Καθοριστικός είναι ο ρόλος της εθελοντικής ομάδας «ΕΝΑ» στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, αποτελώντας έναν σημαντικό πυλώνα πολιτικής προστασίας στο Ρέθυμνο και προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια σε περιπτώσεις σεισμών και άλλων εκτάκτων αναγκών
Σε επιφυλακή βρίσκεται η εθελοντική ομάδα «ΕΝΑ» πολιτικής προστασίας του νομού Ρεθύμνης, αναφορικά με την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες κοντά στο νησί της Σαντορίνης. Οι περίπου 42 εκπαιδευμένοι στη δασοπυρόσβεση και δασοπροστασία εθελοντές και η συντονιστική επιτροπή της ομάδας ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις, επενδύοντας στην πρόληψη και στην προετοιμασία, ακόμα και για ένα ενδεχόμενο σενάριο, κατά το οποίο οι συνέπειες των σεισμών θα επηρεάσουν το Ρέθυμνο και την Κρήτη. «Η πρόληψη είναι καλύτερη από την καταστολή. Το θέμα είναι εμείς σαν πολίτες να είμαστε προετοιμασμένοι και σωστά ενημερωμένοι, δεν χρειάζεται πανικός, αλλά γνώση και προετοιμασία. Από εκεί και πέρα, αν γίνει κάτι, τότε θα είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι», ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο Μιχάλης Καπετανάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της εθελοντικής ομάδας «ΕΝΑ», ο οποίος πρόσθεσε επίσης ότι οι ενεργοί εθελοντές της ομάδας προετοιμάζονται ακόμα και για ένα τσουνάμι, το οποίο παρότι δεν μοιάζει πιθανό, κρίνεται απαραίτητη η γνώση, του πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Να παρακαλάτε να γίνονται μικροί σεισμοί»
Έτοιμοι να επέμβουν και να στείλουν επικουρικό, ανθρώπινο δυναμικό αν χρειαστεί, είναι οι εθελοντές της ομάδας «ΕΝΑ», οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο στο επιχειρησιακό κομμάτι, όσο και σε αυτό της πρόληψης και της προετοιμασίας. Ο κ. Καπετανάκης σημείωσε: «Εμείς αυτές τις μέρες βρισκόμαστε σε επιφυλακή, όπως κάνουμε πάντα σαν ομάδα. Όταν μας ζητηθεί βοήθεια και μας χρειαστούν, αυτόματα ενεργοποιούμε τα μέλη μας και πηγαίνουμε να συνδράμουμε με περίπολα ή με ό,τι χρειαστεί. Επίσημα, ακόμα δεν μας έχει ζητηθεί κάποια βοήθεια, εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις υπηρεσίες, αν χρειαστεί κάτι, τόσο σε κομμάτι επιχείρησης, όσο και στο κομμάτι της πρόληψης».
Παρά την ανησυχία των τελευταίων ημερών για τους αλλεπάλληλους σεισμούς, σύμφωνα με τον έμπειρο σεισμολόγο Ευθύμη Λέκκα και την τεχνογνωσία που έχει παρέχει στους εθελοντές της ομάδας «ΕΝΑ», οι μικροί σεισμοί βοηθούν στην εκτόνωση της ενέργειας που έχουν οι τεκτονικές πλάκες, «Είμαστε γενικά μία σεισμογενής χώρα, μετά από τόσα χρόνια έχουμε μάθει να ζούμε με τους σεισμούς. Οι σεισμοί πρέπει να γίνονται, για να εκτονώνεται η ενέργεια, αλλιώς συσσωρεύεται. Όπως έχει πει και ο κ. Λέκκας, να παρακαλάτε να γίνονται μικροί σεισμοί, για να εκτονώνεται η ενέργεια. Εμείς επικουρικά βοηθάμε όλες τις υπηρεσίες, είτε λέγεται Πυροσβεστική, είτε Περιφέρεια είτε δήμος, είτε οποιοσδήποτε φορέας πολιτικής προστασίας. Από την εμπειρία μας, κρίνουμε ότι τα μεγέθη των σεισμών δεν είναι ικανά να μας κάνουν ζημιά, αλλά πρόκειται για προσεισμούς, που σημαίνει ότι θα δούμε έναν δυνατό και μεγαλύτερο σεισμό», ανέφερε.
Τέλος, προετοιμασία γίνεται και σε τοπικό επίπεδο, με τους εθελοντές να εξετάζουν όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό του τσουνάμι, με την ανάγκη για πληροφόρηση και ετοιμότητα των πολιτών να είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης. «Σε περίπτωση που επηρεαστεί το Ρέθυμνο από κάποιο φαινόμενο, για παράδειγμα ένα τσουνάμι, θα πρέπει ο κόσμος να είναι ενημερωμένος, να έχει παρακολουθήσει και να γνωρίζει τους κινδύνους και την εξέλιξη του φαινομένου και να ακολουθήσει τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας, για απομάκρυνση από τη θάλασσα. Είναι κάτι που έχουμε στο μυαλό μας στο κομμάτι της πρόληψης, χωρίς να τρομοκρατούμε κανέναν και χωρίς να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί», συμπλήρωσε ο κ. Καπετανάκης.
«Σαν ομάδα δίνουμε βάση στην πρόληψη, στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση»
Σε δεύτερο χρόνο τώρα, διανύοντας τη χειμερινή εποχή, οι αραιές βροχοπτώσεις και η ήπια ραγδαιότητα των καιρικών φαινομένων έχουν οδηγήσει σε μία ομαλή διαχείριση της αντιπλημμυρικής περιόδου, με μερικές κατολισθήσεις και διαβρώσεις των εδαφών λόγω υγρασίας να είναι τα μοναδικά περιστατικά που έχουν απασχολήσει τις δυνάμεις πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο. Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου είχε θετικό πρόσημο, με τη σημαντική συνεισφορά της εθελοντική ομάδας «ΕΝΑ», να αναγνωρίζεται από τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς, συμμετέχοντας στην κατάσβεση περίπου 20 φωτιών. «Η αντιπυρική περίοδος πέρυσι πήγε πολύ καλά, σαν ομάδα ήμασταν παρόντες σε περισσότερες από 20 φωτιές και σε κάποιες ήταν πολύ σημαντική η παρέμβασή μας, όπου προλάβαμε τα χειρότερα, όπως έγινε στα Τρία Μοναστήρια. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον δήμο, την Πυροσβεστική και την Περιφέρεια, οπότε είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι υπάρχουν άνθρωποι να σε στηρίξουν και να τους στηρίξεις», υπογράμμισε ο κ. Καπετανάκης.
Μπορεί η αντιπλημμυρική περίοδος να μην έχει εμφανίσει ακόμα κινδύνους, ωστόσο η λειψυδρία είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει σε τοπικό επίπεδο. «Μερικές κατολισθήσεις και αραιές βροχοπτώσεις δεν έχουν δημιουργήσει μεγάλες προκλήσεις για την αντιπλημμυρική προστασία. Από εκεί και πέρα δεν έχει παρατηρηθεί κάτι ακραίο φέτος και πάμε πολύ καλά. Υπάρχει μία ανησυχία για την ποσότητα των βροχοπτώσεων, όπως βλέπουμε δεν έχει γεμίσει το φράγμα ποταμών, όπως είχε γίνει άλλες χρονιές», δήλωσε ο κ. Καπετανάκης.
«Όσο μικρότερη καύσιμη ύλη, τόσο το καλύτερο για όλους μας»
Αναφορικά με τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, ενόψει της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο, ο κ.Καπετανάκης αναφέρθηκε στην υπευθυνότητα που πρέπει να έχει ο καθένας ατομικά, αλλά και στη σημασία που οφείλει να δοθεί στους καθαρισμούς, την περιποίηση και την οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων. «Χρειάζεται να επενδύσουμε στην πρόληψη, το χειμώνα πρέπει να φροντίσουμε τις ζώνες αντιπυρικής προστασίας, να κλαδέψουμε τα δέντρα, να καθαρίσουμε τα χωράφια και να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο μικρότερη καύσιμη ύλη υπάρχει για την αντιπυρική περίοδο, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε αυτό το κομμάτι φέτος, θεωρώ όμως ότι ο κόσμος έχει καταλάβει πλέον ότι πρέπει να ενεργοποιείται και όχι να φοβάται τα πρόστιμα. Οι εντός αστικού ιστού δασικές εκτάσεις είναι οι πιο επικίνδυνες».
Ωστόσο, η συμβολή της εθελοντικής ομάδας «ΕΝΑ» στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας είναι ένα εγχείρημα που απαιτεί έξοδα, τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν πάντα από τους εθελοντές. Εξοπλισμός και σημαντικά επιχειρησιακά εργαλεία βρίσκονται ανάμεσα στις ανάγκες της ομάδας, προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στις ανάγκες της πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκη. «Τα έξοδα είναι πολλά και αρκετά βγαίνουν από την τσέπη μας. Μας βοηθούν ο δήμος, η περιφέρεια και η WWF με εξοπλισμό. Τα έξοδα έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό, με καύσιμα, με τη διατροφή και την κάλυψη κάποιων λειτουργικών αναγκών των ατόμων της ομάδας. Υπάρχει ένας αριθμός λογαριασμού στην τράπεζα, όπου μπορεί κάποιος να συνεισφέρει και να βοηθήσει με κάποιο τρόπο. Χρειαζόμαστε εξοπλισμό, στολές και απαραίτητα εργαλεία για την καταπολέμηση των πυρκαγιών».
«Νέοι με κοινωνικές ευαισθησίες οι εθελοντές»
Άνθρωποι όλων ηλικιών με έντονες κοινωνικές ευαισθησίες και μεγάλο αίσθημα προσφοράς αποτελούν το ανθρώπινο δυναμικό της ομάδας, οι οποίοι επιτελούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο έργο, σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκη, «Δεν είναι εύκολο εγχείρημα αυτό που κάνουμε. Το καλό είναι ότι το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος και οι εθελοντές, με την ομάδα να έχει 82 μέλη, εκ των οποίων οι 40 είναι ενεργά μέλη, που βοηθούν, έρχονται οπουδήποτε και οποτεδήποτε τους ζητηθεί και είναι πιστοποιημένοι από τη Γενική Γραμματεία, στη δασοπροστασία και στη δασοπυρόσβεση. Οι περισσότεροι είναι νέοι και ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι, καθώς και άνθρωποι που έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα του εθελοντισμού και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορεί ο καθένας να το κάνει αυτό το πράγμα, αν δεν το έχεις μέσα σου, δεν το νιώθεις, δεν μπορείς να το κάνεις. Έχουμε ακόμα και άτομα μέχρι 60 χρονών στην ομάδα».