Τρίτη, 9 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
Ρεθεμνιώτικα Νέα
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Ρεθεμνιώτικα Νέα
No Result
View All Result
Αρχική Ρέθυμνο

Ι. Δακανάλη: «Το προσχέδιο νόμου οδηγεί στην αποδόμηση των κοινωνικών δομών και σε ομηρία τους εργαζομένους»

ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΑΦΗ ΘΕΣΗ

Newsroom Από Newsroom
29/04/2026 - 10:11 πμ
στην κατηγορία Ρέθυμνο
ΔΑΚΑΝΑΛΗ

Το ζήτημα των παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ και των κοινωνικών δομών είναι πολύ σοβαρό για να κλείσει με ένα ψήφισμα εκτός ημερήσιας διάταξης και υπό την πίεση του χρόνου τονίζει η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Ρεθύμνου Ιωάννα Δακανάλη που φέρει το θέμα στη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Η κ. Δακανάλη αναφερόμενη στο προσχέδιο τονίζει: «Το προσχέδιο δεν φέρνει μια απλή διοικητική αλλαγή. Φέρνει τρία πολύ συγκεκριμένα και πολύ επικίνδυνα νέα στοιχεία. Πρώτον, δένει ακόμη πιο ασφυκτικά τη λειτουργία των δομών και τη μισθοδοσία του προσωπικού με το καθεστώς των voucher, δηλαδή όχι με τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών, αλλά με έναν προσωρινό και ασταθή μηχανισμό χρηματοδότησης. Δεύτερον, βάζει τους εργαζόμενους σε νέους ηλεκτρονικούς καταλόγους και σε διαρκή επαναπρόσληψη, σαν να μην προσφέρουν εδώ και χρόνια σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά σαν να είναι προσωπικό προς περιοδική ανακύκλωση. Τρίτον, θεσμοθετεί 8μηνες ή 11μηνες συμβάσεις, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, και μεταθέτει προσλήψεις προς τον Νοέμβριο, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη ανασφάλεια για τους εργαζόμενους, κενά στη λειτουργία των δομών και ακόμη χειρότερους όρους φροντίδας για τα παιδιά. Με άλλα λόγια, αυτό που φέρνει το προσχέδιο είναι βαθύτερη ελαστικοποίηση, μεγαλύτερη εργασιακή ομηρία και ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Στο έδαφος αυτής της πολιτικής κινήθηκαν διαχρονικά όχι μόνο οι κυβερνήσεις, αλλά και η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών. Και εδώ βρίσκεται η ευθύνη της δημοτικής αρχής Ρεθύμνου. Γιατί όταν μιλά για λύση μέσα στο «υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο», στην πραγματικότητα αποδέχεται και υπερασπίζεται το ίδιο το αντιδραστικό οπλοστάσιο που παράγει την ομηρία: το άρθρο 103, τη διάταξη Βορίδη, τη λογική ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μονιμοποιηθούν παρότι εργάζονται 15 και 20 χρόνια σε πάγιες ανάγκες. Και ακόμη χειρότερα, όταν εξομοιώνεται το δίκαιο αίτημα της μονιμοποίησης αυτών των εργαζομένων με ρουσφετολογικές περιπτώσεις και τη σαπίλα τύπου «Λαζαρίδηδων» και «χασάπηδων», τότε δεν έχουμε απλώς πολιτική ασάφεια, αλλά ευθεία προσβολή απέναντι σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ελέγχου, έχουν κριθεί, έχουν δουλέψει και έχουν αποδείξει στην πράξη τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητά τους.

Η ανάγκη για κοινωνικές υπηρεσίες, ιδίως σε ό,τι αφορά την προσχολική αγωγή και γενικά το παιδί, δεν είναι κόστος – είναι δικαίωμα. Είναι ζωτική ανάγκη για την κοινωνικοποίηση των παιδιών, για την ομαλή τους ανάπτυξη, για τη στήριξη της εργαζόμενης οικογένειας, για να μπορεί ο γονιός να δουλεύει και να ζει με στοιχειώδη ασφάλεια. Και ακριβώς αυτή τη ζωτική κοινωνική ανάγκη την αγνοούν, τη συμπιέζουν και τη θυσιάζουν στο όνομα της κερδοφορίας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των πολεμικών ανταγωνισμών για τα κέρδη των λίγων.

Γι’ αυτό χαιρετίζουμε τον απεργιακό ξεσηκωμό των εργαζομένων στους ΟΤΑ, τόσο στο Ρέθυμνο όσο και πανελλαδικά, με κορυφαίο σταθμό την απεργία της 24ης Απριλίου 2026. Οι κινητοποιήσεις αυτές απέδειξαν στην πράξη ότι μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Όχι η λογική της ανάθεσης. Όχι η προσμονή κάποιων «σωτήρων». Ό,τι κλονίστηκε, κλονίστηκε κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων. Γι’ αυτό και στον αγώνα αυτό πρέπει να συμμετέχουν οι γονείς, οι άλλοι εργαζόμενοι των δήμων, τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι μαζικοί φορείς. Αυτή η πάλη χρειάζεται συνέχεια και κορύφωση, με επόμενο σταθμό την απεργιακή Πρωτομαγιά και με παραπέρα κλιμάκωση την πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 13 Μάη.

Η κυβερνητική δήλωση περί «απόσυρσης» του προσχεδίου δεν συνιστά εγκατάλειψη της στρατηγικής τους. Αποτελεί ελιγμό αποπροσανατολισμού, κάτω από την πίεση του αγώνα, αφού παραμένουν άθικτα όλα τα βασικά στοιχεία της αντιδραστικής τους κατεύθυνσης: η μη μονιμοποίηση, η λογική των voucher, η υποχρηματοδότηση και η αναπαραγωγή της ομηρίας. Λίγες μόλις μέρες πριν, το ίδιο το ΥΠΕΣ επέμενε ότι θα φέρει νομοσχέδιο εντός του 2026. Άρα χρειάζεται επαγρύπνηση, οργάνωση και κλιμάκωση ,όχι εφησυχασμός».

Για τους παραπάνω λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση όπως τονίζει η κ. Δακανάλη υποστηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων:

«• Εδώ και τώρα να αποσυρθεί η διάταξη νόμου για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς και στις κοινωνικές δομές των δήμων.

• Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και σε αυτές τις δομές χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις εργαζομένων στο ύψος των πραγματικών αναγκών, με μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση της διάταξης Βορίδη.

• Πλήρης χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο ύψος των πραγματικών αναγκών, για να μη μένει κανένα παιδί έξω από αυτές. Κατάργηση του καθεστώτος των voucher, της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικής λειτουργίας.

• Αναβάθμιση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρία, υπηρεσίες που δεν μπορούν να εξαρτώνται από «κουπόνια». Ολόπλευρη στήριξη στις οικογένειές τους.

• Ειδική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του δικτύου δομών προσχολικής αγωγής και ΚΔΑΠ.

     «Με βάση τα παραπάνω, ζητούμε από τη δημοτική αρχή να πάρει σαφή θέση, ένα προς ένα, στα παραπάνω αιτήματα.

Γιατί εδώ δεν κρίνεται μια επιμέρους διοικητική επιλογή. Κρίνεται με ποια πλευρά της κοινωνίας στέκεται κανείς: με τα παιδιά, τις οικογένειες και τους εργαζόμενους ή με τη σιωπή, τη συμμόρφωση και τη διαχείριση της ομηρίας» καταλήγει η κ. Δακανάλη.

Tags: sidebar_nowΔήμος Ρεθύμνηςδημοτική αρχήΙωάννα Δακανάληκοινωνικές δομές
Share238Tweet149Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

ΣΚΑΛΕΤΑ

Τον Νοέμβριο συνεχίζονται οι εργασίες στην παραλιακή δημοτική οδό της Σκαλέτας

08/06/2026 - 3:43 μμ
ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Παραχώρηση οριστικών τίτλων ιδιοκτησίας στους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο

05/06/2026 - 8:00 πμ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ

Την Παρασκευή η έναρξη του Φεστιβάλ Ποίησης «Νέες Φωνές» στο Ρέθυμνο

02/06/2026 - 3:50 μμ
ΚΗΦΗ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

«Η Παράδοση μέσα από τα μάτια της Τρίτης Ηλικίας»

02/06/2026 - 12:56 μμ
Επόμενο άρθρο
ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

Η ελληνική πολιτική

Τελευταία νέα

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Στο και πέντε αναζητούν λύση για τη δομή μεταναστών στο Ηράκλειο

08/06/2026 - 8:54 μμ
5321276040449053-dimarcheio - Rethymno Nea 1762888536

Οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας για τους δικαιούχους των Εργατικών Κατοικιών

08/06/2026 - 8:31 μμ
crete-ktinotrofia

Ευρωπαϊκή συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας και της κτηνοτροφίας

08/06/2026 - 8:29 μμ
ΕΤΕΠΚ-ΕΛΜΕΠΑ(1)

Το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο του ΙΤΕ και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ενώνουν δυνάμεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Κρήτη

08/06/2026 - 7:13 μμ
ΑΡΧΕΛΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«Όταν ένα φως σβήνει, μια ζωή αρχίζει να ανθίζει»

08/06/2026 - 7:05 μμ
ΙΟΒΕ: Σχεδόν 7 στα 10 νοικοκυριά με δυσκολία τα βγάζουν πέρα

ΙΟΒΕ: Σχεδόν 7 στα 10 νοικοκυριά με δυσκολία τα βγάζουν πέρα

08/06/2026 - 6:06 μμ
Αφίσα

Διάκριση του 1ου Γυμνασίου στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χαϊκού

08/06/2026 - 5:16 μμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr