Από ιδιώτη θα γίνεται με το νέο έτος η αποκομιδή των απορριμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου και σε ένα μικρό τμήμα της Δ.Ε. Ρεθύμνου, μετά και τη χθεσινή κατά πλειοψηφία έγκριση που δόθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή.
Ειδικότερα, η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε τη μελέτη για ανάθεση σε ιδιώτη μέρος της καθαριότητας του δήμου. Το κόστος ανέρχεται σε 1.450.000 ευρώ ετησίως. Η απόφαση έγκρισης αφορά δύο χρόνια συν ένα έτος προαίρεσης και περιλαμβάνει την αποκομιδή σύμμεικτων, ανακυκλώσιμων, πράσινων αποβλήτων και ογκωδών για τη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου και ένα μικρό μέρος της Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνης και συγκεκριμένα από τη διασταύρωση προς Αρκάδι στον Πλατανιά, Τσεσμέ, Μαρουλά κ.λπ.
Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτων από την παραλιακή ζώνη -αφορά από τη διασταύρωση του Παλατανιά μέχρι τη Σκαλέτα και μέχρι τον νότιο παράλληλο του εθνικού – τους καλοκαιρινούς μήνες και έξι μέρες τη βδομάδα τον χειμώνα. Στα χωριά η αποκομιδή θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα.
Με τον τρόπο αυτό η δημοτική αρχή επιχειρεί να βελτιώσει την εικόνα της πόλης με αποτελεσματική διαχείριση του ελάχιστου ανθρωπίνου δυναμικού της υπηρεσίας καθαριότητας.
«Με τις δυνάμεις που θα κρατήσουμε (με το προσωπικό της υπηρεσίας) θα αυξήσουμε την καθαριότητα στην πόλη του Ρεθύμνου και στην περιοχή των Δ.Ε. Ν. Φωκά και της Λάππας, που μέχρι σήμερα γινόταν ένα δρομολόγιο για αποκομιδή απορριμμάτων. Η απόφαση για ανάθεση σε ιδιώτη ήταν μονόδρομος αφού το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών και παρά τις προσκλήσεις για προσλήψεις δεν υπάρχει ανταπόκριση. Σήμερα το προσωπικό της υπηρεσίας είναι ελάχιστο και συγκεκριμένα το 40% είναι συμβασιούχοι και μόλις το 60% μόνιμοι υπάλληλοι», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Στέλιος Σπανουδάκης.
Σημειώνεται ότι την παραπάνω μελέτη καταψήφισε χθες η κ. Καρνή από τη μείζονα αντιπολίτευση, ενώ ο κ. Δερεδάκης υπερψήφισε.
Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, η δαπάνη αυτή -της ανάθεσης σε ιδιώτη μέρους της αποκομιδής – θα βαρύνει τα δημοτικά τέλη: «Σίγουρα θα έχουμε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για το 2025. Το κόστος του ιδιώτη σε συνδυασμό με το αυξημένο τέλος ταφής, τις αυξήσεις στις τιμές της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, προκύπτει αναγκαστικά αύξηση των δημοτικών τελών, τα οποία βέβαια παραμένουν τα φθηνότερα στην Κρήτη». Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αφορά σε επαγγελματίες, ενώ για τα νοικοκυριά η αύξηση, όπως είπε, θα είναι μικρότερη.
Έτοιμες οι μελέτες για τη μονάδα ανάκτησης ανακυκλώσιμών στη Μ.Ε.Α. Αμαρίου
Εν τω μεταξύ έτοιμες είναι οι μελέτες για τη δημιουργία γραμμής ανακύκλωσης στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου. Πρόκειται για μια μεγάλη αναγκαιότητα με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα ο δήμος Ρεθύμνης που συγκεντρώνει τα ανακυκλώσιμα των δήμων της Π.Ε. τα μεταφέρει σε Χανιά και Ηράκλειο με τα προβλήματα να είναι τεράστια, αφενός διότι μετρά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο των Χανίων, αυτό δεν μπορούσε να υποδεχτεί τα υλικά του Ρεθύμνου και αφετέρου, διότι το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Ηρακλείου δεν είναι σύγχρονο και ταυτόχρονα εξυπηρετεί εκτός από το Ηράκλειο και τον νομό Λασιθίου. Ήδη το καλοκαίρι που προηγήθηκε το πρόβλημα ήταν ορατό για όλους τους δήμους.
Η λειτουργία γραμμής ανακύκλωσης στο Αμάρι θα αποσυμφορήσει το ΚΔΑ Ηρακλείου αλλά και τη ΔΕΔΙΣΑ Χανίων αλλά το κυριότερο θα εξυπηρετούνται αποτελεσματικά ο πέντε δήμοι του νομού.
Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανόλης Γραφάκος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ρέθυμνο, παρουσία του πρωθυπουργού, αρχές του έτους θα ανοίξει σχετική πρόσκληση στην οποία μπορούν να υποβάλλουν πρόταση για έγκριση χρηματοδότησης ύψους 11 εκ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι ο χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου -αφού προηγηθούν οι διαδικασίες ένταξης χρηματοδότησης, διαγωνισμού και συμβασιοποίησης, είναι οι 18 μήνες.
Επειδή, όμως, το διάστημα της διετίας είναι μεγάλο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ που έχει ζητήσει ο δήμος Αμαρίου για την κατασκευή και λειτουργία νέου ΧΥΤΥ καθώς το υπάρχον θα κορεστεί.
Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη Μονάδα Επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Αμαρίου, δυναμικότητας 35.600 tn/yr σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και 7.400 tn/yr προδιαλεγμένων οργανικών, εξυπηρετεί το σύνολο της Π.Ε. Ρεθύμνου. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Η αναβάθμιση της υφιστάμενης ΜΕΑ σε ΜΑΑ αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό ανακύκλωσης και να μειώσει το ποσοστό των υπολειμματικών αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή, συμβάλλοντας στην επίτευξη των σχετικών στόχων που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. Το σχετικό θέμα είχε θέσει με υπόμνημά του στον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, ο οποίος σημείωσε ότι: «Η ΜΕΑ και ο ΧΥΤΥ Αμαρίου εξυπηρετεί το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Δυστυχώς, κατασκευάστηκε με δεδομένα της περασμένης δεκαετίας και δεν επαρκεί για τις σημερινές ανάγκες. Το υπάρχον κύτταρο έχει χωρητικότητα για μόλις ένα ακόμα έτος, γεγονός που δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλο τον νομό. Επιπρόσθετα, το εργοστάσιο δεν έχει υποδομές ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα το υφιστάμενο πρόγραμμα ανακύκλωσης της Π.Ε. Ρεθύμνου να μην υλοποιείται στο μέγιστο, καθώς οι υποδομές σε Ηράκλειο και Χανιών δεν μπορούν να απορροφήσουν τον παραγόμενο όγκο. Διεκδικούμε άμεση χρηματοδότηση 1.500.000 ευρώ για την αγορά γης και την κατασκευή νέου κυττάρου, καθώς πολύ σύντομα το υφιστάμενο θα κορεστεί».