Η συγκατοίκηση και η επιλογή κατοικίας μακρυά από το κέντρο μοιάζουν να είναι οι λύσεις των κατοίκων του Ρεθύμνου απέναντι στα υψηλά κόστη των ενοικίων και στην περιορισμένη διαθεσιμότητα καταλυμάτων μακροχρόνιας μίσθωσης. Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της εποχής, η μεγαλύτερη ζήτηση, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη προσφορά σε διαμερίσματα και οι συχνά «εκτός πραγματικότητας» τιμές των ενοικιαζόμενων σπιτιών στο κέντρο του Ρεθύμνου έχουν διαμορφώσει μία νέα πραγματικότητα και κατεύθυνση για την πόλη. Φοιτητές, ζευγάρια, ακόμα και οικογένειες δυσκολεύονται να βρουν διαθέσιμη και κυρίως κατάλληλη κατοικία, με αποτέλεσμα είτε να στρέφονται σε περιοχές εκτός κέντρου, όπου μειώνεται το κόστος και αυξάνεται η ποιότητα, είτε να καταλήγουν να «στριμώχνονται» σε μικρότερα διαμερίσματα. Μπορεί ακόμα να μην έχει προσεγγιστεί η νοοτροπία ενοικίασης μεμονωμένων χώρων και δωματίων, όπως συνηθίζεται στην Ευρώπη και σε μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά οι ανάγκες της εποχής μοιάζουν να οδηγούν τους κατοίκους σε «υποχωρήσεις» και συμβιβασμούς, προκειμένου να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
«Ψάχνω συγκάτοικο, ας είναι και άσχετος», είναι ένα από τα ολοένα και συχνότερα αιτήματα που φτάνουν στα αυτιά των μεσιτικών γραφείων, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο Κωνσταντίνος Μουλλός, μεσίτης στην περιοχή του Ρεθύμνου. Η δρομολόγηση του έργου της κατασκευής των φοιτητικών κατοικιών του Πανεπιστημίου, για το οποίο μάλιστα ανακοινώθηκε πρόσφατα και η ανάδοχος εταιρεία κατασκευής, σε συνάρτηση με την επικείμενη, πρόσθετη φορολόγηση του 2025 στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης δημιουργούν προοπτικές για σταδιακή αποκλιμάκωση της απογοητευτικής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, όσον αφορά τις ενοικιάσεις. «Περιμένουμε την κατασκευή των φοιτητικών εστιών για να αλλάξουν οι τιμές στα ενοίκια, μόλις γίνουν αυτά θα διαφοροποιηθούν όλα πάρα πολύ. Με περισσότερες κατοικίες περιμένουμε οι τιμές των ενοικίων να πέσουν» σημείωσε ο Αντώνης Πάγκαλος, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.».
«Αν στο Ρέθυμνο είχαμε φυσιολογικές τιμές, δεν θα επιζητούσε ο κόσμος τη συγκατοίκηση»
Ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, μεσίτης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε: «Υπάρχει αρχικά έλλειψη κατοικιών, η οποία δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Η συγκατοίκηση φυσικά και προκύπτει στο Ρέθυμνο, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Στο Ρέθυμνο έχουμε τεράστια έλλειψη σε διαμερίσματα με 3, 4, 5 δωμάτια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτό το φαινόμενο. Ακόμα και αν όμως καλυφθεί η ζήτηση, τότε ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις πολύ υψηλές τιμές των ενοικίων».
Ο Αντώνης Πάγκαλος, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου στο Ρέθυμνο ανέφερε: «Οι φοιτητές, αλλά ακόμα και οι εργαζόμενοι στρέφονται αρκετά συχνά στη συγκατοίκηση, γιατί δεν γίνεται με τις σημερινές συνθήκες να διαχειριστείς ένα ενοίκιο της τάξης των 500-600 ευρώ. Τα τελευταία δύο – τρία χρόνια γίνεται πιο έντονο αυτό το φαινόμενο, ενώ αρκετοί στρέφονται ακόμα και στο να νοικιάζουν ένα σπίτι για μερικούς μήνες. Συνήθως, το φοιτητικό κοινό κοιτάει τη συγκατοίκηση με άλλους συμφοιτητές, για να μοιράζονται τα έξοδα και φυσικά να μειώνεται συνολικά το κόστος ζωής. Αν στο Ρέθυμνο είχαμε φυσιολογικές τιμές, δεν θα επιζητούσε ο κόσμος τη συγκατοίκηση».
Τέλος, ο κ. Μουλλός: «Στο Ρέθυμνο το φαινόμενο της συγκατοίκησης παρατηρείται σε φοιτητές μεγαλύτερων ετών, όπου υπάρχει εξοικείωση μεταξύ των φοιτητών. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε επίπεδα εξωτερικού ή μεγάλων ελληνικών πόλεων, όπου νοικιάζεται ακόμα και ένα δωμάτιο μόνο. Συναντάμε το κομμάτι του ψάχνω συγκάτοικο, ας είναι και άσχετος, γιατί δεν μπορώ να ανταποκριθώ στις οικονομικές ανάγκες των στεγαστικών, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και πάρα πολύ συχνό. Αυτές οι περιπτώσεις συνήθως γίνονται με συνεννοήσεις μέσω γνωστών. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις φοιτητών, που λένε θα βρούμε ένα 4άρι για να μείνουμε τρία άτομα και να έχει ο καθένας τον χώρο του».
«Έρχονται ολόκληρες οικογένειες και μας ζητάνε 2άρια, γιατί δεν υπάρχουν 3άρια και 4άρια»
Πρόσφατες ανακαινίσεις και χαμηλότερα ενοίκια τα πλεονεκτήματα των περιφερειακών περιοχών, με ένα μεγάλο μέρος του επαγγελματικού και του φοιτητικού κόσμου να τις προτιμάει έναντι του κέντρου του Ρεθύμνου, όπως ανέφερε ο κ. Μουλλός μιλώντας στα «Ρ.Ν.»:«Υπάρχει γενικότερα μία αποκέντρωση στις ενοικιάσεις στο Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια. Σε επίπεδο επαγγελματιών, αλλά και φοιτητών υπάρχει απομάκρυνση από το κέντρο, γιατί οι τιμές είναι αρκετά υψηλές και κυρίως αρκετά διαφορετικές από τα χωριά και τις περιφερειακές περιοχές. Μας ζητάνε σπίτια από Πηγή, Άδελε, Ατσιπόπουλο, Νέα Μαγνησία, Επισκοπή και Εσταυρωμένο, όλο το παραλιακό μέτωπο. Εκεί τα σπίτια είναι πιο καινούργια, είναι της τελευταίας δεκαετίας και τα ενοίκια είναι πιο προσιτά».
Επιπλέον, ο κ. Μουλλός πρόσθεσε: «Το θέμα της διαθεσιμότητας των κατοικιών προς μακροχρόνια ενοικίαση στο Ρέθυμνο είναι ένα ζήτημα που απασχολεί. Συνήθως η απελπισία των φοιτητών έγκειται στη διαθεσιμότητα των κατοικιών, που προφανώς δεν υπάρχουν. Υπάρχει μία ένδεια σε σπίτια που διαθέτουν δύο υπνοδωμάτια, οι οικογένειες δυσκολεύονται να βρουν διαμερίσματα, αναγκάζονται και μένουν τέσσερα άτομα σε δυάρια. Ενδεχομένως οι φοιτητές να έψαχναν περισσότερο μεγαλύτερα σπίτια, αν υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα. Δεν υπάρχουν αρκετά 3αρια και 4αρια για να καλύψουν τις ανάγκες, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Έρχονται ολόκληρες οικογένειες και μας ζητάνε 2αρια, γιατί δεν υπάρχουν 3αρια».
Ο κ. Ανδρουλιδάκης επεσήμανε: «Αναγκαστικά οι άνθρωποι φεύγουν από την Παλιά Πόλη και το κέντρο και στρέφονται προς τα περιφερειακά μέρη. Είναι θέμα διαθεσιμότητας διαμερισμάτων, αλλά φυσικά και τιμής. Η διαθεσιμότητα ωστόσο είναι το πιο καθοριστικό από όλα. Επιπλέον, τα διαμερίσματα περιφερειακά είναι πιο περιποιημένα και πρόσφατα ανακαινισμένα, προκειμένου να είναι και ανταγωνιστικά και να προσελκύουν κόσμο».
Με τη σειρά του ο κ. Πάγκαλος σημείωσε: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μαζικό το φαινόμενο της μετακίνησης από το κέντρο της πόλης προς τα έξω. Οι ενοικιαζόμενοι βγαίνουν προς Πλατανιά, προς Κουμπέ, Αδελιανό Κάμπο και όπου μπορούν να βρουν κάτι φθηνότερο. Το οικονομικό είναι το πιο σημαντικό πλέον για όλους, μπαίνει και πάνω από την τοποθεσία και από την ποιότητα. Ο Κουμπές βέβαια βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο, οπότε τον τελευταίο καιρό έχουν ανέβει και εκεί τα ενοίκια. Στην Καλλιθέα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σπίτι σε λογική τιμή».
«Το έργο των φοιτητικών κατοικιών θα ρίξει τα ενοίκια»
Στη σημασία της ολοκλήρωσης του πολυαναμενόμενου έργου της κατασκευής των φοιτητικών εστιών, στην προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων στο Ρέθυμνο, στάθηκε ο κ. Πάγκαλος: «Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η κατασκευή των φοιτητικών εστιών για να αλλάξουν οι τιμές στα ενοίκια, μόλις γίνουν αυτά θα διαφοροποιηθούν όλα πάρα πολύ. Με περισσότερες κατοικίες περιμένουμε οι τιμές των ενοικίων να πέσουν».
Ο κ. Ανδρουλιδάκης με τη σειρά του αναφέρθηκε τόσο στις φοιτητικές κατοικίες, όσο και στα μέτρα περιορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που έχουν θεσπιστεί ενόψει του 2025: «Δύο παράγοντες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τα επόμενα χρόνια στο επίπεδο των ενοικιάσεων, πρώτον η κατασκευή των φοιτητικών κατοικιών και δεύτερον η φορολόγηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb. Οι κατοικίες πρέπει να αντιστοιχούν περίπου στο 20% του προσφερόμενου προς ενοικίαση προϊόντος της πόλης, που σημαίνει ότι αυτό θα αναμορφώσει τις τιμές. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι οι τιμές θα διορθωθούν στο μέλλον».
Καταληκτικά, η κ. Κρυοβρυσανάκη εξέφρασε την αισιοδοξία της: «Εγώ προβλέπω ότι η κατάσταση θα καλυτερεύσει. Το έργο με τις φοιτητικές κατοικίες θα εξυπηρετήσει στο να πέσουν τα ενοίκια, καθώς αρκετοί φοιτητές θα μετακινηθούν εκεί. Ένα 20% των φοιτητών δεν κοιτάνε μόνο την τιμή, αλλά τους ενδιαφέρει η ποιότητα».