο με σταδιακά αυξανόμενο μαθητικό πληθυσμό. Το Τμήμα Παιδείας και η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου θα συνεργαστούν για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα όπως π.χ. προκατασκευασμένες αίθουσες που έχουν δοθεί δωρεάν από την ΚΤΥΠ σε δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι θα είναι σύντομα ελεύθερες. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι ως Τμήμα Παιδείας είχαμε συνεργασία με την Ένωση Λειτουργών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και είχαμε τονίσει ότι για την αποφόρτιση των ΕΠΑΛ του δήμου Ρεθύμνης χρειάζεται η ίδρυση ημερήσιων ΕΠΑΛ που να προσελκύουν μαθητές και σε όμορους δήμους όπως τον δήμο Μυλοποτάμου ή τον δήμο Αγίου Βασιλείου. Ο δήμος Ρεθύμνου έχει επιφορτιστεί την ίδρυση και λειτουργία πολλών σχολείων που αφορούν όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και φυσικά των ΕΠΑΛ ενώ πρέπει και οι υπόλοιποι δήμοι του νομού, που στα ΕΠΑΛ του δήμου Ρεθύμνης φοιτούν αρκετοί μαθητές από την περιοχή τους, να είναι αρωγοί της προσπάθειας ίδρυσης νέων ΕΠΑΛ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νεκτάριος Παπαδογιάννης.
Σαφής ήταν και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, ο οποίος ανέφερε ότι: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε έτοιμη επαγγελματική στέγη όπως ο νομός επιτάσσει. Το Ρέθυμνο σαν δήμος έχει επιφορτιστεί με 14 νομαρχιακά σχολεία και έχει μόνος του τις δαπάνες αυτές. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει, ίσως στα όρια του δήμου με κάποιον άλλο δήμο. Είμαστε ανοιχτοί σε διαδημοτική συνεργασία. Όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για σχολεία δευτεροβάθμιας. Στο προτεινόμενο ΣΔΙΤ έχουμε προβλέψει Πειραματικό ΕΠΑΛ».
Η επικεφαλής της μείζονας αντιπολίτευσης, Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, στην τοποθέτησή της τόνισε ότι το έγγραφο της Β/θμιας αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα σχολικής στέγης στο ΕΠΑΛ, το οποίο, όπως τόνισε, χρόνο με το χρόνο γιγαντώνεται. Ωστόσο, η ίδια παρατήρησε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση σε συνεργασία και με τους άλλους δήμους οι οποίοι διαθέτουν επαγγελματικά σχολεία: «Το γεγονός ότι υπάρχουν περιφερειακά σχολεία που δεν μπορούν να κρατήσουν τους μαθητές τους είναι κάτι που πρέπει να το δουν οι δήμοι. Ακόμα και να δοθούν κίνητρα στους εκπαιδευτικούς για να επανδρώσουν τα κτίρια. Εμείς σαν δημοτική παράταξη αφουγκραζόμαστε την αναγκαιότητα που υπάρχει, όμως θεωρούμε ότι η συστέγαση με το 4ο Γυμασιο Λύκειο δεν είναι δυνατή ούτε λειτουργική».
Ο Μανούσος Μανουσογιάννης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Ρεθύμνου, σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι άγνωστο και υπενθύμισε ότι είχε συζητηθεί από την περίοδο της αντιδημαρχίας του Γιώργου Γεωργαλή, επισημαίνοντας ότι ο δήμος θα έπρεπε να είχε βρει μία λύση. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, πρέπει να γίνουν συζητήσεις με τους άλλους δημάρχους για να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα που αφορά εκατοντάδες παιδιά.
«Πρέπει να γίνει μια αποτύπωση της προέλευσης όλων των παιδιών που φοιτούν στα ΕΠΑΛ Ρεθύμνου. Οι δήμαρχοι πρέπει να κουβεντιάσουν και να καταλήξουν και να μην πετάνε την μπάλα στην εξέδρα. Πρέπει να αναλάβουμε την υποχρέωση ότι άμεσα θα συζητήσουμε με τους άλλους δήμους, να καταλήξουμε σε χωροθέτηση και να αποφασίσουμε να διεκδικήσουμε πόρους για σύγχρονο αξιοπρεπές ΕΠΑΛ με εργαστήρια. Η άποψή μας είναι ότι τα κτίρια αυτά δεν πρέπει να γίνουν με ΣΔΙΤ» είπε ο κ. Μανουσογιάννης και πρόσθεσε ότι: «Επομένως, ναι συμφωνούμε ότι σαν δήμος δεν είμαστε έτοιμοι, όμως έχουμε ευθύνη γιατί δεν έγινε ο σχεδιασμός που έπρεπε. Όμως πρέπει από δω και στο εξής να γίνει».
«Ασφυξία» στα υπάρχοντα κτίρια των ΕΠΑΛ Ρεθύμνου
Ειδικότερα, στο 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. ο αριθμός εγγεγραμμένων μαθητών/μαθητριών σήμερα ανέρχεται στους 643, γεγονός που καθιστά τη διαχείριση του σχολείου εξαιρετικά δύσκολη, ενώ το 2ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. που δημιουργήθηκε μεταγενέστερα με σκοπό να αποσυμφορήσει το 1ο ΕΠΑ.Λ., έχει φτάσει στα όρια της δυναμικής του με 180 εγγεγραμμένους μαθητές. Σοβαρότατο πρόβλημα δημιουργείται από την αδυναμία νέων εγγραφών/μετεγγραφών στρέφοντας υποχρεωτικά τους μαθητές σε διαφορετική κατεύθυνση/επιλογή ή ακόμη και να μένουν εκτός εκπαίδευσης.
Οι σχολικές μονάδες για να μειώσουν την ένταση του προβλήματος προβαίνουν στις εξής ενέργειες:
1. Θέτουν όριο στις εγγραφές της Α ́ Τάξης και σε Τομείς και
2. Αξιοποιούν ως αίθουσες μη κατάλληλους χώρους (αποθήκες).