Κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα, που απασχολούν την ιατρική κοινότητα, καθώς και νέες επιστημονικές εξελίξεις του κλάδου, αναδείχθηκαν στη διάρκεια της διημερίδας που πραγματοποίησε η Ιατρική Εταιρεία Ρεθύμνου και η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου το Σάββατο και την Κυριακή. Την ημερίδα, με καταξιωμένους επιστήμονες από όλους τους νομούς του νησιού αλλά και πανεπιστημιακούς καθηγητές, παρακολούθησαν αρχές και φορείς του τόπου, καθώς και πολλοί γιατροί.
Η έναρξη των εργασιών της διημερίδας πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον». Την ημερίδα χαιρέτισαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Μανόλης Χνάρης, η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής γιατρός, Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Μανόλης Τζαγκαράκης, ο αντιπρύτανης του Π.Κ., Κώστας Σπανουδάκης, ο πρόεδρος του Τμήματος Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του ΕΛΜΕΠΑ κ. Δημητρίου, ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Αντώνης Βουλγαράκης.
Ο Πέτρος Γιαννετάκης, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ιατρικής Εταιρείας Ρεθύμνου, βαθιά συγκινημένος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ιατρικής εταιρείας επί 37 συναπτά έτη που είναι πρόεδρος να αναδεικνύει επίκαιρα θέματα υγείας και επιστημονικές εξελίξεις μέσα από την διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων. Μεταξύ άλλων στην έναρξη της διημερίδας ανέφερε:
«Αυτή η εκδήλωση ήταν πολύ σημαντική, η τρίτη κατά σειρά στις «Ιατρικές Ημέρες του Ρεθύμνου». Οι «Ιατρικές Ημέρες του Ρεθύμνου» είναι μια καινοτομία. Δεν συμβαίνει σε πάρα πολλούς νομούς. Τις οργανώσαμε με κύριο στόχο για να αναδείξουμε το ιατρικό δυναμικό του Ρεθύμνου, το οποίο είναι πάρα πολύ υψηλής ποιότητος, όπως και σε αριθμό που είναι σε ικανοποιητικό βαθμό. Το πρόγραμμα ήταν πολύ συμπυκνωμένο και καταφέραμε να εντάξουμε θέματα περισσότερο επίκαιρα, παρόλο που υπάρχουν πολλά επίκαιρα, αλλά δεν μπορούσαμε να τα βάλουμε όλα. Τα θέματα αυτά αναπτύχθηκαν από ομιλητές, καθηγητές ή μη, οι οποίοι πράγματι διαθέτουν μια εξειδίκευση στα αντικείμενα, τα οποία θα αναφερθούν στο πρόγραμμα. Είναι γεγονός ότι τελευταία χρονιά που είμαι πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας και είμαι βαθιά συγκινημένος μετά από 37 χρόνια, στο διάστημα αυτό έχουμε διοργανώσει πάρα πολλές εκδηλώσεις. Έχουν περάσει από το Ρέθυμνο όλες οι προσωπικότητες των Αθηνών και του εξωτερικού συμμετέχοντας σε διάφορα προγράμματά μας. Πιστεύω ότι πράγματι όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Πιστεύω ότι οι νεότεροι συνάδελφοι που θα αναλάβουν την εταιρεία ότι θα λειτουργήσουν ακόμα πιο έντονα και ακόμα πιο αποτελεσματικά από ότι εμείς οι παλαιότεροι. Στην εταιρεία είναι μόνο ιδιώτες γιατροί, απλώς αυτήν τη φορά συνδιοργανώσαμε με την περιφέρεια».
Στο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, αναφέρθηκε στην στήριξη της περιφέρειας στις δομές υγείας της Κρήτης καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και ανάφερε πως η περιφέρεια, όπως ήδη κάνει, θα συνεχίσει και στο μέλλον να είναι αρωγός στις προσπάθειες ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους στήριξης των δομών και των υποδομών που αφορούν στην δημόσια υγεία και ειδικότερα είπε: «Εμείς θέλουμε να είμαστε δίπλα και συνεργαζόμαστε στενά και με το κεντρικό κράτος, με όλα τα πολιτικά κόμματα, με όλους τους φορείς και βεβαίως με τους ιατρικούς συλλόγους του νησιού και τους επιστημονικούς φορείς. Διότι καλά είναι τα αναπτυξιακά έργα, όμως αυτό που προέχει είναι ο άνθρωπος, να είμαστε δίπλα του, να υπάρχει κοινωνική συνοχή, η οποία δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια ακόμη και τώρα δοκιμάζεται. Επομένως χρέος όλων μας, εμάς των πολιτικών και εσάς των ιατρών που υπηρετείτε τον άνθρωπο και έχετε δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη να είμαστε δίπλα στον άνθρωπο και κυρίως στις ευάλωτες ομάδες, δηλαδή στους νέους ανθρώπους, στα μικρά παιδιά και στους ηλικιωμένους, οι οποίοι ακόμη και σήμερα λόγω του κόβιντ και άλλων προβλημάτων δοκιμάζονται. Εμείς θα προτάσσουμε πάντα πράγματα που έχουν να κάνουν με την ιατρική και τον άνθρωπο και τις κοινωνικές υπηρεσίες δίπλα στον άνθρωπο».
Η. Λαμπίρης: Απαραίτητη η δια βίου εκπαίδευση για την ιατρική κοινότητα
Ο ομότιμος καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώην βουλευτής Ρεθύμνου, Ηλίας Λαμπίρης, μίλησε στη διάρκεια του συνεδρίου για το λειτούργημα του γιατρού, για τον πανεπιστημιακό δάσκαλο και τον πολιτικό, τονίζοντας ότι ο καλός γιατρός είναι αυτός που κάνει το δυνατόν λιγότερα λάθη. Ο καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Όλη η φροντίδα του γιατρού πρέπει να είναι στο πώς θα γίνει ο ασθενής του καλά. Δεν υπάρχει γιατρός που να μην κάνει λάθη, το θέμα είναι όταν κάνει λάθη να επιμένει να τα διορθώσει. Καλός γιατρός είναι αυτός που κάνει κατά το δυνατόν λιγότερα λάθη. Όπως έλεγε και ο καθηγητής μου στο Βερολίνο, «μην πιστεύετε ότι δεν θα κάνετε ποτέ λάθος σαν ορθοπεδικοί, σωστοί θα είστε εάν κάνετε κατά το δυνατόν λιγότερα λάθη. Εάν δεν κάνετε κανένα λάθος σημαίνει δύο πράγματα, ότι ή δεν χειρουργείτε ποτέ ή ότι χειρουργείτε μόνο τα απλά περιστατικά». Αυτό ήταν το μήνυμα του καθηγητή μου το οποίο ισχύει».
Ο γιατρός πρέπει να είναι και δάσκαλος, πρόσθεσε τονίζοντας ότι: «πρέπει να διδάσκει τους μαθητές τους και το προσωπικό που διευθύνει. Παράλληλα να μεταδίδει τις γνώσεις του που απέκτησε και να φροντίζει οι μαθητές του να γίνουν καλύτεροι από τον ίδιο. Εάν δεν το καταφέρει αυτό είναι κάποια ανασφάλεια ίσως. Αυτό δεν αφορά μόνο τον γιατρό, αλλά και τον πανεπιστημιακό διδάσκαλο και αυτόν που ασχολείται με τα κοινά γενικότερα, και δεν εννοώ μόνο οι βουλευτές, αλλά γενικότερα όσοι έχουν κάποια θεσμική θέση. Αυτοί θα πρέπει με τη στάση τους, με το ήθος τους και τη συμπεριφορά τους να διδάσκουν καθημερινά στην κοινωνία».
Ο καθηγητής αναφέρθηκε με έμφαση και στη σημασία της δια βίου εκπαίδευσης και μάθησης για την ιατρική κοινότητα τονίζοντας ότι: «Κατά την κρίση τη δική μου, επειδή έχω ασχοληθεί πολύ με θέματα εκπαίδευσης, το επίπεδο υγείας είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί καλοί γιατροί και υπάρχει μια κατηγορία που μετά το πτυχίο δεν ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση. Αυτοί μένουν λίγο πίσω. Επομένως η δια βίου εκπαίδευση, που έχει νόημα και το συνέδριο που γίνεται εδώ στο Ρέθυμνο, είναι απαραίτητα και θα πρέπει να γίνει θεσμικά υποχρεωτικό για όλον τον ιατρικό κόσμο, όχι μόνο για ορισμένους. Διότι όλοι οι γιατροί βλέπουμε αρρώστους, επομένως πρέπει όλοι να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να μπορέσουν να προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες στην κοινωνία».
Αναγκαίες οι ολιστικές και στοχευμένες παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Για τον καθοριστικό ρόλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά και την ανάγκη ενίσχυσής της με ολιστικές στοχευμένες παρεμβάσεις που θα θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την οικογένεια μίλησε στη διάρκεια των εργασιών, ο Χρήστος Λιονής, ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Linko Ping της Σουηδίας. τ. μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Γίνεται πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όχι μόνο στην άμβλυνση των ανισοτήτων, αλλά κυρίως στη μείωση των λεγόμενων «ψυχοκοινωνικών προσδιορισμών» για την υγεία. Το τελευταίο report από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΟΣΑ δηλώνει ότι ένα μεγάλο μέρος των νέων και των νεαρών ενηλίκων έχουν ψυχικές διαταραχές και αποτυπώνουν σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με την ψυχική τους υγεία. Νομίζω ότι είναι μια πολύ μεγάλη προτεραιότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει και υπογραμμίζει ότι αυτή η πολλαπλή κρίση παρεμβαίνει πάρα πολύ στην υγεία και στην αρρώστια και κυρίως στους νέους ανθρώπους. Όλοι σκεφτόμαστε αυτήν τη στιγμή τις οικογένειες και κυρίως τα παιδιά μέσα στον Θεσσαλικό κάμπο, που πραγματικά υφίστανται αυτήν τη στιγμή το τρομερό στρες, το οποίο αναμένεται να τους οδηγήσει σε μια πολλαπλή νοσηρότητα στις επόμενες δεκαετίες. Νομίζω ότι είναι πολύ επίκαιρο το θέμα, αλλά και οι λύσεις τις οποίες θα πρέπει σήμερα να βρει το σύστημα υγείας, με αναφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέσα σε μια πιο ολοκληρωμένη και πιο ολιστική μορφή που θα βάζει στο επίκεντρο το πρόσωπο, την οικογένεια».
Ο κ. Λιονής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ηλικιωμένους, οι οποίοι όπως είπε, υφίστανται ένα μεγάλο μέρος αυτής της πολλαπλής κρίσης επισημαίνοντας ότι: «η μεγάλη διαφορά στην ευαλωτότητα, στους ανθρώπους με μεγάλη ηλικία, αλλά και ακόμα στους νέους και στις οικογένειές τους θα είναι η εστίαση της συζήτησης που θα προκαλέσω ουσιαστικά σε ένα αλλαγμένο περιβάλλον και μέσα από πολλές προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα από τις πολιτικές ηγεσίες και τα πολιτικά κόμματα, που όμως χρειάζονται πολλά μέτρα για να γίνουν πραγματικότητα.
Αυτοί που πιστεύουν ότι μόνο με μια αποκλειστική εστίαση στις υπηρεσίες υγείας θα λύσουν το πρόβλημα, λανθάνονται. Η Ελλάδα σήμερα, όπως και κάθε χώρα, ζητά μια πολύπλευρη αρωγή από πολλούς τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, που θα πρέπει αν μη τι άλλο να εστιάσουν στην υγεία και όχι στην αρρώστια. Αυτό σημαίνει ουσιαστική συνέργεια μεταξύ των τομέων της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, της οικογένειας που υπάρχει ένα καινούργιο υπουργείο της Κοινωνικής Συνοχής, άρα μια τέτοια πολυεπίπεδη, πολυεστιακή προσέγγιση που να κάνει αναφορά στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση που έχουν έναν σημαντικό ρόλο, νομίζω πως είναι μια καλή προσέγγιση. Δύσκολο είναι. Αυτήν τη στροφή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να τη δούμε και στην Ελλάδα σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όταν εξεταστεί σωστά, όταν επενδυθεί εκπαίδευση στο ανθρώπινο δυναμικό που την υπηρετεί, αλλά και συγχρόνως σημαντικοί πόροι, τότε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ίσως να είναι το μαγικό ραβδί, το οποίο περιμένουμε να λύσει τα σημερινά σοβαρά προβλήματα στον χώρο της υγείας» επεσήμανε.
Πάνω από 35 άτομα χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό
Το καμπανάκι για την προστασία των ηλικιωμένων, ώστε αυτοί να μην προσβληθούν από κορονοϊό έκρουσε ο καθηγητής Χρήστος Λιονής επισημαίνοντας ότι ο κόβιντ εξακολουθεί να υπάρχει και να είναι η αιτία θανάτου για περισσότερο από 35 ανθρώπους εβδομαδιαίως κυρίως υπερήλικων. «Το 50% από αυτά τα πρόσωπα είναι πάνω από 85 χρονών. «Αιμορραγούμε» σήμερα σε πρόσωπα μεγάλης ηλικίας, που θα μπορούσαμε να τα είχαμε κοντά μας εάν δεν ήταν ο κόβιντ. Συνεπώς, ο κόβιντ υπάρχει, χάνουμε αρκετές ανθρώπινες ζωές. Η πανδημία κόβιντ 2020-2022 μείωσε κατά πολύ το προσδόκιμο επιβίωσης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν ξέρω εάν αυτό έχει γίνει συνειδητό. Θα ανακάμψει η χώρα μας; Θα ανακάμψει η Ευρώπη; Είναι ένα μεγάλο θέμα με έναν κόβιντ που πάντα εγκυμονεί ξανά να φουντώσει. Εκτιμώ ότι δεν θα ζήσουμε τις εικόνες του παρελθόντος και είναι λάθος να φοβίζουμε τον κόσμο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τον καθησυχάζουμε πλήρως. Κυρίως, πρέπει να του συστήσουμε την προσοχή ότι τα πρόσωπα μεγάλης ηλικίας αξίζουν να μην φύγουν από κόβιντ. Αυτό είναι επίσης ένα μήνυμα που θα πρέπει να το κουβεντιάσουμε μέσα από την ανάδειξη του ρόλου της πρωτοβάθμιας» τόνισε ο κ. Λιονής.