Με φωτογραφίες, αφηγήσεις και ακούσματα των παιδικών του χρόνων από τις Αλώνες Ρεθύμνου συνέθεσε το συγγραφικό του έργο ο δάσκαλος Χρήστος Κωνσταντουδάκης που φέρει τον τίτλο «Η βάφτιση», μετατρέποντας τις μνήμες 50 χρόνων σε βιβλίο, μέσω του οποίου περιγράφει τα ιστορικά γεγονότα από τη γερμανική κατοχή στην Κρήτη και ξεδιπλώνει τις εκφάνσεις των ανθρώπινων σχέσεις στον καιρό του πολέμου.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βιβλίου που παρουσιάστηκε στον αύλειο χώρο του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου στο Ρέθυμνο το απόγευμα της Δευτέρας, αποτελεί η παιδαγωγική οπτική που επιδιώκει να αναδείξει ο συγγραφέας κ. Κωνσταντουδάκης, ο οποίος προσέθεσε στα τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα μια λογοτεχνική ματιά, ως κίνητρο για τα νέα παιδιά να εξερευνήσουν τον ιστορικό ορίζοντα της Κρητικής Αντίστασης.
Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και περιγράφει ένα οικογενειακό χρονικό που αφορά στον θανάσιμο τραυματισμό του ενός πρωταγωνιστή Γιάννη Τζαγκαράκη από λάθος του πιστού συντρόφου του και δεύτερου πρωταγωνιστή του βιβλίου Πάτρικ Λη Φέρμορ στις 25 Μαΐου του 1943 στον Ψηλορείτη, ενώ παράλληλα αναδύεται και η ψυχοσύνθεση των δύο πρωταγωνιστών και των ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή.
«Τα στοιχεία του βιβλίου είναι πρόσωπα υπαρκτά, ημερομηνίες υπαρκτές, τεκμηριωμένα με βιβλιογραφία. Χρησιμοποιώ και μυθοπλασία διότι θεωρώ ότι σκοπός της λογοτεχνίας είναι να συγκινεί και με αυτόν τον τρόπο συνδέω τον σύγχρονο κόσμο με την ιστορική πραγματικότητα», τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο συγγραφέας του βιβλίου «Η Βάφτιση» Χρήστος Κωνσταντουδάκης, ενώ επίσης όπως ο ίδιος επεσήμανε: «Μάζευα τα στοιχεία 50 χρόνια, έχω πολλές μαρτυρίες. Όταν μάζεψα όλα τα στοιχεία θεώρησα ότι έπρεπε να καθίσω να τα γράψω. Μου πήρε τέσσερα χρόνια για να συγκεντρώσω τις πληροφορίες και να γράψω το βιβλίο».
Στα προσωπικά του ακούσματα αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντουδάκης συγκινημένος τονίζοντας: «Αναφέρω μέσα στο βιβλίο τον πατέρα και τη μητέρα μου. Την κατοχή μόνο δίναμε, δεν περνάμε, αυτό είναι συγκινητικό. Είχαν πιάσει τον πατέρα μου σε μια έφοδο που είχαν κάνει οι Γερμανοί στις Αλώνες και τον είχαν στη Φορτέτζα για έναν μήνα, δεν λύγισε. Μου είχε πει πολλές ιστορίες. Ο Γιώργης Τζαγκαράκης ήταν αυτός που ήθελε να σκοτώσει τον Πάτρικ Λη Φέρμορ για να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του θείου του. Ο πατέρας μου ήταν αυτός που μεσολάβησε για να μην συμβεί αυτό».
Το ατυχές γεγονός του θανάσιμου τραυματισμού του Γιάννη Τζαγκαράκη από τον Πάτρικ Λη Φέρμορ χώρισε τις δύο οικογένειες και έγινε μια προσπάθεια αποτροπή ενός δεύτερου φονικού μέσω σασμού.
Στην εκδήλωση η καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαριάννα Καλαιτζιδάκη, παρουσίασε το βιβλίο και μιλώντας στα «Ρ.Ν.» επεσήμανε: «Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο καθότι στηρίζεται σε ντοκουμέντα της εποχής εκείνης, βέβαια με κάποια μυθιστορηματική γραφή. Συνέβη ένα δυσάρεστο περιστατικό και αυτό το βιβλίο περιγράφει την προσπάθεια που έγινε για να ανατραπεί ένα φονικό μέσω ενός σασμού. Ο κ. Κωνσταντουδάκης είναι ο ίδιος από τις Αλώνες και γνωρίζει καλά την ιστορία. Οπότε υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σύνδεση του βιβλίου με τα ιστορικά γεγονότα, τη μυθυστοριογραφία με την πραγματικότητα και το χωριό Αλώνες».
Από τη μεριά του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης Μανούσος Μαραγκάκης, ο οποίος ήταν ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του έργου του κ. Κωνσταντουδάκη: «Τα βιώματα και οι φωτογραφικές αναπαραστάσεις στα σπίτια των παιδικών μας χρόνων δημιούργησαν με την πάροδο του χρόνου ερωτήματα για όλους αυτούς που αναπαριστούσαν οι φωτογραφίες. Από τη συζήτηση με τον κ. Κωνσταντουδάκη είδαμε ότι τελικά το έναυσμα για τη συγγραφή του βιβλίου ήταν εκείνα τα ηρωικά πρόσωπα που απεικονίζονταν στις φωτογραφίες τα παιδικά χρόνια στα σπίτια της εποχής εκείνης. Έτσι λοιπόν από αυτές τις φωτογραφίες σιγά-σιγά για 50 χρόνια συνθέτει αυτό το πόνημα και μας παρουσιάζει με το βιβλίο ένα πόνημα ζωής αναφορικά με ένα ατυχές γεγονός που λαμβάνει χώρα την περίοδο της κατοχής στην Κρήτη, παρουσιάζοντάς μας όχι μόνο τα πολεμικά γεγονότα, αλλά κυρίως την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, τις δύσκολες και ευχάριστες στιγμές, τα μοναδικά επιχειρήματα εκείνης της εποχής, έως τη στιγμή που φτάνουμε στη βάπτιση – δηλαδή στον σασμό – ανάμεσα σε ένα ατυχές γεγονός που παρουσιάστηκε και χώρισε τις δύο οικογένειες, την οικογένεια του Πάτρικ Λη Φέρμορ με την οικογένεια του φονευθέντος Γιάννη Τζαγκαράκη. Έρχεται ο σασμός για να δώσει εκείνη την ψυχική ηρεμία στον ίδιο Πάτρικ Λη Φέρμορ και σε όλους στη συνέχεια όσον αφορά στην ισορροπία στις σχέσεις. Εκτιμώ ότι η παρουσίαση του βιβλίου είναι μεγάλη χαρά για όλους, διότι ο κ. Κωνσταντουδάκης, λειτουργώντας πάντα ως δάσκαλος έχει μέσα το βιβλίο του μια παιδαγωγική οπτική. Θέλει να δώσει στα νέα παιδιά την οπτική να μελετούν την ιστορία μέσα από μια λογοτεχνική ματιά. Παρουσιάζει με απόλυτη ακρίβεια τα ιστορικά γεγονότα, αλλά την ίδια στιγμή με τη λογοτεχνική ματιά, παρουσιάζεται το βιβλίο σαν μυθιστόρημα, ωστόσο πρόκειται για ένα καθαρά ιστορικό βιβλίο».