Η αποτυχία της πολιτικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και η νέα αναποτελεσματική στρατηγική της άρρωστης προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν οδηγεί σε σειρά αδιεξόδων τον αγροτικό τομέα, έναν τομέα εξαιρετικά υπεύθυνο για την επιτυχία του εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και αναγκαίο διότι είναι ο μόνος τομέας που επιδιώκει την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών, μέσα από τη διάθεση στην αγορά υγιεινών τροφίμων και αποδεδειγμένων χρήσιμων για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Από το πουθενά βγαίνουν πλέον μελέτες και έρευνες για τη δομή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να τονίσουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία είναι μικρές και παραδοσιακού τύπου εκμεταλλεύσεις που πρέπει να τις σώσουμε και να τις χρηματοδοτήσουμε. Και επιπρόσθετα, νέες έρευνες και μελέτες από την ευρωπαϊκό στατιστική υπηρεσία (Eurostat) μας ενημερώνουν ότι:
• Το 78% των ερωτηθέντων στην ΕΕ των 27 δηλώνουν ότι έχουν ακούσει για τη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στους γεωργούς μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).
• Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ευαισθητοποίησης σχετικά με την ΚΓΠ από το 2007 (όταν ανερχόταν σε 43%).
• Το 92% δηλώνει ότι στην ΕΕ η γεωργία και οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικές για το μέλλον μας.
• Το 77 % συμφωνεί ότι η ΕΕ, μέσω της ΚΓΠ, εκπληρώνει ανά πάσα στιγμή τον ρόλο της στην εξασφάλιση σταθερού εφοδιασμού τροφίμων στην ΕΕ και
• Το 71 % συμφωνεί ότι η ΕΕ εκπληρώνει τον ρόλο της στην παροχή ασφαλών, υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων υψηλής ποιότητας.
• Το 70% συμφωνεί ότι η ΚΓΠ ωφελεί όλους τους ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο τους γεωργούς. Ταυτόχρονα, το 56% πιστεύει ότι το επίπεδο της χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΕ προς τους γεωργούς για να συμβάλει στη σταθεροποίηση του εισοδήματός τους είναι περίπου σωστό.
• Το 27% θεωρεί ότι το επίπεδο αυτό είναι πολύ χαμηλό και το 9% υπερβολικά υψηλό.
Η αλήθεια περιγράφεται μόνο στα δυο τελευταία σημεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα άλλα σημεία που αναφέραμε δεν έχουν επαρκή στοιχεία αλήθειας και χρησιμότητας. Το πρόβλημα όμως δεν είναι να αναλώνονται οι έρευνες του ευρωβαρομέτρου σε σημεία χωρίς νόημα.
Ιδιαίτερη σημασία έχει για τους πολίτες της ΕΕ από την άποψη του καταναλωτή τροφίμων να είναι ικανοποιητικές οι τιμές και τι έχουν πράξει οι ταγοί για να είναι ικανοποιητικές αυτές οι τιμές.
Ταυτόχρονα ιδιαίτερη σημασία και για τους αγρότες από την άποψη του παραγωγού έχει το γεγονός το θεσμικό πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής να προστατεύει τα συμφέροντα των παραγωγών διατηρώντας το θέμα της ευημερίας τους σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά και η κατανάλωση να έχει την ίδια υγιεινή προστασία όπως θα έπρεπε να επιβάλουν οι κανόνες.
Την ώρα αυτή που γράφονται οι γραμμές αυτές η σοβαρά άρρωστη πρόεδρος (παρά τις διαφωνίες μας της ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση), η πρόεδρος ήδη έθεσε σε λειτουργία 14 επιτροπές για να εξετάσουν και να προτείνουν μέτρα βελτίωσης των ασκούμενων πολιτικών. Μια και από τις 14 αυτές επιτροπές αφορά τον αγροτικό τομέα.
Όμως οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς και σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές περιλαμβάνουν κυρίως και ευκρινώς τους πόρους που διατίθενται για να υλοποιηθούν τα επιμέρους σημεία των πολιτικών αυτών.
Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται τις σκέψεις που είχαμε αναρτήσει σε προηγούμενα σημειώματά μας που αφορούν τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.
Τα ουσιαστικά προβλήματα δεν είναι εκείνα που αναμοχλεύουν οι εγκέφαλοι της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, και για το λόγο αυτό χαιρετίζουμε τη στήριξη στα αιτήματα των αγροτών από τα επιμελητήρια της Κρήτης των οποίων οι πρόεδροι προέβησαν σε κοινή ανακοίνωση. Στην ουσία οι πρόεδροι κατανόησαν πλήρως τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί, αλλά και γνωρίζουν τη δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει και οι καταναλωτές. Ζητήματα όπως το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, η μείωση των επιδοτήσεων, οι χαμηλές τιμές στο γάλα, το λάδι και τα υπόλοιπα προϊόντα, καθώς και η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, έχουν προκαλέσει σοβαρή κρίση στον κλάδο.
Δεν είναι δε τυχαίο ότι ανώτατοι αξιωματούχοι όπως ο υπουργός γεωργίας προετοιμάζουν περιοδείες σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου με κυριότερο το αυξημένο κόστος παραγωγής,
Το πρόβλημα δεν είναι ελληνοκεντρικό, αλλά εδράζεται στα διαρκή λάθη που εμπεριέχουν οι αποφάσεις των βασικών ταγών της ΕΕ και κυρίως του άξονα Παρίσι – Βερολίνου.
Δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζαν ότι οι λάθος αποφάσεις τους θα εξοβέλιζαν τις ενεργειακές τιμές σε σημείο που να μην είναι δυνατή η συνέχιση της ίδια παραγωγικής διαδικασίας, όπως επίσης γνώριζαν επαρκώς ότι οι πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων προέρχονταν από τη Ρωσία, με την οποία διέκοψαν κάθε είδους επαφή από την αρχή της σύρραξης με την Ουκρανία! Γιαυτό οι ίδιοι οι λαοί τους τους έχουν βάλει στο στόχαστρο, αλλά το ενδιαφέρον σημείο δεν είναι αυτό. Είναι πως μπορούμε να δράσουμε με τρόπο ώστε να αποκατασταθεί το λάθος περιβάλλον που δημιούργησαν οι ταγοί αυτοί της Ευρώπης.
Και εδώ οι σκέψεις μας είναι εντελώς μαύρες, αν σκεφτεί κανείς ότι τα κονδύλια που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα για την ευημερία των πολιτών της ΕΕ, με πρωτοφανείς λανθασμένες αποφάσεις της εκ νέου προέδρου της Κομισιόν προορίζονται για τις λίγες από τις 14 επιτροπές που έφτιαξε, ώστε να μετατραπούν τα κονδύλια της ευημερίας σε πολεμοφόδια και οπλικά συστήματα πόνου αίματος και θρήνου. Αυτήν την ηγεσία θέλουμε;