Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Ελλάδα Πολιτική

«Η Κρήτη μας αλλιώς»: Μια Περιφέρεια με ενεργό ρόλο στην Εκπαίδευση και στην κοινωνία

Newsroom Από Newsroom
14/09/2023 - 5:39 μμ
στην κατηγορία Πολιτική, Ρέθυμνο

Οι δύσκολοι μήνες που διανύουμε προειδοποιούν για το μέλλον. Οι πυρκαγιές στη Θράκη και οι πλημμύρες στην Θεσσαλία αποδεικνύουν την ανάγκη για μια συνεκτική πολιτική για την πρόληψη, το σχεδιασμό και τη δημιουργία υποδομών σε επίπεδο περιφερειών.

Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος: την αδιαφορία, τις επισκευές δρόμων και γεφυρών άρπα-κόλλα για να δοθούν το ταχύτερο στην κυκλοφορία, τα έργα-βιτρίνας που κοστίζουν 400 εκατομμύρια αλλά δεν προστατεύουν κανέναν, εκείνα που δεν έγιναν ποτέ.

Όπως τονίζει ο Σπύρος Δανέλλης, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Η Κρήτη μας αλλιώς», οι περιφέρειες πρέπει να εγκαταλείψουν τη λογική της χρηματοδότησης αποσπασματικών έργων (για να ικανοποιήσουν τις τοπικές αρχές) και να αντιληφθούν την περιοχή ευθύνης τους ως ενιαίο χώρο που απαιτεί ενιαία αντιμετώπιση.Το μάθημα της Θεσσαλίας οφείλει να μας διδάξει τι πρέπει να κάνουμε στην Κρήτη για να μην έχουμε ανάλογα φαινόμενα στην Αγία Πελαγία ή σε οποιαδήποτε περιοχή όπου ο ποταμός -χείμαρρος απορροής νερών από πλάτος εκατοντάδων μέτρων στένεψε σ’ ένα δρομάκι.

Ο συνολικός σχεδιασμός δεν αφορά μόνο τα αναγκαία έργα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, αφορά όλες τις πλευρές της ζωής στην Κρήτη. Επιδιώκουμε η Περιφέρεια να λειτουργεί ως προμηθέας, να προβλέπει εξελίξεις και ανάγκες, να σχεδιάζει παρεμβάσεις και να δημιουργεί τις ανάλογες υποδομές.

Συμβολή της Περιφέρειας στην Εκπαίδευση

Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τον τομέα της εκπαίδευσης που είναι και το πεδίο της επαγγελματικής απασχόλησής μας.Στις σημερινές συνθήκες, η Περιφέρεια Κρήτης μπορεί και πρέπει να εξασφαλίσει πόρους με τους εξής στόχους:

1) Ενεργειακή μετάβαση. Είναι πλέον απόλυτα εφικτό και οικονομικά πρόσφορο να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στις στέγες των σχολείων, τα οποία συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας σε πετρέλαιο και ρεύμα, όπως και το οικολογικό αποτύπωμα των σχολικών εγκαταστάσεων.

2) Πρόγραμμα για τη στέγαση φοιτητών, εκπαιδευτικών και γιατρών σε συνεργασία με Δήμους καθώς και άλλες περιφέρειες της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις τουριστικές περιοχές, λόγω και της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα υψηλά ενοίκια και η έλλειψη προσφερόμενων διαμερισμάτων αποθαρρύνουν την εγκατάσταση φοιτητών/τριων και δημοσίων υπαλλήλων. Λύσεις και προτάσεις υπάρχουν: κατασκευή εστιών, ενοικίαση ξενοδοχείων που είναι κλειστά, δημιουργία προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού, κ.α.

3) Αξιοποίηση των πανεπιστημίων της Κρήτης και του δυναμικού τους ως οργανικό κομμάτι του σχεδιασμού για το μέλλον του νησιού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής δυνατότητες συνεργασίας:

α) με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης για την δημιουργία προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής στην ενδοχώρα των νομών.

β) με το Τμήμα Βιολογίας για την αποκατάσταση και αναγέννηση των ιχθυοαποθεμάτων.

γ) με το Πολυτεχνείο Κρήτης για τη χρήση drones με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιών.

δ) με τα Τμήματα Κοινωνιολογίας, Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών (ΠΚ) και Κοινωνικής Εργασίας (ΕΛΜΕΠΑ) για προγράμματα κοινωνικής παρέμβασης, ενίσχυσης ευάλωτων ομάδων, καθώς και για την υποστήριξη μαθητικών πληθυσμών με μεγάλα ποσοστά εγκατάλειψης.

ε) Αυτονόητη είναι η συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονικής (ΕΛΜΕΠΑ) για τον μακροπρόθεσμο ανασχεδιασμό των καλλιεργειών, λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών στη Μεσόγειο.

στ) και βεβαίως, με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού για τη διαμόρφωση ενός ποιοτικού τουριστικού μοντέλου που θα λαμβάνει υπόψη την φέρουσα ικανότητα και τη χωροταξική κατανομή των οικονομικών δραστηριοτήτων ανά περιοχή.

4).Επανασχεδιασμός της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ώστε να αντιστοιχεί στις ειδικότητες και στα επαγγέλματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Κρήτης (σχολές τυροκομίας, τεχνικών φωτοβολταϊκών, ειδικών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων).

5).Τέλος, η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση εμπεδωμένων παθογενειών, ιδιαίτερα σε σχέση με την οπλοκατοχή, την κατανάλωση αλκοόλ από μικρές ηλικίες, την επιθετική οδήγηση κτλ. Οι πρακτικές αυτές, συνδεδεμένες με μια στρεβλή αντίληψη “μαγκιάς”, έχουν κοστίσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Εξίσου απαραίτητη είναι η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Οδικής Ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, ώστε σε συνδυασμό με την βελτίωση του οδικού δικτύου, να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων στο νησί μας.

Ως υποψήφιοι με τον συνδυασμό του Σπύρου Δανέλλη για την Περιφέρεια «Η Κρήτη μας αλλιώς» θα αγωνιστούμε για να διαμορφώσουμε ένα δημιουργικό, σύγχρονο και βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης, με μελέτη, σχεδιασμό και όραμα για την Κρήτη, τους ανθρώπους και το περιβάλλον τις δεκαετίες που έρχονται.

  • Η Αθηνά Σκουλαρίκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών

 

  • Ο Γεώργιος Πολάκης είναι Δάσκαλος
  • Ο Ευθύμιος Μαρκαντώνης,είναι Μαθηματικός 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου,Ταμίας στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου – μέλος στο Δ.Σ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου

Kαι οι τρεις είναι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Π.Ε.Ρεθύμνου με την παράταξη

 

Share243Tweet152Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025

12/05/2025 - 11:39 πμ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας

12/05/2025 - 11:32 πμ
Κοινωνικός τουρισμός: Έως τις 18 Μαΐου οι αιτήσεις για δωρεάν καλοκαιρινές διακοπές με voucher της ΔΥΠΑ

Κοινωνικός τουρισμός: Έως τις 18 Μαΐου οι αιτήσεις για δωρεάν καλοκαιρινές διακοπές με voucher της ΔΥΠΑ

12/05/2025 - 11:25 πμ
5162808220184643 Noseleutes-euromedica-arogi.width-750

«Οι Νοσηλευτές μας. Το Μέλλον μας: Η φροντίδα των νοσηλευτών ενισχύει τις οικονομίες»

12/05/2025 - 11:20 πμ
Επόμενο άρθρο
Ετοιμάζεται μελέτη για το έργο κατασκευής κόμβου στον Αγιοβασιλιώτικο δρόμο

Ετοιμάζεται μελέτη για το έργο κατασκευής κόμβου στον Αγιοβασιλιώτικο δρόμο

ΣΤΡΑΤΙΩΚΕΣ

Eνημέρωση για τις στρατιωτικές σχολές σήμερα στο Σπίτι του Πολιτισμού 

12/05/2025 - 10:41 πμ
Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου για Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: «Ανάγκη για αναγνώριση και υποστήριξη»

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου για Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: «Ανάγκη για αναγνώριση και υποστήριξη»

12/05/2025 - 8:36 πμ
5162255020399338 ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΟΑΙΔΙΟΥ

  Χαμόγελο του Παιδιού: Δωρεάν δράσεις εκπαιδευτικής και κοινωνικής παρέμβασης σε Ρέθυμνο και Χερσόνησο

11/05/2025 - 7:59 μμ
ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε εκπαιδευτικό, φοιτητή, εκπρόσωπο των εργαζομένων που διώκεται για τις απόψεις του

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε εκπαιδευτικό, φοιτητή, εκπρόσωπο των εργαζομένων που διώκεται για τις απόψεις του

11/05/2025 - 6:48 μμ
Το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

Το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

11/05/2025 - 1:28 μμ
Τίμησαν χθες τη μνήμη του Σταύρου Καλλέργη στο Μπραχίμο Μυλοποτάμου

Τίμησαν χθες τη μνήμη του Σταύρου Καλλέργη στο Μπραχίμο Μυλοποτάμου

11/05/2025 - 1:04 μμ
ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ
Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr