Του Ι. Ε. ΗΛΙΑΚΗ
Τον Μάιο του 1941 όταν οι ουρανίτες ιππότες της κόλασης έσπερναν τον θάνατο και την καταστροφή, ο καθηγητής Τωμαδάκης έφερε στη Μονή Πρ. Ηλία το ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Οι Μανώλης Ηλιάκης, Μανούσος Βασιλάκης, Στέλιος Φραγκιαδάκης, μετέφεραν τα σακιά στο Ηγουμενείο. Τα δοκάρια λύγισαν και υπό τον φόβο ανακάλυψης από τους επιδρομείς, μεταφέρθηκε στη κρύπτη όπου και διεσώθη, με αρκετές καταστροφές από την υγρασία.
Αναφέρω την Εθνική-Πολιτισμική αυτή προσφορά της Μονής, καθώς και τη διαφύλαξη κωδικών, χειρογράφων κειμηλίων-θησαυρών. Ανάγκη, πολιτεία και εκκλησία να ενδιαφερθούν για την αποκατάσταση των κτισμάτων και ιδιαίτερα του ξενώνα, για τη διάσωση και διαφύλαξη των πνευματικών αγαθών του πολιτισμού, τη διάδοση και μελέτη των ιστορικών στοιχείων μέσα από επιστημονικούς και πανεπιστημιακούς φορείς.
Η συνεχής – μακρά αποθήκευση των κειμηλίων και συλλογών, εγκυμονεί κινδύνους καταστροφής, απώλεια κλοπής, όπως συνέβη προσφάτως. Επισημαίνουμε και ζητούμε το ενδιαφέρον των αρμοδίων, άμεσα. Τιμώντας τις εθνικές προσφορές της μονής κατά το παρελθόν.
Βιβλιογραφία
- Γ. Αντουράκη: Αι Μοναί Ρουστίκων και Μυριοκεφάλων-Σύμμεικτα και Κρητικά τόμοι 3.
- Μ.Ι. Μανούσακα: Η συνωμοσία Σ. Βλαστού.
- Ε. Ζαμπετάκη: Έρευνες για την Μονή Προφήτη Ηλία Ρουστίκων.
- Κ. Παυλάκη: Τα Ρούστικα στην Ιστορία.
- Γ. Γρυντάκη: Το Ρέθεμνος μεταξύ δύο Επαναστάσεων.
- Αρ. Παναγιωτάκη: Το χωριό Ρούστικα.
- Γ. Φραγκιαδάκη: Ρούστικα, ένα Κεφαλοχώρι.