Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών αποτελούν τα ισχυρότερα όπλα στη μάχη κατά του καρκίνου, όπως επεσήμανε η πρόεδρος του παραρτήματος Ηρακλείου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Λίτσα Χριστοδουλάκη, σε συνέντευξή της στο Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τη Σώτια Πεντεδήμου.
Στο πολύτιμο έργο της εταιρείας από το 1958 μέχρι σήμερα, καθώς και στις πρωτοβουλίες της εταιρείας αναφέρθηκε η κ. Χριστοδουλάκη, τονίζοντας τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού και την έγκαιρη διάγνωση, όπως και στον αντικαπνιστικό αγώνα που συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των κινδύνων.
«Η έγκαιρη διάγνωση έχει τον πρώτο ρόλο. Η πρόληψη είναι η μισή επιτυχία. Όταν προλάβεις, έχεις πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να θεραπεύσεις την αρρώστια», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Χριστοδουλάκη, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της έγκαιρης διάγνωσης στη μάχη κατά του καρκίνου, ενώ παράλληλα τόνισε: «Η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ και πολλοί ασθενείς με πάρα πολλές μορφές καρκίνου πλέον γίνονται καλά με την προσπάθεια και τα μέσα των γιατρών που βοηθούν όλους τους ασθενείς. Όπως και με την ψυχική τους αναβάθμιση. Είναι σημαντικό όλοι οι ασθενείς να έχουν καλή ψυχολογία ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν και να παλέψουν αυτήν την αρρώστια και νομίζω ότι πάμε πάρα πολύ καλά».
Ο αντικαπνιστικός αγώνας
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει μακρά ιστορία στον αγώνα κατά του καπνίσματος. «Ξεκινήσαμε πρώτοι ως φορέας έναν οργανωμένο αντικαπνιστικό αγώνα, που πλέον αποδίδει καρπούς», ανέφερε η κ. Χριστοδουλάκη. Με τη συμβολή της πολιτείας που έχει υιοθετήσει μια σειρά αντικαπνιστικών μέτρων όπως ανέφερε «τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, το 70% των Ελλήνων έχει σταματήσει το κάπνισμα, ενώ οι δράσεις της Εταιρείας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση».
Με το Ερευνητικό Εργαστήριο Καπνίσματος του καθηγητή κ. Μπεχράκη, μετριέται η πνευμονική λειτουργία των καπνιστών. Στην πρόσφατη δράση του παραρτήματος στα Ανώγεια, πραγματοποιήθηκαν 130 σπιρομετρήσεις, με αρκετά ανησυχητικά ευρήματα, όπως επεσήμανε η κ. Χριστοδουλάκη.
«Εμείς σαν Εταιρεία διαθέτουμε το ερευνητικό εργαστήριο καπνίσματος του κ. Μπεχράκη, ο οποίος ηγείται αυτού του αγώνα που μελετά με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και με εξειδικευμένο προσωπικό την πνευμονική λειτουργία των καπνιστών. Πρόσφατα σαν παράρτημα Ηρακλείου κάναμε στα Ανώγεια μια εκδήλωση. Ήταν καθηγητές και μίλησαν για την πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα. Πραγματοποιήθηκαν γύρω στους 130 σπιρομετρήσεις και πολλοί από αυτούς είχαν πρόβλημα».
Παράλληλα, η Εταιρεία εκπαιδεύει νέους για τους κινδύνους του ατμίσματος, μια συνήθεια που, όπως τόνισε, μπορεί να είναι εξίσου ή και περισσότερο επιβλαβής από το κάπνισμα: «Όσον αφορά στα άτμισμα από τα μικρά παιδιά, κάθε χρόνο υλοποιούμε το πρόγραμμα αγωγής υγείας υπό την έγκριση του υπουργείου Υγείας με ομιλίες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με επίκεντρο το κάπνισμα. Έχουμε και μια ανοιχτή γραμμή που μπορούν να απευθυνθούν εκεί τα παιδιά και όλοι οι καπνιστές εάν θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα και να πληροφορηθούν για το άτμισμα που νομίζουν ότι είναι πιο ελαφρύ, αλλά δεν είναι καλό και ίσως είναι και χειρότερο και από το κάπνισμα. Η γραμμή είναι στο 215 215 212 και λειτουργεί 24 ώρες».
Ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών
Η ψυχολογία των ασθενών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη θεραπεία, με την Εταιρεία να παρέχει εξατομικευμένη και ομαδική υποστήριξη μέσω γραμμών επικοινωνίας και διαδικτυακών υπηρεσιών.
«Η ψυχική αναβάθμιση είναι εξίσου σημαντική με τη θεραπεία», σημείωσε η κ. Χριστοδουλάκη, καλώντας τους πολίτες να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες αυτές, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.
«Υπάρχει η ανοιχτή γραμμή που παρέχει εξατομικευμένη και ομαδική υποστήριξη σε ειδικό χώρο, στα κεντρικά γραφεία μας και σε πολλά από τα παραρτήματά μας. Δημιουργήσαμε στην Αθήνα την τηλεφωνική και διαδικτυακή γραμμή, έτσι προσφέρονται ίσες ευκαιρίες για υπηρεσίες ψυχικής στήριξης σε κάθε Έλληνα ανεξάρτητα από το που μένει. Υπάρχει πολύς κόσμος που επικοινωνεί και ζητάει αυτήν τη στήριξη».
Κάλεσμα για Εθελοντές
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία βασίζεται στον εθελοντισμό. «Χρειαζόμαστε εθελοντές για να διευρύνουμε το έργο μας», δήλωσε η κ. Χριστοδουλάκη, καλώντας όσους επιθυμούν να συνδράμουν στην κοινή προσπάθεια.
Η κ. Χριστοδουλάκη διατηρεί προσωπική γραμμή επικοινωνίας (6977806729), ανοιχτή για οποιαδήποτε ανάγκη ή πληροφορία.
Επιμέλεια: Μαγδαληνή Κουντουνιώτη