15 °C Rethymno, GR
03/12/2022

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί ως επιταχυντής των κρίσεων»

- Παρουσιάστηκε το κοινωνικό πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Δικαιοσύνη παντού» σε εκδήλωση στο Σπίτι του Πολιτισμού

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για την πολιτική που ακολουθεί στα ζητήματα της οικονομίας και του κοινωνικού κράτους, πολιτική που, όπως ανέφεραν, οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε αδιέξοδο επιδεινώνοντας, όπως πρόσθεσαν χαρακτηριστικά, τις πολλαπλές κρίσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια η χώρα μας.

Ειδικότερα χθες, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ρεθύμνου με θέμα «Δικαιοσύνη παντού: Έξι εθνικές προτεραιότητες», με ομιλητές τον τομεάρχη εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη, την αν. τομεάρχη για την κοινωνική αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου και τον τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΑνδρέαΞανθό,τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν εκτενή αναφορά στην ανάγκη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη ΝΔ για τεράστια ελλείμματα σε τέτοιες πολιτικές.

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», που παρουσιάστηκε χθες, περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, τη μείωση τιμών σε καύσιμα κα τρόφιμα, την ενίσχυση του εισοδήματος, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δικαιοσύνη, καθώς και προτάσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Η αν. τομεάρχης κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας για το πρόγραμμα «Δικαιοσύνη παντού» ανέφερε: «Το πρόγραμμα των έξι προτεραιοτήτων νομίζω ότι σπάει τον φόβο, που από τη μια προσπαθεί να εγκαθιδρύσει στην κοινωνία ο Μητσοτάκης, φόβο επιβίωσης, φόβο πολέμου. Το πρόγραμμα μας δίδει από τη μια ελπίδα και από την άλλη είναι ένα πρόγραμμα που αποκαθιστά και τους θεσμούς της δημοκρατίας. Το κοινωνικό κράτος είναι σήμερα πιο απαραίτητο από ποτέ. Είναι αυτό που διέλυσε ο Μητσοτάκης εδώ και τρία χρόνια και το οποίο είναι η μοναδική ασπίδα των πολιτών, για όλες τις κοινωνικές ομάδες, για το παιδί, για τη μάνα, για τον ανάπηρο, για τον ηλικιωμένο, όχι μόνο τον φτωχό, αλλά και τα μεσαία στρώματα τα οποία έχουν φτωχοποιηθεί ραγδαία. Συγχρόνως στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται το δικαίωμα στη στέγη, το πως θα εξασφαλίσουμε να μην χαθούν τα σπίτια των πολιτών, να μην τα πάρουν τα funds, αλλά ταυτόχρονα πως θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας με νέους όρους» και πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση των «Ρ.Ν.» ότι: «Σήμερα όχι μόνο δεν υπάρχει δικαιοσύνη παντού, αλλά βλέπουμε ότι καταρρακώνονται όλοι οι θεσμοί και απειλείται η δημοκρατία. Σήμερα βλέπουμε αντίθετα έναν θεσμό συμβούλων και συνεργατών να κατατρώει, να σιτίζεται από το δημόσιο χρήμα, η αλήθεια να συσκοτίζεται, τα ΜΜΕ να χειραγωγούνται και ο κάθε Έλληνας να αισθάνεται αύριο ότι μπορεί να είναι παρακολουθούμενος για άλλους λόγους βέβαια -όχι εθνικής ασφάλειας- αλλά για να δει πως θα κάνει παιχνίδι ο Μητσοτάκης, είτε με τους πολιτικούς του αντιπάλους, είτε με τους δικούς του υπουργούς και βουλευτές».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε: «Είναι απολύτως προφανές ότι στη χώρα δεν αξίζει να την κυβερνάνε με μαφιόζικες πρακτικές, όπως αυτές των παρακολουθήσεων ή με πρακτικές λεηλασίας, όπως εκδηλώθηκαν με τη συμπεριφορά του κ. Πάτση και άλλων σε διάφορα σκάνδαλα, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας την τελευταία περίοδο. Εμείς εκτιμούμε ότι βιώνουμε την αδικία, βιώνουμε την απάτη και θεωρούμε ότι μέσα από το δικό μας πρόγραμμα και την πολιτική αλλαγής στις επόμενες εκλογές η χώρα μπορεί να ισορροπήσει και οι πολίτες να έχουν μια πιο βιώσιμη αντιμετώπιση στις μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε».

Σε σχετικές δηλώσεις του ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός είπε: «Δεν μπορεί να νοηθεί οικονομική μεγέθυνση, να δούμε αύξηση του ΑΕΠ χωρίς να δίνουμε κεντρικό ρόλο σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, το οποίο θα καλύπτει με ισότητα, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια τις νέες ανάγκες της κοινωνίας συνολικά, αλλά ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων που πλήττονται με πολύ δραματικό τρόπο από τις πολλαπλές κρίσεις. Έχουμε πολλαπλές κρίσεις, την υγειονομική που ακόμα δεν έχουμε ξεφύγει οριστικά, την πληθωριστική, την ενεργειακή κρίση και ασφαλώς, την κλιματική κρίση που επηρεάζει τα πάντα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί ως επιταχυντής των κρίσεων, δηλαδή μπορεί να είναι εξωγενές το πρόβλημα, να έχει μια παγκόσμια και διεθνή διάσταση, αλλά το πρόβλημα είναι ακριβώς ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πιστεύει στο κοινωνικό κράτος, δεν πιστεύει στο ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, δεν πιστεύει στην κρατική παρέμβαση στην αγορά, αλλά θεωρεί ότι η αγορά αυτορυθμίζεται και ότι οι ανισότητες δεν είναι πρόβλημα, πολλές φορές λέει ευνοούν και τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία της οικονομίας».

Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, που σε προτεραιότητα θα βρίσκεται η κοινωνία και η προστασία της υγείας τους. «Χρειάζεται ένα άλλο πολιτικό σχέδιο, νέες προτεραιότητες στις οποίες κομβική σημασία θα παίζει η προστασία της δημόσιας υγείας με την ευρεία έννοια, δηλαδή της προστασίας της υγείας του πληθυσμού, όχι απλώς των υπηρεσιών που παρέχουν περίθαλψη (νοσοκομείων, κέντρων υγείας κ.λπ.), αλλά των υπηρεσιών που προάγουν την πρόληψη, την αγωγή υγείας, την κοινοτική φροντίδα, την κατ’ οίκον παρακολούθηση κ.λπ. Νομίζω ότι είμαστε στη φάση, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που πρέπει να αποφασίσουμε ως κοινωνία ποιές είναι οι νέες ανάγκες και προτεραιότητες, οι νέες ιεραρχήσεις και με αυτόν τον τρόπο να κάνουμε αντίστοιχη ανακατανομή πόρων και να επενδύσουμε εκεί που σήμερα πραγματικά θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο για την κοινωνική συνοχή και για το κράτος δικαίου».

 

«Εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Α. Πάτση»

Απαντώντας σε ερώτηση των «Ρ.Ν.» για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μετά και τις αποκαλύψεις για τον Ανδρέα Πάτση, ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη και πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά:
«Το θέμα της επιτάχυνσης των εκλογών νομίζω ότι είναι λίγο δυναμικό. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν αυτές οι ιστορίες, οι οποίες είναι υπό διερεύνηση. Νομίζω ότι είναι βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση και από αυτό το σκάνδαλο, το οποίο αποκαλύφθηκε και την οποία την εκθέτει και σε εθνικό επίπεδο, μαζί και με το σκάνδαλο των υποκλοπών, κυρίως όμως με την αποτυχία να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα καθημερινά προβλήματα, τα οποία επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, επιβαρύνουν τον κόσμο, την κοινωνική πυραμίδα από τη μέση και κάτω. Αυτή είναι η μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης, αυτό δημιουργεί πολιτική κρίση και κοινωνική δυσαρέσκεια και όταν έχουν συνδυαστικές εξελίξεις μπορεί να αλλάξει ραγδαία το κλίμα και να επιταχυνθούν οι προεκλογικές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα είναι να διαβουλευόμαστε με την κοινωνία και με τους φορείς της το πρόγραμμά μας και επενδύουμε σε αυτό που λέγεται πολιτική αξιοπιστία. Αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος για εμάς, να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνικής πλειοψηφίας, να πείσουμε ότι αυτά που λέμε είναι ρεαλιστικά, μπορούν να υλοποιηθούν, υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες και δεν είναι απλώς μια λαϊκίστικου τύπου εξαγγελία, η οποία να μην μπορεί να εφαρμοστεί».

Από την πλευρά του ο κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα της τετραετίας καθώς, όπως είπε: «Γνωρίζει ότι την ημέρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη διά παντός αναχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου. Όμως, αυτός ο οποίος μπορεί να επιβάλλει πολιτικές εξελίξεις είναι ο ελληνικός λαός και ίσως το προκλητικό, ανήθικο και παράνομο σκάνδαλο του κ. Πάτση να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι» και πρόσθεσε απαντώντας σε άλλη ερώτηση για συνεργασίες ότι: «Το κρίσιμο στοιχείο για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση να ηττηθεί ο κ. Μητσοτάκης, να είναι δεύτερος στις εκλογές. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές, θα πάρουμε την πρώτη εντολή και θα σηκώσουμε το μέρος της ευθύνης που μας αντιστοιχεί. Από εκεί και πέρα το τανγκό θέλει τουλάχιστον δύο. Ο καθένας θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη του την επόμενη μέρα, δηλαδή αν μετέχει σε ένα προοδευτικό πολιτικό εγχείρημα, όπως αυτό της Ισπανίας ή άλλων σκανδιναβικών χωρών ή αν θα δώσει «το φιλί της ζωής» σε έναν ηττημένο και απαξιωμένο κ. Μητσοτάκη, σε έναν κ. Μητσοτάκη ο οποίος το παρακολουθούσε προσωπικά».

Στον χαιρετισμό του, στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, ο συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου μεταξύ άλλων είπε: «Παρότι αυτή η κυβέρνηση έχει προχωρήσει, έχει διαλύσει την κοινωνία και τη χώρα, παρόλα τα αρνητικά που έχουν δημιουργηθεί με τον Πάτση, τις υποκλοπές, με την ακρίβεια και όλα αυτά, η ατζέντα μας δεν θα συνεχίσει σε μια αρνητική κριτική μόνο της δεξιάς και της θέσης του Μητσοτάκη. Η πρότασή μας έχει θετικό πρόσημο, είναι μια πρόταση που δίνει ελπίδα στην κοινωνία να ξανά σταθεί στα πόδια της, είναι μια πρόταση έξι σημαντικών στόχων, που βάσει αυτών θα πορευτούμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου με θετικό πρόσημο».

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν συναντήσεις σε κοινωνικές δομές του νομού, ενώ συμμετείχαν και σε ευρεία σύσκεψη παρουσία των αυτοδιοικητικών.