Αναστάτωση και εκ νέου προβληματισμό στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου προκάλεσε το χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα των «Ρεθεμνιώτικων Νέων» αναφορικά με μαθητή που μεταφέρθηκε ημιλιπόθυμος στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ. Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο και αυτό εγείρει μεγάλη ανησυχία για την έξαρση του φαινομένου και τις διαστάσεις που αυτό δείχνει να λαμβάνει το τελευταίο διάστημα. Κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους σε καφέ, μπαρ, πάρκα, πλατείες, στα σπίτια, ακόμα και στα σχολεία.
Η παρέμβαση των παιδιάτρων του νοσοκομείου Ρεθύμνου, την οποία φιλοξένησαν χθες τα «Ρ.Ν.» δεν είχε άλλο σκοπό, παρά να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλους. Γονείς, εκπαιδευτικούς, αστυνομικές αρχές. Η λήψη μέτρων και η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων κρίνεται περισσότερο από αναγκαία, σε έναν νομό, μάλιστα, που πριν 13 χρόνια «πληγώθηκε» από τον θάνατο ενός κοριτσιού.
«Η κατάχρηση του αλκοόλ, η δηλητηρίαση, στην ουσία, των παιδιών μας από το αλκοόλ με αποτελέσματα που μπορούν να είναι επικίνδυνα για τη ζωή τους, δυστυχώς είναι ένα συχνό φαινόμενο», ανέφερε χθες μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης «Creta» η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου, Ελισάβετ Γιαννούση, η οποία ανέφερε: «Μπορεί να πεθάνεις από το αλκοόλ. Είναι ένα δηλητήριο και όταν ένας νέος οργανισμός, μικρού σωματότυπου, μικρού βάρους, ακόμα με τα όργανά του ανώριμα, καταναλώσει σε σύντομο διάστημα ακόμα και μια ποσοστά αλκοόλ, που για έναν ενήλικα μπορεί να είναι μέτρια, για το παιδί μπορεί να είναι πολύ βαριά δηλητηρίαση. Προσβάλλει εγκέφαλο, καρδία, όλα του τα όργανα. Και μόνο που έχει απώλεια συνείδησης καταλαβαίνει κανείς τι μπορεί αυτό να επιφέρει: από τραυματισμούς ή άλλες κακώσεις. Το αλκοόλ είναι ένα δηλητήριο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται».
Η κ. Γιαννούση πρόσθεσε ότι το φαινόμενο δεν είναι τοπικό. Όπως είπε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το τμήμα Ευρώπης, κάνουν ανά τετραετία έρευνα για τη χρήση ουσιών σε ανήλικους με τα συμπεράσματα να είναι απογοητευτικά.
Πάνω από τους μισούς εφήβους έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Πάνω από το 20 -30% έχει μεθύσει. Ξεκινούν από την ηλικία των έντεκα ετών. «Δεν είναι, δηλαδή, δική μας μόνο πρωτοτυπία. Στο Ρέθυμνο είναι οξυμένο το φαινόμενο και έχει να κάνει με την κοινωνική μας κουλτούρα. Όλοι το έχουμε δει σε οικογενειακά τραπέζια να δίδουμε στο παιδί να δοκιμάσει κρασί».
Η ίδια απάντησε και σε σχέση με τις αντιδράσεις των γονέων τονίζοντας ότι: «Οι γονείς είναι ανήσυχοι όταν το παιδί φτάνει στο νοσοκομείο και τότε βλέπουν κατάματα το πρόβλημα», ενώ συμπλήρωσε ότι πολλές φορές τα περιστατικά είναι επαναλαμβανόμενα: «Αυτό που μας θλίβει είναι ότι βλέπουμε παιδιά που έρχονται επανειλημμένα στην ίδια κατάσταση. Δηλαδή, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται μεθυσμένα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μακροχρόνια θέματα μέσα στην οικογένεια. Μακροχρόνιες καταστάσεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί και πολλές φορές. Κάποιες φορές κάποιοι γονείς μαλώνουν τα παιδιά λέγοντας «Ήπιες τόσο που μέθυσες; δεν μπορούσες να πιες λιγότερο»;.
«Νοιαζόμαστε για τα παιδιά μας»
Όπως εξήγησε η επιστολή εστάλη με μοναδικό στόχο να υπάρξει ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ενεργοποίηση όλων αρμόδιων φορέων. Η κ. Γιαννούση σημειώνει ότι το νοσοκομείο ακολουθεί τις διαδικασίες που προβλέπονται όμως πέρα από αυτό δεν φαίνεται κάτι να γίνεται: «Εμείς σαν γιατροί δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για το που πηγαίνουν όλες αυτές οι γνωματεύσεις που δίνουμε σε κάθε περαστικό μέθης. Η διαδικασία είναι ότι μόλις εμφανιστεί ανήλικος μεθυσμένος καλείται η Ασφάλεια. Έρχονται αμέσως, παίρνουν καταθέσεις, είναι κοντά στις οικογένειες. Αμέσως μετά έρχονται υπηρεσιακά έγγραφα, να καταθέσουμε τις γνωματεύσεις μας σχετικά με τη βαρύτητα του περιστατικού και την εξέλιξή του. Από κει και πέρα όμως σιωπή. Τι γίνεται; Για παράδειγμα, έκλεισε κάποιο κατάστημα που προμήθευσε αλκοόλ σε ανήλικο; Υπήρξε τέτοια ενημέρωση;». Και αυτό μας έφερε σε αυτό το σημείο. Κοινοποιήσαμε την επιστολή γιατί νοιαζόμαστε για τα παιδιά μας. Θέλουμε αυτό το πράγμα να μετριαστεί και να σταματήσει.
«Νιώθουμε την ευθύνη στην τοπική κοινωνία να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση της νέας γενιάς με το αλκοόλ»
Το περιστατικό έχει προκαλέσει αναστάτωση και στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ρεθύμνου. Τα «Ρ.Ν.» επικοινώνησαν χθες με τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Ρεθύμνου, Μανούσο Μαραγκάκη, που ήταν ένας εκ των παραληπτών της επιστολής των γιατρών. Όπως μας ανέφερε:
«Τα ζητήματα της νεανικής παραβατικότητας, είτε έχουν να κάνουν με κατανάλωση αλκοόλ είτε με περιστατικά βίας, μας ανησυχούν και μας προσβάλλουν όλους, ανεξάρτητα από το που συμβαίνουν και πότε. Νιώθουμε την ευθύνη στο κομμάτι που μας αναλογεί όταν στην τοπική κοινωνία υπάρχει αυτή η σχέση με το αλκοόλ και ιδιαίτερα στην νέα γενιά, στα μικρά παιδιά που κάποτε το ποτό ήταν πολιτισμός να γίνεται σιγά σιγά εξάρτηση ή να γίνεται μόδα. Αυτό μας αφορά και προσπαθούμε όλοι μαζί μέσα από ενημερώσεις, προγράμματα και δραστηριότητες σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης να αλλάξουμε τη στάση των παιδιών και των οικογενειών τους».
Όπως πρόσθεσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης, έχουν σχεδιαστεί και έχουν εγκρίνει τις παρεμβάσεις πρόληψης.
Μέχρι στιγμής και για το τρέχον σχολικό έτος έχουν γίνει 85 αιτήματα από τα σχολεία για παρεμβάσεις σε τμήματα μαθητών /τριων.
Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται καθημερινά με στόχο την πρόληψη σε θέματα εξαρτήσεων και ειδικότερα για το αλκοόλ, όπως είπε.