Την προσεχή Τρίτη 27 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην Αμνάτο η μεγάλη καλοκαιρινή εκδήλωση του Σχολικού Μουσείου δήμου Ρεθύμνης, που όπως κάθε χρόνο θα είναι θεματική. Το φετινό θέμα της είναι «Η εκπαίδευση στη φύση, χθες και σήμερα» και περιλαμβάνει τέσσερις σύντομες ομιλίες. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανοίξει με καλωσόρισμα ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου του μουσείου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μάνος Τσάκωνας.
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Δρ Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη στη συνέχεια θα εισηγηθεί το θέμα «Το σύνδρομο έλλειψης της φύσης, η τυφλότητα στα φυτά και προτάσεις για τη θεραπεία τους μέσω της εκπαίδευσης». Ο επιμελητής του μουσείου Δρ. Χάρης Στρατιδάκης θα εισηγηθεί το θέμα «Ο θεσμός των Σχολικών Κήπων και Ζωοκηπίων: Ιστορική επισκόπηση και ζητούμενα, παλιότερα και σημερινά». Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γιώργος Κανακάκης θα ακολουθήσει, μιλώντας για την «Εκπαίδευση στη φύση στα προγράμματα του Σχολικού Μουσείου». Ο γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Ξενοφώντας Σπιταδάκης θα κλείσει τον κύκλο των εισηγήσεων με το θέμα «Προσκοπισμός. Δράση: Στο, για, με, το περιβάλλον».
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα τιμηθούν δυο συμπολίτες που υπερέβαλαν σε προσφορά στον τομέα της εκπαίδευσης στη φύση, τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών. Αυτοί θα είναι κατά σειράν η καθηγήτρια Βιολογίας – Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης Δρ Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, η οποία θα τιμηθεί για την προσφορά της στην υπόθεση της εκπαίδευσης των μελλοντικών εκπαιδευτικών στη φύση. Θα ακολουθήσει η τίμηση του δασκάλου – διευθυντή του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου Νεκτάριου Τσαγλιώτη, για την προσφορά του στην ανασύσταση των σχολικών κήπων.
Όπως συνέβη και πέρυσι, έτσι κι εφέτος στο τέλος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί απελευθέρωση αποθεραπευμένου νυκτόβιου αρπακτικού πουλιού από τον φροντιστή τους στο Ρέθυμνο Γιώργο Κτιστάκη. Κι εφέτος επίσης θα συνεχιστεί η παράδοση της έκδοσης βιβλίου με τα πρακτικά των εισηγήσεων, το οποίο θα είναι διαθέσιμο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και μετέπειτα, σε συμβολική τιμή. Θα τη διανθίσει με όμορφα μουσικά αποσπάσματα το Σύνολο Κλαρινέτων της Δημοτικής Φιλαρμονικής και θα κλείσει με το παραδοσιακό κέρασμα.
Υπενθυμίζεται ότι το Σχολικό Μουσείο προσφέρει στους μαθητές όλων των βαθμίδων δώδεκα διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, όλα βιωματικά, από τα οποία τα τέσσερα αναφέρονται άμεσα στη φύση. Πρόκειται για εκείνα που επιγράφονται «Μάθημα στο Σχολικό Αγροκήπιο», «Επεράσαμ’ όμορφα. Εκπαιδευτικός περίπατος στο φαράγγι των Καψαλιανών», «Εργασίες στο Σχολικό Ζωοκήπιο» και «Στο Σχολικό Αγροκήπιο για γνωριμία με τα αρωματικά φυτά της Κρήτης». Παράλληλα το Μουσείο προσφέρει στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να κάνουν το μάθημα της ημέρας είτε στην αίθουσα προσομοίωσης του σχολείου της δεκαετίας του 1960 είτε στο Υπαίθριο Σχολείο που έχει διαμορφώσει, όπως εκείνα που λειτουργούσαν πριν από ένα αιώνα. Το μάθημα σ’ αυτό διεξάγεται είτε στην ειδικά κατασκευασμένη καλύβα είτε απευθείας στο ύπαιθρο, μέσα στο Σχολικό Αγροκήπιο και υπό τους ήχους των τιτιβισμάτων των πουλιών του Σχολικού Ζωοκήπιου.
Από το γραφείο τύπου