16 °C Rethymno, GR
24/03/2023

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»

«Η έδρα του πανεπιστημίου Κρήτης είναι μια και μοναδική: Το Ρέθυμνο»

Μια νέα επιστολή διαμαρτυρίας επέδωσε ιδιοχείρως στην υπουργό παιδείας και θρησκευμάτων κυρία Νίκη Κεραμεως την Παρασκευή 16/2/2023, σε εκδήλωση προς τιμήν της, ο πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» κύριος Γεώργιος Βλατακης, αναφερόμενος σχετικά στις τελευταίες ενέργειες που τελούνται από τον κύριο πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης και που ενισχύουν την πεποίθηση της αλλαγής της έδρας του πανεπιστημίου Κρήτης.

Μια εμπεριστατωμένη επιστολή με ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων περί της συστηματικής απομείωσης της έδρας του πανεπιστημίου, συνοδευόμενη από αποδεικτικά στοιχεία (κυρίως εντύπου υλικού) αποδεικνύοντας τη δεδικαιολογημένη μεγάλη ανησυχία που έχουν προκαλέσει στους Ρεθεμνιώτες οι ενέργειες αυτές.

Ο κ. πρόεδρος αναλύει εκτεταμένα τις ενέργειες που κατατείνουν στην κίνηση της απομείωσης της έδρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «βιώνουμε το μοναδικό φαινόμενο της κεκαλυμμένης διχοτόμησης της μιας και μοναδικής έδρας του πανεπιστημίου στην Κρήτη που είναι στο Ρέθυμνο».

Αναφέρθηκε στο πρωτοφανές φαινόμενο της διαιρεμένης πρυτανείας σε δυο διαφορετικούς τόπους και στην κακώς εννοούμενη αντίληψη ότι ναι μεν η έδρα είναι στο Ρέθυμνο και δεν αλλάζει κατά τους ισχυρισμούς, αλλά όλες οι ενέργειες γίνονται στο παράρτημα του στο Ηράκλειο.

Είναι λυπηρό να αιωρείται η ψευδαίσθηση ότι η έδρα του πανεπιστημίου είναι στο Ρέθυμνο ενώ αυτό ισχύει μόνο στα λόγια διότι οι πράξεις δείχνουν άλλα. Ακόμη και στην επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Κρήτης να ανατρέξει κάποιος θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το αληθές της διαμαρτυρίας μας.

Τελειώνοντας παρακαλεί την κυρία υπουργό πρώτον να ελέγξει τα όσα διαδραματίζονται στον πανεπιστημιακό χώρο σχετικά με αυτό το γεγονός καθώς και να συνδράμει προς διαφύλαξη της έδρας του πανεπιστημίου Κρήτης, για την οποία οι Ρεθεμνιώτες έδωσαν μαζί με τις περιουσίες τους και την ψυχή τους ώστε να εδράζει στο Ρέθυμνο και όχι να μοιράζεται προς εξυπηρέτηση κάποιων στο παράρτημα του.

Την προσκάλεσε επισήμως στους εορτασμούς που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο σύλλογος στην έδρα του πανεπιστημίου Κρήτης, εορτάζοντας το ιωβηλαίο των 50 ετών της έδρας του στο Ρέθυμνο την 27-7-2023.

Είναι η τρίτη φορά που ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων διατρανώνει σθεναρά την γνώμη του περί των σκοπίμων ενεργειών αλλαγής της έδρας του πανεπιστημίου Κρήτης, φρονώντας ότι πρέπει να σταματήσουν για το καλό του τόπου.

Προειδοποιεί δε ότι αν δεν λάβει σοβαρά τις αντιδράσεις των Ρεθεμνιωτών κι αν δεν σταματήσει στο ολίσθημα το οποίο εκουσίως περιπίπτει το πανεπιστήμιο θα υπάρξει δυναμική συνέχεια στις κινητοποιήσεις.

Επισημαίνει ότι το πανεπιστήμιο Κρήτης πρέπει να αναθερμάνει τη σχέση του με την τοπική κοινωνία, να εξωτερικεύσει επιτέλους τα αισθήματα του προς το Ρέθυμνο, να μην συντηρεί την αποξένωση και απομάκρυνση από τον τόπο που εδράζει αλλά να τονίσει την ύπαρξη του μέσα στο τόπο που ανδρώθηκε και συνεχίζει να υπάρχει.

Θα πρέπει κάποτε να δείξει την αγάπη του εμπράκτως για όλους αυτούς που πρόσφεραν για την ύπαρξη του, δηλαδή προς τους κτηματίες που διέθεσαν ανιδιοτελώς τις περιουσίες τους μέχρι τους καθηγητές που θήτευσαν σε αυτό χωρίς να φαντάζει αχάριστο εμπρός στην ανιδιοτέλεια και γαλαντομία των Ρεθυμνίων.

Δια τούτο προτρέπει στον εορτασμό του ιωβηλαίου των 50 ετών στις 27-7-2023 να αναρτηθεί εντός του χώρου του πανεπιστημίου Κρήτης μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα όσων Ρεθυμνίων πρόσφεραν ανιδιοτελώς τα κτήματα τους καθώς και να τιμηθούν οι προαπελθόντες καθηγητές ιδίως αυτοί που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην αρχή της ύπαρξης του.

Σε κάθε περίπτωση το εν λόγω πρόβλημα δεν δημιουργείται από τον σύλλογο, όπως πολλοί θα σπεύσουν να πουν, αντιθέτως αναδεικνύεται από τον σύλλογο. Εν κατακλείδι όλο αυτό δημιουργείται ως δούρειος ίππος εκ των έσω κι αν συνεχιστεί θα αποβεί μοιραίο για το Ρέθυμνο, που πλέον έχει καταδικαστεί σε αποκλεισμό από τέτοιες ανεπανόρθωτες παθογένειες όπως το λιμάνι, ο ΒΟΑΚ, κλπ. Γρηγορείτε Ρεθεμνιώτες όσο είναι καιρός!

Εκ της γραμματείας του ΔΣ. του ιστορικού συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι»