Ο διαμοιρασμός της τέχνης της μουσικής ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως προϊόν, με όσο γίνεται περισσότερο κόσμο, αποτέλεσε τον «πυρήνα» για τη διοργάνωση της χθεσινής εκδήλωσης στον αύλειο χώρο του Κεντρικού ΚΑΠΗ στο Ρέθυμνο, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής.
Η εκδήλωση με θέμα «Η θετική επίδραση της μουσικής στη νοητική και ψυχική υγεία», διοργανώθηκε από τον δήμο Ρεθύμνης – το τμήμα Τρίτης Ηλικίας και το Κέντρο Κοινότητας της Κοινωνικής υπηρεσίας του, σε συνεργασία με το εργαστήρι Θεάτρου Κινηματογράφου Μουσικής του τμήματος Φιλολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης.
Κατά τη διάρκειά της, πραγματοποιήθηκαν δύο σύντομες ομιλίες από την νευρολόγο κυρία Αθανασία Πατούση, με θέμα «Μουσική και Άνοια» και από τον γενικό ιατρό, κ. Κωνσταντίνο Καστρινάκη, με θέμα «Η επίδραση της Μουσικής στην Κατάθλιψη». Στη συνέχεια, ακολούθησε μια μουσική παράσταση, από τους ωφελούμενους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση», το οποίο έχει συνδιοργανωθεί από την Περιφέρεια Κρήτης και το πανεπιστήμιο Κρήτης. Σκοπός της δράσης ήταν η σύνδεση της μουσικής με τη ψυχική και νοητική υγεία ανθρώπων κάθε ηλικίας, καθιστώντας τη βιωματικά ορατή στους συμμετέχοντες.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο μουσικός Γιάννης Παπατζανής, εξήγησε ότι ενώ αρχικά στόχευση των συγκεκριμένων σεμιναρίων ήταν η επαφή των εκπαιδευτικών με τη μουσική και τον ρυθμό, ως ένας τρόπος να βοηθηθούν κατά τη διεξαγωγή των μαθημάτων τους, αλλά και να ενισχύσουν τη ψυχική τους ανθεκτικότητα, ωστόσο στην πορεία «στράφηκαν» προς τον διαμοιρασμό της συγκίνησης και των εμπειριών που αποκόμισαν προς ανθρώπους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στη μουσική. «Εμείς σαν πρόγραμμα ξεκινήσαμε την επαφή μας με το κοινό με συνδιοργανωτή το πανεπιστήμιο Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και στην πορεία ενεπλάκησαν και οι δήμοι, κυρίως Ρεθύμνου, Χανίων και Αγίου Νικολάου. Θεωρήσαμε τους εκπαιδευτικούς ως κύριο «πυρήνα» των συμμετεχόντων, γιατί πέρα από τα οφέλη που είχαν κατά τη διεξαγωγή των μαθημάτων τους είχαν και οι ίδιοι ενδιαφέρον για την ψυχική τους ανθεκτικότητα. Στην πορεία αυτό που μας ενδιέφερε όμως ήταν οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου, να μπορούν να μοιραστούν τη συγκίνηση τους για τη μουσική πράξη και τη μουσική και τις εμπειρίες που αποκόμισαν αυτά τα 3-4 χρόνια, με ανθρώπους που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στη μουσική τέχνη».
Το ρεπερτόριο που προτιμάται, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι συνηθισμένο για το ευρύ κοινό. «Όταν κανείς ακούει αρχαιοελληνική άρπα, μεσαιωνική μουσική, ιρλανδέζικα, δίαυλο, ακούει σαντούρι και παίζει παράλληλα, μπορούμε να πούμε ότι προσφέρουμε μια εμπειρία που δεν είναι συνηθισμένη», μας είπε.
Σε ότι έχει να κάνει με τους αποδέκτες της χθεσινής εκδήλωσης, δηλαδή τους ηλικιωμένους, ο κ. Παπατζανής ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η τέχνη γενικά, ο ρυθμός και το τραγούδι ειδικά, μπορούν να βοηθήσουν σε ζητήματα άνοιας ή κινησιολογικών – νευρολογικών προβλημάτων. «Οι έρευνες είναι συνεχώς σε εξέλιξη, σε κάποιες από αυτές μάλιστα είμαστε εμπλεκόμενοι, τόσο με πανεπιστήμια στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Αυτό που έχει σημασία να πούμε είναι ότι καλλιτεχνικές δράσεις για ηλικιωμένους γίνονται πάρα πολλές σε όλο τον κόσμο. Η καινοτόμα δική μας προσέγγιση είναι να παρέχουμε τις δράσεις και στους πολλαπλασιαστές/ λειτουργούς, επαγγελματίες υγείας, για δύο λόγους πάλι. Και επειδή μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη δουλειά τους, αλλά και πρωτογενώς για τη δική τους ευημερία. Γιατί μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν με άτομα που έχουν Αλτσχάιμερ ή οποιαδήποτε αναπηρία, είναι και οι ίδιοι επιφορτισμένοι με ένα δύσκολο ημερήσιο πρόβλημα. Άρα υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα και γι’ αυτούς να αποφορτιστούν».
Τα λεγόμενά του, επιβεβαίωσε και η μια εκ των ομιλητών, η κυρία Πατούση, η οποία σχολίασε ότι σκοπός της εκδήλωσης ήταν η σύνδεση της μνήμης με τη μουσική και η ενημέρωση του ευρύ κοινού για θέματα διαταραχών της μνήμης. «Η μουσική φαίνεται να βοηθάει σε μεγάλο βαθμό σε μερικές παραμέτρους της μνήμης, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει και που εξακολουθούν να γίνονται. Και μην ξεχνάμε ότι ούτως ή άλλως, η μουσική, όπως και κάθε είδος τέχνης, εξημερώνει τα ήθη».
Κλείνοντας, ο κ. Παπατζανής τόνισε την αναγκαιότητα μεγαλύτερης διάχυσης της μουσικής σε ολόκληρη την κοινωνία, τονίζοντας: «Είναι πολύ σημαντικό να μοιράζουμε τη συγκίνησή μας για την τέχνη. Εμείς αυτό που προσφέρουμε στους συμμετέχοντες είναι εύκολη προσέγγιση στη τέχνη χωρίς να προάγουμε δυσκολίες και στόχευση στο να γίνουν άριστοι. Μας ενδιαφέρει η σχέση με τη μουσική για τη δική τους εξέλιξη και τη δική τους αυτοεκτίμηση».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκτός από τους ωφελούμενους του σεμιναρίου «Η τέχνη του ρυθμού στην εκπαίδευση», οι μουσικοί: Γιώργος Ζαχαριουδάκης (πνευστά), Δημήτρης Σιδερής (λαούτο), Γιάννης Δερμιτζάκης (ούτι), Ισίδωρος Βαρδαρός (βιολί), Φάνης Καρούσος (σαντούρι), Αλίκη Ατσαλάκη (τραγούδι), Ευτυχία Τσουκαλά (τραγούδι), Κατερίνα Ζαχαροπούλου (τραγούδι), Ανθή Φουρκή (κρουστά), Γιάννης Παπατζανής (κρουστά).