Για ακόμη μια βραδιά ταξίδεψε το κοινό η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, μοιράζοντας τις αναμνήσεις και την εμπειρία της αυτήν τη φορά από το νησί της Μαδαγασκάρη, που το επισκέφτηκε τον Αύγουστο του 2023.
Από τα γραφεία της Σπηλαιολογικής Εταιρείας Ρεθύμνου το βράδυ της Τετάρτης «μετέφερε» με εικόνες και διηγήσεις τους παρευρισκόμενους στο τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου που συνδυάζει ιδιαίτερη βιοποικιλότητα με δύσκολες κοινωνικές και ανθρωπιστικές συνθήκες, όπως παρουσίασε.
Μέσα από την περιγραφή της διαδρομής της το κοινό γνώρισε τα εντυπωσιακά δέντρα Μπάομπαμπ και τους λεμούριους, όμως είδε και εικόνες της φτώχειας που πλήττει τον ντόπιο πληθυσμό, ειδικά στο νότιο μέρος του νησιού.
Η βιοποικιλότητα της Μαδαγασκάρης ήταν ο λόγος που η κ. Καλαϊτζιδάκη αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι στο νησί, όπως ανέφερε η ίδια μιλώντας με τα «Ρ.Ν.».
«Είναι μια από τις 36 περιοχές του πλανήτη που ονομάζονται «hot spots», δηλαδή «θερμές περιοχές» για τη βιοποικιλότητα, όπως και η Μεσόγειος ανήκει σε αυτές τις περιοχές», σημείωσε η κ. Καλαϊτζιδάκη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε για την ίδια η παρατήρηση των δέντρων Μπάομπαμπ και των λεμούριων, ζώων που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο. «Τα δέντρα Μπάομπαμπ είναι πολύ ψηλά, με διογκωμένο κορμό, και έχουν την ικανότητα να συγκρατούν έως 120.000 λίτρα νερού», περιέγραψε.
Παρουσιάζοντας εικόνες από τα εξωτικά νησιά του βορρά, όπως το Νόζι Μπε, υπενθύμισε και τη σχετική αναφορά του Νίκου Καββαδία στον «Σταυρό του Νότου»: «Στην παρουσίαση έδειξα εικόνες από τη βιοποικιλότητα, είδη λαιμουρίων που υπάρχουν εκεί και δεν ζουν πουθενά αλλού στον πλανήτη. Όπως επίσης και κάποια είδη από φυτά και τα εξωτικά νησιά του βορρά, το Νόζι Μπε, που ακόμα και ο Νίκος Καββαδίας στον «Σταυρό του Νότου» έχει συμπεριλάβει μια στροφή που λέει για αυτό το νησί».
Παρά την ιδιαίτερη βιοποικιλότητα της Μαδαγασκάρης, η άλλη όψη του νησιού δεν πέρασε απαρατήρητη στη διάρκεια της επίσκεψης της κ. Καλαϊτζιδάκη.
Όπως περιέγραψε η Μαδαγασκάρη έχει 30 εκ. κατοίκους, όμως συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες παγκοσμίως με το 80% του πληθυσμού να μην έχει πρόσβαση σε βασικές υποδομές και υλικά: «Δυστυχώς με οικονομικούς όρους η Μαδαγασκάρη είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη. Το 80% του νησιού δεν έχει σχεδόν τίποτα, δεν έχει πρόσβαση στο ηλεκτρικό, δεν έχει τρεχούμενο νερό, δεν έχει τουαλέτα. Το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλό στα 64 έτη. Υπάρχει μεγάλη παιδική θνησιμότητα. Οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν», περιέγραψε.
Στον νότο του νησιού, όπως σημείωσε, υπάρχει επισήμως αναγνωρισμένος λιμός από τα Ηνωμένα Έθνη: «Στον νότο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κάποιες εικόνες που ήταν προβληματικές. Είδαμε στην περιοχή ανθρώπους πολύ αδύνατους, αποστεωμένοι σχεδόν, φαινόταν ότι δεν έχουν τίποτα. Τελικά εκεί υπάρχει λιμός, αναγνωρισμένος επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι άνθρωποι πεινούν, βράζουν φύλλα κάκτου για να βάλουν κάτι στο στομάχι τους, έχει χαρακτηριστεί καταστροφή».
Αναφέρθηκε ακόμη στην παρουσία ιεραποστολής του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στο νησί, η οποία βοηθάει με τη στήριξη χορηγών από την Ελλάδα.
Την παρουσίασή της έκλεισε με μια γεωγραφική σύνδεση ανάμεσα στην Κρήτη και τη Μαδαγασκάρη μέσω του μαυροπετρίτη (γεράκι της Ελεονόρας), το οποίο κάθε χρόνο μεταναστεύει από το νησί της Αφρικής προς τα Αντικύθηρα και τις βραχονησίδες της Κρήτης για να αναπαραχθεί.