• Θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαΐου στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά
Στον Γαστρονομικό Διαγωνισμό Κρήτης «Brioche με άρωμα Κρήτης», που διοργανώνεται για 4η συνεχή χρονιά από τον Ελληνο-Γαλλικό Σύλλογο Χανίων, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Ρεθύμνου όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Ο διαγωνισμός αποτελεί ένα μοναδικό παιδαγωγικό εγχείρημα που συνδέει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με την Κρητική Διατροφή, και απευθύνεται αποκλειστικά σε σπουδαστές Μαγειρικής Τέχνης και Ζαχαροπλαστικής – Αρτοποιίας από όλη την Κρήτη. Κάθε σπουδαστής καλείται να δημιουργήσει ένα brioche, αλμυρό ή γλυκό, με βάση την αυθεντική γαλλική συνταγή, εμπλουτισμένη με τοπικά προϊόντα της κρητικής γης.
Η ΣΑΕΚ Ρεθύμνου συμμετείχε στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού, που διεξήχθη εντός της σχολής στο διάστημα 24-28 Φεβρουαρίου 2025, με εξαιρετικές δημιουργίες από τους σπουδαστές μας. Οι νικητές της σχολής, ένας για την αλμυρή και ένας για τη γλυκιά παρασκευή, προκρίθηκαν στον τελικό γύρο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαΐου 2025, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά, στις 16:00.
Την τελική φάση θα τιμήσουν με την παρουσία και συμμετοχή τους 12 διακεκριμένοι κριτές από τον χώρο της γαστρονομίας, της πολιτικής και του πολιτισμού, μεταξύ των οποίων:
• ο chef της Γαλλικής Πρεσβείας Jean Marie Hoffman (Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής),
• ο διεθνώς αναγνωρισμένος pâtissier Δημήτρης Χρονόπουλος,
• η cheffe Ντίνα Νικολάου,
• ο MOF Arnaud Larher,
• η MOF Eulalie Rus,
• ο Stéphane Jakic της École Ferrandi Paris,
• η πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κα Laurence Auer.
καθώς και :
• ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής,
• ο δήμαρχος Χανίων, Π. Σημαντηράκης, και
• η δημοσιογράφος γεύσεων, Θάλεια Τσιχλάκη.
Η συμμετοχή της ΣΑΕΚ Ρεθύμνου σ’ αυτόν τον σπουδαίο θεσμό όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «αποτελεί αναγνώριση της δημιουργικότητας, του ταλέντου και της υψηλής ποιότητας κατάρτισης των σπουδαστών μας. Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτές και τους σπουδαστές μας για την εξαιρετική τους προσπάθεια, καθώς και τους διοργανωτές για την πολύτιμη αυτή ευκαιρία.
Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό «Brioche με άρωμα Κρήτης» είναι για εμάς μια γιορτή πολιτισμών, γεύσεων και εκπαιδευτικής συνεργασίας.
Καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες!».
Στο Βουκουρέστι τρεις φοιτητές του ΣΑΕΚ Ρεθύμνου στο πλαίσιο δράσεων κινητικότητας
Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με τίτλο «Upskilling for a Future-Proof Career» συμμετείχε η Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Ρεθύμνου, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων κινητικότητας μαθητών και καταρτιζόμενων.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τρεις καταρτιζόμενοι από τις ειδικότητες Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef) και Τεχνικός Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής, οι οποίοι πραγματοποίησαν 90ήμερη πρακτική άσκηση στο ξενοδοχείο Novotel Bucharest City Centre, στην πόλη του Βουκουρεστίου, Ρουμανία.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της ΣΑΕΚ Ρεθύμνου:
Το Novotel Bucharest City Centre, μέλος διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας, αποτελεί έναν κορυφαίο χώρο φιλοξενίας και γαστρονομίας στην καρδιά της ρουμανικής πρωτεύουσας, με πολυτελείς εστιατορικούς χώρους όπως το Winestone, που φημίζεται ως ένα από τα καλύτερα wine bars του Βουκουρεστίου, και το Teatro, όπου σερβίρεται καθημερινά ένα πλήρες και ποιοτικό πρωινό. Οι καταρτιζόμενοι εργάστηκαν δίπλα σε επαγγελματίες του κλάδου, αποκτώντας εμπειρία υψηλού επιπέδου σε ρεαλιστικές συνθήκες λειτουργίας διεθνούς φιλοξενίας.
Το πρόγραμμα, υπό τον συντονισμό του φορέα Athena Study and Training SRL, περιλάμβανε:
• Εντατική πρακτική άσκηση σε σύγχρονα επαγγελματικά περιβάλλοντα.
• Εκπαιδευτικές και πολιτιστικές επισκέψεις σε ιστορικά σημεία και μουσεία.
• Ξεναγήσεις και διαπολιτισμικές δραστηριότητες.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΣΑΕΚ «Η εμπειρία αυτή ενίσχυσε σημαντικά τις δεξιότητες, την αυτοπεποίθηση και την επαγγελματική ωριμότητα των καταρτιζόμενων, προάγοντας τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας».
Η ΣΑΕΚ Ρεθύμνου εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της προς όλους τους συντελεστές του προγράμματος, τους εκπαιδευτές, τον φορέα υποδοχής και κυρίως τους καταρτιζόμενους, που με την παρουσία και την προσπάθειά τους εκπροσώπησαν άξια το Ρέθυμνο στο εξωτερικό.