Συναντήθηκαν, συζήτησαν, τραγούδησαν και αφηγήθηκαν τις δικές τους ιστορίες και αναμνήσεις που αφορούν στη φύση και στα δέντρα. Ο λόγος για ανθρώπους από δύο διαφορετικές ηλικίες, οι άνθρωποι των ΚΑΠΗ Μασταμπά και Περιβολίων – Μισιρίων και οι μαθητές της Δ’ τάξης του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου.
Σημείο αναφοράς το η Προσωρινή Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, όπου ήρθαν κοντά και σε διάδραση οι δύο γενιές το πρωί της Παρασκευής.
Εκεί ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ειρήνη Γαβριλάκη στην έκθεση του μουσείου, όπου μέσα από τα αρχαιολογικά αντικείμενα και την εικονογραφία οι συμμετέχοντες είδαν πώς η φύση ήταν πάντα παρούσα στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Έπειτα μαζί, με τη μέθοδο της δραματικής ανάγνωσης, «ζωντάνεψαν» τον αρχαίο μύθο του Ερυσίχθονα, αναπαριστώντας σκηνές από την ιστορία.
Μια ιστορία για την ασέβεια προς τη φύση και τις συνέπειές της, που έγινε η αφορμή μικροί και μεγάλοι να μιλήσουν για τα δέντρα και τη σημασία τους, καθώς και να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες.
Οι ηλικιωμένοι θυμήθηκαν στιγμές της παιδικής τους ηλικίας, τότε που τα δέντρα ήταν καταφύγιο και παιχνίδι. Τα παιδιά τους άκουσαν και μοιράστηκαν τις δικές τους σκέψεις, ενώ επίσης τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια μαζί που έχουν να κάνουν με τα φυτά και τα δέντρα.
Η κ. Γαβριλάκη, που υλοποίησε τη δράση, μιλώντας με τα «Ρ.Ν.», αναφέρθηκε σε αυτήν τη διάδραση των γενεών, καθώς και στη σημασία της συνύπαρξης διαφορετικών ηλικιών σε μια κοινή εμπειρία, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «έχουν πολλά να πουν οι μεν στους δε».
«Η δράση με τη δραματική ανάγνωση του μύθου του Ερυσίχθονα είναι μια μεγάλη άσκηση ενσυναίσθησης και οι συμμετέχοντες μπήκαν στην ψυχή του θέματος. Θέλησα να το κάνω αυτό μαζί με δύο ηλικίες, μια πολύ νέα ηλικία των παιδιών της Δ’ τάξης του Πειραματικού και του ΚΗΦΗ, του ΚΑΠΗ Περιβολίων – Μισσιρίων και του Μασταμπά, ώστε να υπάρχει και μια διάδραση των γενεών».
Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εκπαίδευση και την Αειφόρο Ανάπτυξη, που οργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Φέτος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου συνεργάζεται με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου- Ενορία Λιβαδίων, τον Δήμο Ανωγείων και την Εκπαιδευτική Κοινότητα.
Ημερήσια εκδρομή αύριο στα Λιβάδια Μυλοποτάμου και τη Ζώμινθο Ανωγείων
Παράλληλα αύριο Κυριακή στο πλαίσιο της δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές διαδρομές» θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στα Λιβάδια Μυλοποτάμου και στη Ζώμινθο Ανωγείων.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
α) Επίσκεψη στον τοιχογραφημένο ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που οικοδομήθηκε κατά τον 14ο αιώνα και επεκτάθηκε σταδιακά στα τέλη του 14ου, για να λάβει τη σημερινή του μορφή στις αρχές του 17ου. Η αποκατάσταση του ολοκληρώθηκε το 2023, με αυτεπιστασία της ΕΦΑ Ρεθύμνου και με χρηματοδότηση του Ε.Π. Κρήτη 2014-2020.
Ξενάγηση: Κωστής Γιαπιτσόγλου, αρχαιολόγος ΕΦΑ Ρεθύμνου.
β) Επίσκεψη στο μινωικό ανάκτορο της Ζωμίνθου, σε μία εντυπωσιακή θέση, όπου συγκλίνουν πολλοί αρχαίοι δρόμοι καθιστώντας το μνημείο μέρος ενός μεγάλου αρχαιολογικού δικτύου. Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου έγινε με αυτεπιστασία της ΕΦΑ Ρεθύμνου και χρηματοδότηση του Ε.Π. Κρήτη 2014-2020/ 2021-2027.
Ξενάγηση: Μαρία Πατεράκη, αρχαιολόγος ΕΦΑ Ρεθύμνου και Δημήτρης Κοκκινάκος, μέλος της ομάδας συστηματικής ανασκαφής του ανακτόρου, υπό τη διεύθυνση της κ. Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη.
Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, ευγενική χορηγία του ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύμνου. Ώρα αναχώρησης: 9:00 π.μ. Σημείο συνάντησης η ανατολική είσοδος του Δημοτικού Κήπου, μπροστά από τη στάση των λεωφορείων.
Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων στο λεωφορείο, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κράτηση θέσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση ~efareth@culture.gr και στο τηλέφωνο 28310 29975.