Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να γίνουν εφαλτήριο δημιουργίας
Η γυναικεία παρουσίαση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ρεθύμνου. Η «Ερωφίλη» στο πλαίσιο της Ημέρας Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Στο φιλόξενο αίθριο του ξενοδοχείου «Αχίλλειον» Παλλάς, που στηρίζει όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις του ιστορικού Ομίλου, αναπτύχθηκε το απόγευμα της π. Δευτέρας, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορά στη πορεία της γυναίκας στο κοινωνικό γίγνεσθαι και τους αγώνες της για ισοτιμία και ίσες ευκαιρίες.
Η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου κ. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, στο πνεύμα πάντα των καταστατικών αξιών του φορέα της, ανέδειξε ένα τομέα γυναικείας δράσης που χρήζει κοινωνιολογικής προσέγγισης.
Γιατί ξαφνικά η γυναίκα που δεσπόζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανεξαρτήτου ηλικίας προκαλεί άθελά της εσφαλμένες εντυπώσεις ως προς τις επιδιώξεις της.
Η εικόνα που αναδεικνύεται μέχρι τώρα παρουσιάζει ένα αγχωτικό κυνήγι εντυπώσεων που υποβαθμίζει όμως την γυναικεία οντότητα και την περιορίζει σε ένα κώδικα συμπεριφοράς όπου η αξία της προσωπικότητας προσμετράται σε «Like» και η εμφάνισή της εξαρτάται από την ποιότητα της επεξεργασίας που γίνεται με τα μέσα που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία (φίλτρα κ.λπ.) και προβάλλονται μέσω stories και hashtags.
Ελάχιστα ενδιαφέρουν οι απόψεις της που περνούν απλά από το φίλτρο του προβληματισμού της ενώ περνά απαρατήρητη όποια ανάρτηση θίγει κοινωνικά ζητήματα όπως οι κινήσεις «MeToo», ψηφιακή βία κ.λπ.
Τα πρότυπα αυτά που τονίζουν την ανάγκη για ευτελή εντυπωσιασμό, δημιουργούν στη σύγχρονη γυναίκα που έχει απόλυτη ανάγκη επιβεβαίωσης μια λανθασμένη πορεία που βασίζεται σε σεξιστικά σύμβολα και υποβαθμίζουν τα άλλα στοιχεία της προσωπικότητάς της.
Κι όμως μέσα από τις ευκαιρίες που δίνουν τα κοινωνικά αυτά δίκτυα μπορεί να έχει η γυναίκα πολλές δυνατότητες και να διευρύνει το γνωστικό της πεδίο και να επωφεληθεί για να αναπτύξει δράσεις στο επιχειρείν και ενεργό συμμετοχή σε φόρουμ που ασχολούνται με θέματα προστασίας υγείας και περιβάλλοντος.
Οι ευκαιρίες που πρότειναν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην περίοδο του Covid για ανάπτυξη δυνατοτήτων και προβολής της γυναικείας δραστηριότητας θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στα μηνύματα των καιρών και να αποδώσουν καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος της γυναίκας.

Η Α. Βαονάκη ψυχολόγος MSc/ψυχοθεραπεύτρια τόνισε ότι «Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν και διαιωνίζουν τα έμφυλα στερεότυπα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες αξιολογούνται και κρίνονται συνεχώς με βάση τη φυσική τους εμφάνιση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ενισχύσουν τα παραδοσιακά στερεότυπα των φύλων και να συμβάλουν στην αντικειμενοποίηση και στη σεξουαλικοποίηση των γυναικείων σωμάτων, ενισχύοντας τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και συμβάλλοντας στη διαιώνιση των έμφυλων στερεοτύπων, του σεξισμού και της ανοχής στην στην έμφυλη βία. Από την άλλη πλευρά, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επιτελέσουν ένα σημαντικό έργο στήριξης και αλληλεγγύης για τις γυναίκες θύματα βίας. Μπορούν να αμφισβητήσουν τα παραδοσιακά πρότυπα ομορφιάς και να προωθήσουν τη θετικότητα του σώματος.
Χαρακτηριστική είναι η δημιουργία δικτύων που υποστηρίζουν κινήματα για την υποστήριξη των γυναικών μέσω hashtags που προσφέρουν την ευκαιρία σε γυναίκες-θύματα βίας να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να δεχθούν στήριξη και αλληλεγγύη. Μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης οι γυναίκες μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν η μία την άλλη. Αυτές οι κοινότητες προωθούν τη συνεργασία, τη συλλογική δράση και το αίσθημα του «ανήκειν» και επιτρέπουν στις γυναίκες να εκφράζονται αυθεντικά και δημιουργικά ενώ, παράλληλα, χρησιμεύουν ως ένα ισχυρό εργαλείο για φεμινιστικό ακτιβισμό».
Με την εμπειρία του ο κ. Στέλιος Κουνδουράκης υπεύθυνος του Best magazine φώτισε πολλές πτυχές του θέματος για τη γυναίκα και την εμφάνιση, την παρουσία, την φωτογραφία της σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Η εκδήλωση διανθίστηκε ιδανικά με το βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Αργυρώ» του Νίκου Γερακιανάκη σε στίχους του Κωστή Μεργέμογλου, σε σκηνοθεσία Ελβίνας Μποτωνάκη.
Ένα τραγούδι στο οποίο ο πολυτάλαντος στιχουργός, αναδεικνύει τη γυναίκα που αντιμετωπίζει τη ζωή με κουράγιο και θέληση αντλώντας δύναμη από το χαμόγελό της και τον κόσμο του χαμένου παράδεισου της παιδικής ηλικίας. Στην «Αργυρώ» του ο Κωστής Μεργέμογλου δίνει το πρότυπο γυναίκας που αγωνίζεται για ισοτιμία και ίσες ευκαιρίες.
Τα μηνύματα της εκδήλωσης φόρτισαν συναισθηματικά το ακροατήριο, που αντιπροσώπευαν σοροπτιμίστριες κάθε ηλικίας.

Κι όπως δήλωσε στα «Ρ.Ν» η ιδρυτική πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ρεθύμνου κ. Βαρβάρα Σκαρβέλη η εκδήλωση ανέδειξε ένα σοβαρό πρόβλημα του καιρού μας όπως φάνηκε στον εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε. Με τη σειρά της η κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη μας δήλωσε ότι και με την εκδήλωση αυτή ο Σοροπτιμισμός δηλώνει τη συνεχή παρουσία του στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι, με διάθεση προσφοράς για το καλύτερο για τη γυναίκα, το περιβάλλον, την ισότητα, τον σεβασμό και με πλήρη επίγνωση ότι «Χέρι-χέρι φτιάχνουμε τον κόσμο μας».