15 °C Rethymno, GR
23/03/2023

ΑΝΑΝΕΩΣΑΝ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στην ακρίβεια στο παγκρήτιο συλλαλητήριο των συνταξιούχων στο Ρέθυμνο

Παλεύοντας για εισοδήματα «αξιοπρέπειας» κι ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, συνταξιούχοι απ’ όλη την Κρήτη συμμετείχαν μαζικά το πρωί της Παρασκευής στο παγκρήτιο συλλαλητήριό τους που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο. Με αποφασιστικότητα διαδήλωσαν ενάντια στην ακρίβεια, διεκδικώντας μεταξύ άλλων αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, να αποδοθούν τα πληρωμένα δώρα, τα αναδρομικά και το 0,5% του ΑΕΠ.

«Έχουμε πανδημία, δεν έχουμε αμνησία» φώναξαν κατακεραυνώνοντας τις κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων ετών. Διεμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή του αγώνα», ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την Πρωτομαγιά. Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 11 το πρωί με συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο.

«Μας αφαίρεσαν ό,τι με κόπο και αγώνα πληρώσαμε στη ζωή μας!»

Ο κ. Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, βγαίνοντας στο βήμα των ομιλητών επέκρινε τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ιδιαίτερα από τα χρόνια των μνημονίων μέχρι και σήμερα: «Είμαστε απόμαχοι της δουλειάς, αλλά δεν είμαστε απόμαχοι του αγώνα! Εδώ και 12 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις μάς έχουν τσακίσει τη ζωή μας. Μας αφαίρεσαν ό,τι με κόπο και αγώνα πληρώσαμε στη ζωή μας! Έχουμε πληρώσει για να παίρνουμε συντάξεις και όχι επιδόματα! Δεν φτάνουν αυτά που μας αφαίρεσαν· με τις πολιτικές της ακρίβειας μας αφαιρούν δύο ακόμα συντάξεις!»

Ο κ. Χαράλαμπος Σφακιανάκης, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ρεθύμνου, έστειλε ένα «ηχηρό μήνυμα» προς την κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας τα κυριότερα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων, αλλά κι ότι θα πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία: «Θα μας βρίσκουν μπροστά τους μέχρι να δώσουν λύσεις στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι. Ζητάμε: Να επανέλθει η 13η και 14η σύνταξη. Να δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις, να επιστραφούν τα αναδρομικά όσων μας έχουν κλέψει. Πρέπει να εφαρμοστεί νέος κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και νέα κατώτατη σύνταξη στα 600 ευρώ. Να νομοθετηθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε φορολογούμενος να ζει όπως πρέπει με αξιοπρέπεια. Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να σταματήσουν οι μεγάλες δυνάμεις να παίζουν σε βάρος των λαών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Να υποστηριχθεί το εθνικό σύστημα υγειάς, να υπάρξουν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και δοθεί λύση στο πρόβλημα της υγείας, έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να βρίσκει την υγεία και την περίθαλψη που του αρμόζει με βάση τα όσα έχει πληρώσει μέχρι σήμερα».

 

Ούτε δύο ευρώ για… χαρτζιλίκι

Ο κ. Δημήτρης Βολακάκης, πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Χανίων είπε: «Ήρθαμε να διαδηλώσουμε και να διαμαρτυρηθούμε για όλα αυτά που συμβαίνουν στον κλάδο της υγείας και των συντάξεων, αλλά και για το θέμα της ακρίβειας. Οι συντάξεις όλο και χαμηλώνουν, όλο και περικόπτονται δαπάνες για την υγεία και τις συντάξεις. Οι συνταξιούχοι είναι σε πλήρη εξαθλίωση. Ζητάμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτό το οποίο ψήφισε όταν ήρθε στην κυβέρνηση: το 0,5% του τακτικού προϋπολογισμού τουλάχιστον να δοθεί στους συνταξιούχους, πράγμα που αναιρεί τον ίδιο της τον εαυτό με τον να μην το δίνει».

Ο κ. Γιώργος Πάγκαλος, πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Λασιθίου, περιέγραψε την «σκληρή πραγματικότητα» που βιώνουν οι απόμαχοι της εργασίας: «Από το πρώτο δεκαήμερο, άντε το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός, οι συνταξιούχοι δεν έχουν φράγκο στην τσέπη τους! Η ακρίβεια, τα ρεύματα, τα είδη πρώτης ανάγκης, δεν αφήνει τα περιθώρια για να έχουν την πολυτέλεια. Δεν μένουν ούτε… δύο ευρώ για να δώσουν στα εγγόνια τους και να πάνε να πιούν καφέ. Είναι μία τραγική κατάσταση. Καλώ όλους τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, διότι είναι μία σημαντική μέρα· να στείλουμε το μήνυμα ότι με τους συνταξιούχους δεν πρόκειται να τα βγάλουν πέρα. Θα βρισκόμαστε συνεχώς στους δρόμους».

Ο κ. Ανδρέας Κριαράς, πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, βροντοφώναξε με τη σειρά του: «Φτάνει πια, δεν πάει άλλο!». Και συμπλήρωσε: «Η ακρίβεια έχει πιάσει ταβάνι. Το κόψιμο των συντάξεων, η αφαίρεση της 13ης και 14ης σύνταξης, έχουν φέρει τους συνταξιούχους σε απόγνωση. Αυτό εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Δεν μας χαρίστηκε τίποτα! Ό,τι είχαμε κατακτήσει το κατακτήσαμε με αγώνες και ματώσαμε!».