Η γενιά μου ανατράφηκε στις δύσκολες δεκαετίες του ’60 και ’70 που συντάραξαν τη χώρα μεγάλες ιστορικές πολιτικές μεταβολές. Χούντα, αντικίνημα Βασιλιά, πολυτεχνείο, εισβολή στην Κύπρο και μεταπολίτευση, την οδήγησαν να συμμετέχει στη συντριπτική πλειοψηφία της, σε διαδηλώσεις, απεργίες, διαμαρτυρίες, διεκδικώντας με τα ανάλογα συνθήματα τη βελτίωση των συνθηκών για τον κάθε πολίτη, για ένα καλύτερο αύριο.
Πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι. Όσοι κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις και στις απεργίες στη χώρα, είναι σεβαστές από κάθε σοβαρό δημοκράτη πολίτη και δεν έχουν σχέση με τους μπαχαλάκηδες – προβοκάτορες που ανέφερα πρόσφατα, οι οποίοι έχουν μοναδικό στόχο τις συγκρούσεις και τις καταστροφές στη δημόσια και ατομική περιουσία. Είναι απολύτως σίγουρο ότι χωρίς τις διαδηλώσεις και την αγωνιστικότητα των διαδηλωτών, οι πολίτες όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο θα ζούσαν σε χειρότερες συνθήκες. Μην ξεχνάμε πως οι κατά διαστήματα καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβών, επετεύχθησαν χάρη σ’ αυτούς.
Έτυχε να παρευρίσκομαι στη διαδήλωση περίπου 300 ατόμων στη μεγάλη πόρτα, κατά την έλευση του πρωθυπουργού στο Ρέθυμνο και την ώρα που εκείνος μιλούσε στο σπίτι του πολιτισμού. Χάρηκα που πολιτισμένα επιτράπηκε, από την αστυνομική δύναμη, στους εκπροσώπους των διαδηλωτών να μεταφέρουν τα αιτήματα τους στον πρωθυπουργό. Στην επιστροφή τους οι εκπρόσωποι μιλώντας στους συγκεντρωμένους εξέφρασαν παράπονα ότι δεν τους δέχτηκε ο πρωθυπουργός και αναγκαστικά έδωσαν τα αιτήματα στον γραμματέα. Στη συνέχεια συνεχίστηκε η διαδήλωση πολιτισμένα μέχρι το δημαρχείο. Τα συνθήματα πολλά και ποικίλα. Τα περισσότερα σωστά, αναφερόμενα σε αυξήσεις μισθών, ακρίβεια, συντάξεις, νοσοκομείο Ρεθύμνου, παιδεία, κ.τλ., άρα σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών. Κάποια άλλα μάλλον εντελώς άστοχα για τη συγκριμένη χρονική στιγμή, όπως: λευτεριά στην Παλαιστίνη, μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι κ.τλ. Για όσους θέλουν να δουν τα πράγματα χωρίς παρωπίδες, σχεδόν σε κάθε διαμαρτυρία, όπως και στην προχθεσινή, θα πρέπει να επισημανθούν τα παρακάτω.
Όλοι οι λογικά σκεπτόμενοι δημοκράτες πολίτες υποθέτω ότι θέλουν τη λευτεριά της Παλαιστίνης, όπως επίσης ήθελαν την πτώση της απάνθρωπης δικτατορίας του Άσαντ στη Συρία, αλλά και να δημιουργηθεί κράτος των Κούρδων. Γιατί τελικά όλοι μας θέλουμε έναν κόσμο που να ζει σε ειρήνη και ευημερία. Αλλά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο πρωθυπουργός γι’ αυτό ήρθε στο Ρέθυμνο; θα μπορούσε να ελευθερώσει την Παλαιστίνη; Έχει τη δύναμη να πιέσει τον ΟΗΕ ή οποιονδήποτε άλλο φορέα, να ελευθερώσει την Παλαιστίνη; Την απάντηση την έδωσε ένας απλός χωρικός (σε καμία περίπτωση δεν το λέω υποτιμητικά) ο οποίος ήταν εκεί, ρωτώντας με: «τι σχέση έχει τώρα η λευτεριά της Παλαιστίνης με την παρουσία του πρωθυπουργού στην πόλη;!» και διερωτήθηκαν όλοι οι παρόντες!
Ο σοφός λαός μας λέει πως «το περίσσο χαλά το ίσο!». Μια χαρά ήταν τα συνθήματα και απόλυτα σωστά και δικαιολογημένα, αλλά κάποια όπως τα συγκριμένα χαλάνε τη σούπα και επιτέλους οι ηγήτορες των διαδηλώσεων κάποια στιγμή θα πρέπει να το καταλάβουν. Δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, πέρα από αντιπαλότητες και μίση, που είναι τα τελευταία που χρειάζονται σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Επίσης οι διαδηλωτές χωρισμένοι σε δυο ομάδες, φώναζαν διαφορετικά συνθήματα κάθε φορά, ταυτόχρονα η μια ομάδα πάνω στην άλλη, με αποτέλεσμα όσοι είμαστε παρόντες, να μην μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς έλεγαν. Αυτό ήθελαν;
Έγραφα πριν λίγες μέρες ότι θα ήταν ενδιαφέρον να σκεφτούμε μια κοινωνία χωρίς αστυνομία. Η διαφθορά και διαφορετικότητα υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι απαρτίζουν μια συγκεκριμένη κάστα είναι διεφθαρμένοι. Αν έχουμε λίγη σοβαρότητα, με τα βίαια περιστατικά που μαθαίνουμε κάθε μέρα από τα ΜΜΕ όλης της χώρας, θα έπρεπε να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση καλύτερη αστυνόμευση για τους πολίτες, εννοείται όχι με την κακή έννοια, αλλά του αστυνόμου που θα προστατεύει σωστά τον πολίτη.
Ακούγεται από διάφορους ότι τώρα έχουμε χούντα και όχι δημοκρατία. Ας αναρωτηθούμε όμως. Μπορεί ο καθένας να λέει ότι θέλει; να διαδηλώνει και να διαμαρτύρεται όποτε θέλει; και να πηγαίνει όπου θέλει; ναι η όχι; Στη «σημερινή χούντα» τα ξερονήσια είναι γεμάτα από πολίτες μη αρεστούς στο υπάρχον καθεστώς; τους γίνονται απάνθρωπα βασανιστήρια και δεν το ξέρουμε; Ας είμαστε σοβαροί. Ναι! Η δημοκρατία μας θέλει βελτίωση, γιατί τα πάντα εξελίσσονται και πρέπει να εξελιχτεί κι αυτή, αλλά όχι πως έχουμε και χούντα.
Κάθε τέτοια διαδήλωση είναι σωστή, για να ξέρει κάθε στιγμή η εκάστοτε εξουσία ό,τι ο πολίτης δεν τρώει κουτόχορτο, ξέρει να επισημαίνει τα λάθη της και να διεκδικεί το δίκαιο και καλύτερο γι’ αυτόν. Κάθε υπεύθυνος πολίτης υποθέτω πως είναι υπέρ των διαμαρτυριών, με σοβαρά αιτήματα και με πολιτισμένο τρόπο, για έναν καλύτερο κόσμο, αλλά όχι με άκαιρα συνθήματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο που λέγονται.